Prenumerera

Använd makten – därför ska du gå på stämmor

Det är stämmosäsong och det betyder dags för ägarna att utöva sin röst och makt. Det är inte bara de stora tunga institutionella investerarna som har möjlighet att lägga sig i styrelsens förslag utan alla aktieägare. Stora som små.

Elin Wiker
Elin WikerAnalytiker och programledare EFN
Elin Wiker berättar varför det är viktigt att gå på bolagsstämmor – oavsett om det är ett stort eller litet bolag. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 27 mars 2025, 15:38Uppdaterad: 27 mars 2025, 15:38
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Som privatperson och liten aktieägare kan det kännas onödigt att gå på stämmor, vilket i vissa lägen är sant men jag tänkte nu försöka göra mitt bästa för att förklara när och varför man ska gå på bolagsstämmor. Och förhoppningsvis vad man kan få ut av det. 

Vem kan rösta på en stämma?

Om du är aktieägare och aktierna ligger på ett ISK eller aktie- och fondkonto. I Sverige registreras ägarskapet av aktierna i regel per automatik varför inget specifikt behövs göra. För utländska bolag är det dessvärre lite mer komplicerat. Inte alla banker erbjuder möjligheten att kunna röstregistrera aktierna men vissa gör det. Så hör av dig till banken du har din depå. Ligger aktierna på en kapitalförsäkring kan man tyvärr inte rösta i bolaget. Detta eftersom aktierna inte är registrerade en som enskild privatperson utan på bolaget som tillhandahåller kapitalförsäkringslösningen.

Många stora bolag är väloljade maskinerier där det sällan uppstår dramatik. Men inga regler utan undantag. Vi minns nog alla turbulensen kring Swedbank och Ericsson på senare tid där det varit stor uppståndelse inför och på stämmorna. Då har det handlat om specifika och kritiska frågor – som penningtvätt, mutor och frågan om ansvarsfrihet för styrelsen.

I dessa fall finns det anledning att engagera sig även som småsparare och att gå på stämman för att lyfta frågor samt att få svar. Som tur är, är dessa prekära tillfällen inte så många. På det stora hela kan man se de större bolagens stämmor som en chans att lära känna bolagets verksamhet lite bättre och att mingla.

Denna dialog och påverkan hade vi trots att vi var långt ner på ägarlistan

De mindre företagen är ofta viktigare att engagera sig i och bry sig om. Där är besluten oftast viktigare för bolagets framtid. Strategin och personerna är mer avgörande. Det är även vanligare att det ibland dyker upp grus i maskineriet. Att gå på en stämma kan ge en större inblick av de ledande personerna – om dessa känns förtroendeingivande och är rätt personer för jobbet.

Möjligheten att påverka brukar vara större, även om man är en liten aktieägare. Du kan lyfta frågor med ledningen kring strategi eller beslut. För att förstå bättre eller visa att du inte håller med. Ofta är det möjligt att starta en dialog och dessutom göra fler aktieägare medvetna om frågorna.

Så deltar du på en bolagsstämma

Jag tycker att frågan om kapitalallokering är viktig och gillar verkligen inte när företag tar in pengar samtidigt som man delar ut pengar. Det är också ett exempel på en fråga jag lyft på bolagsstämma i min tidigare roll på ett fondbolag och det ledde till att man gjorde sin utdelningspolicy mer flexibel. Man kunde dela ut pengar om det fanns möjlighet och ansågs vara bäst, men det var inte längre ett krav. Denna dialog och påverkan hade vi trots att vi var långt ner på ägarlistan.

Hur deltar och röstar man på en bolagsstämma?

Kallelserna till bolagsstämmorna, årsstämmor som extra bolagsstämmor, skickas ut genom pressmeddelanden. Där det står när och var stämman hålls samt hur man gör för att delta. Det står även i företagens kalender på deras egen hemsida eller på dess aktiesida hos respektive handelsplattform. Antingen kan man delta fysiskt eller poströsta. Ska man delta fysiskt behöver man anmäla sig i förhand och oftast innan ett visst datum.

Kan man inte delta fysiskt finns nästan alltid möjligheten att poströsta. Att rösta via post kanske låter gammalmodigt men det innefattar inte enbart fysisk post. Det handlar även om digitalröstning. För numera erbjuder de allra flesta möjligheten att rösta digitalt för de som inte har möjlighet att vara på en plats fysiskt. I kallelsen brukar det stå hur man röstar från distans både via faktiska posten och digitalt.

Ofta finns en blankett som kan skrivas ut och fyllas i för att sedan postas eller mejlas till en specifik adress. Det brukar dock bli vanliga med olika typer av online-formulär eller att man använder sig av Euroclears (som är Sveriges värdepapperscentral och bland annat håller koll på aktieböckerna) egna portal.

Bolagsstämmor brukar vara lugna tillställningar. Men vad vore en artikel om stämmor utan att nämna några klassiker, som Jan Stenbeck posering framför ”Staying alive” bioskylten 1983 på biografen där Kinneviks extra stämma hade hållits. På stämman såg han till att hans systrar inte längre hade något inflytande över Kinnevik.

2007 köpte Gudrun Schyman en aktie i flera olika bolag för att gå på bolagsstämmorna för att lyfta jämställdhetsfrågan. Aktivism är ju något som förekommit även på senare år. Exempelvis förra årets miljöaktivister som gick på SAS stämma, eftersom de köpt aktier, och ställde till med lite kalabalik.

I närtid har vi även Klarnas bolagsstämma i höstas där man fick bort ena grundaren Victor Jacobssons representant ur styrelsen efter interna strider om bland annat en annan i grundartrion och sittande vd Sebastian Siemiatkowskis bonusprogram.

Så för att sammanfatta det hela: Det finns alltid en funktion i att rösta och engagera sig i bolag man äger. Men ibland är det viktigare än andra gånger och vissa tillfällen har man större möjlighet att påverka. Utöver möjligheten att rösta så bör man se bolagsstämmor som en möjlighet att lära känna bolagen bättre.

Därför borde du gå på stämmor.

Följ taggar

Elin Wiker
Elin WikerEFN, Analytiker och programledareelin.wiker@efn.se
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;