Analytikern om BNP-siffran: ”Återhämtningen har börjat”
Sveriges BNP reviderades uppåt under föregående kvartal och en vändning kan vara i sikte. I en makrokommentar skriver Nordeas Torbjörn Isaksson att utfallet för föregående kvartal var långt bättre än förväntat.
”Återhämtningen har börjat”, skriver han.


Väntat enligt Infronts analytikerenkät var att BNP skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med föregående kvartal och stigit 1,2 procent i årstakt.
Enligt SCB:s tidigare publicerade BNP-indikator steg BNP 0,2 procent under det fjärde kvartalet och ökade 1,1 procent i årstakt.
"Året avslutades förhållandevist starkt. En uppgång märks i flera av BNP:s komponenter och mest bidrog ett starkt varunetto förklarat både av att exporten ökade och att importen minskade. Sett från produktionssidan syns uppgången främst i tillverkningsindustrin", säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna.
”Återhämtningen har börjat”
Under rubriken ”Återhämtningen har börjat” skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson om att BNP-siffran är positiv på alla plan – förutom gällande exporten av tjänster som minskade under det fjärde kvartalet.
"Den största överraskningen på uppsidan var fasta investeringar, som ökade med 1,8%, medan vi förutspådde en liten nedgång. Hushållens konsumtion ökade också, med +0,7%, något bättre än förväntat. Offentlig konsumtion var i stort sett oförändrad och ökade med 0,1% q/q. Exporten av varor steg, medan totala importen minskade, och nettoexporten bidrog med 0,6 procentenheter till BNP-tillväxten," skriver Torbjörn Isaksson i sin kommentar.
Även arbetade timmar steg med 0,5 procent i februari medan detaljhandeln sjönk med 0,7 procent i februari jämfört med januari, men steg 3,2 procent om man jämför med februari 2024.
Räntan väntas lämnas oförändrad
Torbjörn Isaksson skriver att detta innebär att även arbetsmarknaden kan räkna med ett lyft senare i år och att Riksbanken nu troligtvis kommer att lämna styrräntan oförändrad med tanke på de stigande BNP-siffrorna.
”Återhämtningen har börjat, men den kommer vara gradvis och en skakig väg. Detta innebär i sin tur att arbetsmarknaden kommer att börja återhämta sig senare i år. Den bättre än förväntade BNP-tillväxten väger för Riksbankens beslut att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 %. Nyckeln för Riksbanken är dock inflationstrenderna, och den oväntat höga inflationen är den främsta anledningen till att vi förväntar oss att Riksbanken kommer att avvakta.
Följ taggar
