Arbetslösheten ökar oväntat mycket
Arbetslösheten i Sverige ökar, enligt nya siffror från SCB.
Andelen arbetslösa, som är den högsta på flera år, chockade många.
Men siffrorna skiljer sig på olika sätt – hur ska man tänka?
EFN Finansmagasinet reder ut.



Statistiska centralbyråns nya statistik om den svenska arbetslösheten visade chockartade siffror. I januari 2025 uppgick antalet arbetslösa i åldern 15–74 år till 592 000. Andelen arbetslösa landade på 10,4 procent.
Det är den högsta siffran sedan pandemin (sommaren 2021 för att vara specifik). Den siffran gäller icke säsongrensade tal, vilket kan medföra en viss osäkerhet.
Tittar man i stället på arbetslösheten, dels med säsongrensade data, dels med säsongrensade och utjämnade data, är siffrorna lägre, men fortsatt att betrakta som höga.
Under januari låg den säsongrensade arbetslösheten på 9,7 procent – vilket är den högsta 2001, då statistiken enligt denna definition började mätas – och den säsongrensade och utjämnade på 8,9 procent – högsta sedan pandemin (sommaren 2021).
Fler män arbetslösa
Antalet arbetslösa kvinnor var 292 000, vilket är en ökning med 64 000 personer. Bland män ökade antalet arbetslösa med 49 000 personer till 300 000. Arbetslöshetstalet uppgick till 10,6 procent bland kvinnor, en ökning med 2,0 procentenheter. Bland män var arbetslösheten 10,2 procent, en ökning med 1,7 procentenheter.
Ska tolkas med ”viss försiktighet”
SCB skriver att förändringen i antalet arbetslösa mellan januari 2024 och 2025 kan vara överskattad eftersom arbetslösheten var på en relativt låg nivå i arbetskraftsundersökningarna, AKU, januari 2024.
– Arbetslösheten ökade i januari. Samtidigt ser vi en minskning i antalet kvinnor utanför arbetskraften, säger Charlotta Olofsson, statistiker på Arbetskraftsundersökningarna på SCB.
Men SCB uppmanar till att ta siffrorna med försiktighet.
”För att kunna avgöra om storleken på förändringen är bestående krävs ytterligare mätningar. AKU är en urvalsundersökning förenad med osäkerhet, vilket vid enstaka tillfällen kan leda till avvikelser i skattningarna. Resultaten för AKU januari 2025 bör därför användas med viss försiktighet.”
Arbetsfördelningens siffror
Samtidigt redovisade Arbetsförmedlingen nya siffror över arbetslösheten förra veckan, där man kunde slå fast att nivåerna var de högsta på tre år.
I januari låg arbetslösheten, enligt deras defintion, på 7,2 procent, med närmare 381 000 personer arbetslösa. Anledningen till att Arbetsförmedlingen och SCB:s statistik skiljer sig beror på att de använder sig av olika dataunderlag och definitioner.
Minsterns ord
EFN Finansmagasinet har tidigare intervjuat arbetsmarknadsministern Mats Persson (L) med anledning av den höga arbetslösheten. Han sa då att mycket berodde på att "vi är ju igenom en brutal, tuff lågkonjunktur."
– Vi har inte upplevt en så här tuff lågkonjunktur sedan finanskrisen egentligen, sa han.
Dessutom så försäkrade han att regeringen gjorde en "massiv investering i utbildning och framför allt med fokus på yrkesutbildningar som ger riktiga jobb".
– Nästa år kommer 120 000 svenskar kunna gå en yrkesutbildning i någon form, betonade han.
Men Mats Persson och regeringen fick kritik av oppositionen för sitt hanterade av den svenska arbetslösheten.
– Det är mycket ord från Mats Persson men otroligt lite handling, sa Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Jonny Cato till EFN Finansmagasinet.
Därför är SCB:s och Arbetsförmedlingens statistik olika
SCB bygger sin statistik på arbetskraftsundersökningarna (AKU). I AKU inhämtas data från undersökningar (via telefonintervjuer) medan Arbetsförmedlingens data är registerbaserad verksamhetsstatistik, hämtad direkt ur myndighetens databas.
AKU är Sveriges officiella arbetsmarknadsstatistik, som ofta jämförs med motsvarande statistik från andra EU-länder. Arbetsförmedlingens statistik har i stället syftet att visa hur många som är inskrivna arbetslösa hos myndigheten.
Källa: Arbetsförmedlingen
Icke-säsongrensade data
Eftersom AKU är en urvalsundersökning är samtliga skattningar behäftade med osäkerhet. I det fall en skattning är baserad på färre än 20 observationer på månads- eller kvartalsbasis eller färre än 40 observationer på årsbasis kan osäkerheten anses vara alltför hög och skattningen redovisas inte.
Säsongrensade data
Säsongrensade värden är data som justerats för den årliga variation i arbetsmarknadsaktivitet som återkommer för en given månad. Liksom icke säsongrensade- och kalenderkorrigerade värden kan även säsongrensade värden störas av t.ex. urvalsfel och tidpunktsspecifik påverkan.
Säsongrensade och utjämnade data
Säsongrensade och utjämnade värden störs mindre av slumpfel och kortsiktiga variationer.
Säsongrensade och utjämnade värden uppdateras bakåt i tiden vid varje ny publiceringstidpunkt.
Källa: Defintionerna är hämtade direkt från SCB.se

