Wall Street-veteranen varnar för tomterallyt

Julafton markerar starten på tomterallyt, åtminstone i USA där börsen håller öppet den 24:e december. Kommande sju handelsdagar brukar historiskt sett vara starka och perioden har blivit smått mytomspunnen.
Samtidigt varnar en veteran på Wall Street för att vinternattens börs-is är ovanligt tunn i år.

Gabriel Mellqvist
Gabriel MellqvistProgramledare EFN
Kevin O’Dowd varnar för mytomspunna perioden som inleds på julafton.
Publicerad: 24 dec. 2024, 07:53Uppdaterad: 24 dec. 2024, 07:53
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

– Det är slutet av december, luften är krispig och storhelgernas lampor glimma. Handlarna på Wall Street har ögonen på bara en sak, nämligen tomterallyt, berättar Kevin O’Dowd, börsmäklare med flera årtiondens erfarenhet från Wall Street tillika återkommande gäst i EFN Börslunch.

– Det är ett fenomen där aktiemarknaden brukar stiga under de sista handelsdagarna i december och de första två i januari, fortsätter Kevin O'Dowd.

Begreppet tomterally, efter engelskans Santa Claus Rally, används fritt och slarvigt om börsuppgångar i slutet av året.

– Det verkar finnas lika många fabler om ett tomterally som det finns berättelser om mannen själv, noterade exempelvis Nicholas Colas i en djupdykning i ämnet som han gjorde åt sitt analysföretag Datatrek Research julen 2022.

Julbonusar kan påverka

En flitigt åberopad ursprungsversion av begreppet lär ha myntats 1972 av Yale Hirsch, som skapade den legendariska börspublikationen The Stock Trader's Almanac.

Perioden inbegriper årets fem sista handelsdagar, samt de första två efter årsskiftet.

– Det är en kort period men historiken visar en tendens för stark avkastning, säger Kevin O'Dowd. 

Julafton utgör i år den första dagen av dessa sju dagar. (USA har färre religiöst betonade helgdagar än Sverige, och amerikaner som firar jul gör som regel det den 25:e. New York-börsen har därför öppet på julafton – om än bara fram till klockan 19 svensk tid, liksom på annandag jul.)

Sedan 1950 har USA:s breda börsindex i genomsnitt gått framåt med 1,3 procent under perioden, med uppgångar under 77 procent av fallen, enligt statistik från Dow Jones Market Data.

”Grinch-liknande grepp”

Kevin O'Dowd ser flera tänkbara förklaringar till det historiska mönstret. Investerare som vill köpa aktier inför årsskiftet, med hopp om att påverka priser eller bara för att positionera sig, är en sådan. Julbonusar som leder till ökad investeringsaptit, samt lägre aktivitet på en marknad då många placerare är upptagna med annat, är två andra möjliga faktorer. Till det kan läggas allmän julglädje som smittar av sig på marknaden, resonerar Kevin O'Dowd.

Han varnar samtidigt på att dra för stora växlar på historiska mönster.

– År som 1990, 1999, 2002, 2015, 2018 och nu senast 2023 visar att till och med jultomten kan möta utmaningar. Ekonomisk nedgång eller ett Grinch-liknande grepp av höga räntor och inflation är några exempel på glädjedödare, säger han och fortsätter:

– De åren påminner oss om att historiken är en vägvisare, men ingen garanti.

New York-börsen vände på måndagen en initial nedgång till plus, efter en betydande turbulens som följt förra veckans hökaktiga förpackade Fed-besked. 

”Det är läge att vara försiktig”

Om börsoron fortsätter och tomterallyt uteblir denna jul, kan det vara ett dåligt omen. Åtminstone enligt Stock Trader's Almanac:

”If Santa Claus should fail to call, bears may come to Broad and Wall”, står det att läsa i en rimmande rubrik som följt med i bokens årligt återkommande upplagor sedan 1973.
Betydelsen är att en björnmarknad, eller sjunkande börser, hotar New York-börsen (benägen där Broad Street möter Wall Street) om tomterallyt uteblir. 

Två historiska referenser inger dock hopp. Dels är det ovanligt att tomterallyt lyser med sin frånvaro två gånger på raken. Det har bara skett två gånger sedan 1950, noterar Ryan Detrick, chefsstrateg på Carson Group, i ett inlägg på X.

Förra julens uteblivna tomterally kom inte heller att följas av ett särskilt svagt börsår, åtminstone inte i USA.
Kevin O'Dowd ser ändå anledningar till oro, bland annat i form av den kolbit i strumpan som Fed-chefen Jerome Powell kom med i onsdags.

– Humöret på marknaden har växlat ned till neutralt. Det är läge att vara försiktig, säger börsveteranen och fortsätter att aktie-optimister just nu åker skridskor på tunn is.

– Ett felskär kan få dem att störta ned i kallt vatten.

Wall Street

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;