Winsth: Då blir allt normalt igen
Skyhöga räntor, lågkonjunktur, höga matpriser och massa annat.
De senaste åren har varit händelserika – men när blir allt som vanligt igen?
– Vi tror att Riksbanken har sänkt klart till sommaren och efter det lär konjunkturen vända ganska snabbt, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, inför veckans nya räntebesked.
Många längtar nog tillbaka till en något normal tillvaro när det kommer till ekonomin. Om ni minns de åren när ett nytt räntebesked knappt var värt en notis och man fick inte en chock när man köpte ett paket smör eller kaffe.
Flera banker har under hösten gått ut och sagt att Riksbanken kommer att vara klara med räntesänkningarna under sommaren nästa år; vissa tror på en styrränta som bottnar på 1,75 procent. Andra 1,50 procent och några 2,0 procent.
Riksbanken själva säger än så länge 2,25 procent. I dag är styrräntan 2,75 procent och flera experter tror att de vid nästa räntebesked på torsdag sänker med ytterligare 0,25 procentenheter.
– Vi tror att det räcker med en styrränta på 2,0 procent och det når vi i juni, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
– Svensk ekonomi är så räntekänslig så det behövs inte en lägre ränta än så.
Stökiga år som vi lämnar bakom oss
Hon beskriver de senaste åren, med minusränta och sedan skyhöga räntor, som alldeles för stökiga och med för stora toppar och dalar.
Sveriges BNP hade en tillväxt på sex procent 2021, sedan noll procent 2023. Nordea tror att 2026 får vi en tillväxt på 2,5 procent.
– Det blir svårt för hushåll att anpassa sig när räntan blir så ryckig. Det är klart att många tyckte att det var kul när det var nollränta men det var inte lika roligt när svångremmen drogs åt rejält. Med en styrränta på 2,0 procent framåt så lär det inte bli lika tvära kast och BNP-tillväxten blir mer normal.
Annika Winsth tror att vi kommer att ha en styrränta på cirka 2,0 procent under resten av andra halvan av 2025 och förmodligen hela 2026 också.
Det kommer leda till att hushållen får mycket mer pengar kvar i plånboken när alla räkningar har betalats och det leder i sin tur till att konsumtionen drar igång mer på allvar och efterfrågan ökar, vilket gynnar bolagen. Det i sin tur skulle kunna få priserna på produkter att gå ned något.
Lägg också till att inflationen är på väg ned samtidigt som folk får sina löneökningar som vanligt.
– Sen kan det bli så att hushållen är väldigt hungriga igen och konsumtionen ökar rejält, då kan Riksbanken behöva höja räntan igen för att bromsa ekonomin lite mer och se till att inte inflationen ökar igen.
Men allt som allt verkar en styrränta på cirka 2,0 procent bli det nya normala under ett par år framöver.
Bättre konjunktur 2025 och 2026
Konjunkturen väntas vända upp 2025 och gå ännu bättre 2026.
– Sverige var först in i det här och lär vara först ut. Vi har alla förutsättningar för att få en bra tillväxt i slutet på 2025 och början på 2026.
Bostadspriserna kommer att stiga ungefär som den disponibla inkomsten, men inte så mycket mer än så, tror Winsth. Därmed kommer vi inte alls ha den prisökningen som vi hade under åren med minusränta, utan en mer normal utveckling.
– Vi får dra lärdom av allt vi har varit igenom. Det har helt klart inte varit bra med sådana låga räntor och hög skuldsättning hos hushållen. Det har kostat mer än vad det har smakat, säger Winsth.