Därför är Wallenbergs Vintermingel hemligt
Det är ett svenskt maktcentrum.
Målet är en informell arena mellan näringsliv och offentlig sektor.
Men när frågorna ställs blir det snart tydligt att alla svar kommer att utebli.
I dagarna kommer inbjudan.
Den aldrig så pratglade VD:n hejdar sig mitt i en mening och ber om att få slippa.
Glappkäften som återkommande varit coverboy och mediernas älskling fattar sig kort på sms:
”Alldeles för känsligt.”
En stamgäst med erkänt välsmort munläder lägger ifrån sig besticken och är i två ord inte alls otydlig:
– Går inte.
Ämnet?
Wallenbergarnas vintermingel.
Fakta familjen Wallenberg
Den framgångsrika finansfamiljen Wallenbergs så kallade grundare, André Oscar Wallenberg, startade Stockholms Enskilda Bank 1856. I mer än ett sekel har släkten har haft ett dominerande inflytande över svensk näringsliv. I dag kontrollerar Wallenbergsfären indirekt en tredjedel av landets BNP genom bank- och industriinnehav i till exempel Ericsson, Skandinaviska Enskilda Banken, Stora Enso, Electrolux, ABB, SAAB och SAS Group. Flera företeelser är uppkallade efter medlemmar i släkten som till exempel maträtten wallenbergare.
En lång kö med särskilt utvalda
Året är 2004 och Facebook har precis lanserats. Senare samma år skulle New Scientist toppa med nyheten att en 400 miljoner år gammal insekt blivit funnen inne i ett bärnstenssmycke. I Sverige var varmluftsframstötarna allt lite vassare än vanligt och sportlovsmånaden blev därför lite ljummare än normalt.
Kanske var just det en förmildrande omständighet för den långa kö med utvalda svenska toppar från skärningen näringsliv och offentlig sektor som slingrade sig längs med Stallgatan på Blasieholmen i februari 2004.
Klart att minglet skulle vara i just Vinterträdgården. Wilhelmina Skogh ville ha en för tiden så populär prunkande trädgård för årets alla dagar vid tillkomsten. Ingen annan plats har samma naturliga laddning, undantaget de kungliga slotten, i Stockholm. Precis samtidigt i februari 2004 hade hotellet dessutom köpt ytterligare tre fastigheter på Blasieholmen däribland KAK-fastigheten där en ung Astrid Lindgren en gång arbetade som sekreterare och som några år framåt i tiden skulle möjliggöra ytterligare expansion av Grand Hôtel. Vad många inte vet är att hotellets grundare, Régis Cadier, var morfar till möbelsnickaren Carl Malmsten.
Fyllt av historia.
De femhundra gästerna var strax inne.
Vinterminglet hade sett dagens ljus.
Fakta Grand Hôtel, Stockholm
Byggdes: Påbörjades 1872 och stod klart 1874.
Antal rum: 300 varav 70 är sviter
Historisk bakgrund: Efter Stockholmsutställningen 1866 ökade kunskapen ute i världen om Sverige och huvudstaden Stockholm. För att möta tillströmningen av välbärgade turister beslöt man att anlägga ett hotell av högsta klass. Uppdraget gick till fransmannen Jean-François Régis Cadier som valde Axel Kumlien som arkitekt. Under Wilhelmina Skoghs ledning 1909 tillkom annexet Grand Hôtel Royal med Vinterträdgården.
Föll i varandras armar
2018 stod Voi-grundaren Fredrik Hjelm och kände sig hipp endast i sällskap av Kry-skaparen Johannes Schildt. Alla andra gäster på det årets vintermingel beskrivs som helt andra djur och de båda entreprenörerna föll i varandras armar som man som svensk annars bara gör i mötet med en annan svensk på andra sidan jordklotet.
De slog sig i slang och höll kontakten. På det sättet hade Vinterminglet haft effekt. Spotifys Daniel Ek hade ju Brilliant Minds. Det vore nice med något eget.
2023 grundade de sitt eget Sommarmingel som varvas med olika tal på scen och efterfest på Frantzens Astoria. Statsminister Ulf Kristersson dök upp för att techvärlden ”drivs av optimism”.
2024 skedde ett generationsskifte i Vinterträdgården. Inte skulle Schildt och Hjelm känna sig ensamma i sina vita sneakers. En lättare föryngring av gästlistan gjordes.
Festgeneral är Laura Safir, née Bergtoft. Titeln är Head of Communications och arbetsplatsen FAM som ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna – Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och kännedom har innehav som Stora Enso, Kivra och Höganäs.
Vd för FAM är Saabs tidigare vd Håkan Buskhe.
Där har du de mäktiga gatekeepers som kan ge dig tillträde till hela härligheten.
Men i dörren står alltid Hôtels ordförande Poker Wallenberg. Sveriges festligaste direktör som med bravur får alla att känna sig både sedda och välkomna. Bredvid sig har han hotellets vd Pia Djupmark.
På hemsidan är deras ställningstagande tydligt i frasen:
Vi tar samhällsansvar och tänker landsgagneligt i allt vi gör.
Än finns det hopp
Goda nyheten är att inbjudan till de 500 gästerna ännu ej har gått ut. Den borde i vanlig ordning dimpa ned på hallmattan veckan innan jul. Det finns alltså vissa möjligheter att addera Laura Safir med ett glatt tillrop på Linkedin för att hålla förhoppningen att få vintermingla i februari 2025 vid liv.
Mycket är hemligt av bara farten.
Varför är allt så hemligt?
– Glöm inte valspråket, säger en tidigare tjänsteman inom sfären, esse non videri. Mycket är hemligt av bara farten även om höstens intervjuer i Svenska Dagbladet kanske är ett tecken på en förändring.
1931 tog Marcus Wallenberg den äldre det latinska esse non videri som valspråk när han blev serafimerriddare. Enligt Wallenbergs egna dokumentation är det att ses som en illustration över hur de förhåller sig ”till sina engagemang genom att pragmatiskt röra sig framåt och lösa uppgiften för handen, på ett långsiktigt och hållbart sätt”.
Det är ett vanligt mingel?
– Inte alls, invänder en återkommande bjuden gäst, det är tvärtom den enda gången som etablissemanget samlas tillsammans och det går att fånga känslan att Stockholm faktiskt är lite som Ankeborg. Här kan du stå med ryggen mot SVTs vd och samtidigt få ögonkontakt med ärkebiskopen samtidigt som varenda börs-vd värd att veta vem det är passerar förbi. Här kan du få ett års intensivt kontaktsökande på bara någon timme. Visst, konkurrensen om uppmärksamheten är mördande men det är lika mycket att visa sig värdig att få vara bjuden.
Hur gör man för att bli bjuden?
Det gör man inte.
– Och sedan är det en sak till som gör det hemligt. Det är ofta fler kungligheter på plats varje år. Oftast kronprinsessan och prins Daniel. De brukar sällan bli lämnade i fred om jag uttrycker mig så.
Varför görs detta?
– Glöm inte att Wallenbergarna alltid har en större tanke med allt de gör. Det här är inte löjlig fåfänga och det är en del av taktiken. De lägger oerhörda resurser på att hela tiden utveckla sina enorma nätverk och se till att de har koll på talanger och övriga maktspelare som någon gång kan vara till nytta för sfären. Det här är att ses som en talangjakt och att samtidigt låta en stor del betydelsefulla människor få veta att de blir sedda och bekräftade.
Hur gör man för att bli bjuden?
Kort skratt.
Det gör man inte.