AfD-grundaren inför tyska valet: "Som att begå självmord"
Högerradikala Alternativ för Tyskland, AfD, ser ut att bli näst störst i valet.
När partiet höll sitt sista valevent fick medgrundaren Beatrix von Storch – också barnbarnet till Hitlers finansminister – stora applåder.
För att lösa den krisande tyska ekonomin anser hon att man måste sluta "begå självmord".
– Vi måste återgå till kärnkraftverk, till kol och se till att det ska fungera med rysk gas igen, säger hon i en intervju med EFN Finansmagasinet.



BERLIN. På S-Bahn-stationen i Hohenschönhausen – en stadsdel i sydöstra Berlin – går stämningen under lördagen att ta på.
Flera av tågen som stannar är fullpackade av svartklädda personer med ett syfte: Att demonstrera mot AfD:s sista stora valevenmang.
Vid ett köpcentrum i stadsdelen, en kort promenad från stationen, ska flera toppnamn från partiet göra sina sista hälsningar till väljarna. En av dem som ska tala är Beatrix von Storch, partiets toppnamn från Berlin och en av partiets medgrundare.
Säkerheten på platsen är stor och gruppen motdemonstranter, på flera hundra, samlas en kilometer från eventet.

AfD:s sista event
Enligt de senaste opinionsmätningarna samlar AfD på sig över 20 procent. Med ett sådant resultat skulle partiet bli det näst största i landet. Ett resultat som även skulle innebära att det högerradikala partiet dubblar sina siffror från senaste valet, 2001.
Kristdemokratiska CDU ser av allt att döma ut att bli valets stora vinnare och ledaren Friedrich Merz få klä sig i förbundskanslerkostymen. Frågan vem han ska samla regering med kommer avgöras på valnatten. Flera avgörande partier för samarbete dansar runt femprocents-gränsen för att stanna kvar eller ta sig in i förbundsdagen.
AfD hoppas i stället att CDU tittar till höger om sig för att hitta samarbete och därmed river den så kallade brandmuren – den tyska överenskommelsen om att inte politiskt samverka med AfD. Vissa väljare och personer i AfD tror nu att det sker, medan andra misstänker att de fortsatt blir uteslutna – vilket kan leda till nya politiska kriser, som AfD skulle tjäna på.
– Det är inte upp till oss att riva den muren, det är upp till CDU. För att de förlorar sina väljare och sitt förtroende genom att säga nej till att jobba med AfD. De ignorerar sina väljare, säger Christopher Wiedenhaupt, 25.

Han är vice ordförande för AfD:s ungdomsorganisation och arbetar i dag på partiets valkonvent. Han, som flera andra här, hyllar den amerikanska vicepresidentens JD Vances omtalade tal om att yttrandefriheten skulle vara hotad i Europa. Christopher Wiedenhaupt ser också med längtan på hur Elon Musk, som framgångsrik affärsmän och techmiljardär, får assistera i den amerikanska politiken.
– Vi måste mer se över vilka utgifter vi gör, säger han på frågan om hur Tyskland ska komma till rätta med sin ekonomi.
– Som Elon Musk gör i USA. Han har ett bra perspektiv på vad som är nödvändigt och vad som inte är det. Han vet var man kan spara pengar. Och jag tror det kan vara hälsosamt i en regering.
– Vi har många tyska finansmän som är riktigt bra. Jag tror att komma i kontakt med dem är nödvändigt.
Just Elon Musk har varit ute och uttryckt sitt stöd för AfD. Speciellt när han dök upp på ett av partiets valevenemang.

von Storchs tal
Publiken samlar sig runt en liten scen som spelar tysk discomusik. Snart ska första talare från partiet ta plats, samtidigt som motdemonstranter från alla håll och kanter gör allt de kan för att störa evenemanget. Däremellan: Massa poliser.
I en annan del av Berlin utspelade sig samma scener tidigare under dagen. Tal från AfD-toppar och grupper av motdemonstranter som försöker störa.

Högernationalistiska AfD – som i vissa tyska delstater klassas som högerextremt – rör upp känslor. När evenemangets dragplåster, Beatrix von Storch, talade tittade hon först på sin publik och sedan mot samlingen motdemonstranterna och sa "här är det kärlek, men där är det hat".
Samtidigt som "nazister ut" ropades från andra sidan avspärrningarna.
I sitt tal tog även Beatrix von Storch upp hur bland annat CDU, enligt henne, driver AfD-politik, och hur socialdemokratiska SPD misslyckats. Hon, och hennes parti, pekar på migrationen.
– Den som vill att Tysklands gränser skyddas kan i morgon bara rösta på AfD, säger hon i sitt tal, där även Tysklands ekonomi togs upp.

Landet, med en lamslagen bilindustri och höga energipriser, riskerar att få en ekonomisk tillbakagång för tredje året i rad. I sitt valmanifest har AfD har tydliggjort att man behöver lyfta alla ekonomiska sanktioner mot Ryssland – som införts efter anfallskriget mot Ukraina – för att återställa en ostörd handel med landet, som en av lösningarna.
– Vi måste återgå till kärnkraftverk, till kol och till att det ska fungera med rysk gas igen, säger Beatrix von Storch efter talet.
Mellan selfies och handslag med publiken pratar hon om hur landet inte bör vara beroende av dyr energi från USA eller importerad kärnkraft från Frankrike.
– Vi vill vara oberoende igen och få reducerade energipriser, säger hon.

Beatrix von Storch var med när partiets grundades 2013 och har flera gånger hamnat i blåsväder efter sitt twittrande.
Hon, som också är född hertiginna och vars morfar var Adolf Hitlers finansminister, har en hög position inom AfD. Sedan 2017 har hon varit en ledamot i förbundsdagen.
Hon är gift med Sven von Storch, en tyskchilensk affärsman, som är känd för sina samarbeten med bland annat Brasliens förre president Jair Bolsonaro och Steve Bannon, Donald Trumps tidigare chefstrateg.
Det här är AfD
AfD, alternativ för Tyskland, bildades 2013 som en motreaktion på Tysklands och andra euroländers räddningspaket till Grekland. Partiet beskrivs som högerradikalt och nationalistiskt. Partiet klassas som högerextremt i ett antal delstater i Tyskland. Partiets toppkandidat och ledare är Alice Weidel.
"Det var ryggraden i vår ekonomi"
Innan Beatrix von Storch satt i förbundsdagen var hon ledamot i Europaparlamentet. Bland andra nuvarande Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, är någon hon beskyller för Tysklands kämpande bilindustri.
– Att vi måste sluta producera bilar med förbränningsmotorer. Tyskland var världsledande i konstruktionen av bensin- och dieselbilar, inte elektriska, utan normala. Det var ryggraden i vår ekonomi. Genom att säga att vi måste sluta med det, är som att begå självmord på oss själva.


Därför blir det nyval i Tyskland
Nyvalet som kommit till efter att det tyska regeringssamarbetet – den så kallade trafikljuskoalitionen – med socialdemokratiska SPD, liberala FDP och De gröna, sprack.
Allt kulminerade i slutet av förra året när förbundskanslern Olaf Scholz sparkade FDP-finansministern Christian Lindner. Att partierna inte kom överens om lösningarna på de tyska ekonomiska problemen, bland annat i arbetet med nästa års budget, var en avgörande orsak.
I november 2024 fick Christian Lindner sparken av Olaf Scholz. Den 16 december röstades Olaf Scholz bort i en förtroendeomröstning och den 27 december upplöste landets president Frank-Walter Steinmeier Förbundsdagen på fredagen och utlyste nyval till den 23 februari.
