Blir köttbrist i flera år – priserna ökat rejält

Ena året var det för torrt, ett par år senare var det för blött. Djurfodret gick om intet och bönder tvingades till storslakt av unga köttdjur för att förhindra svält. Det är orsaken till att köttpriserna rusar och köttdiskens hyllor gapar tomma.
– Det kommer att ta flera år innan nivån är återställd, säger Lotta Zetterholm på LRF Gävleborg.

Kossor
Matvarubutikernas nötfärshyllor har gapat tomma hela året. Dåliga skördar har tvingat köttbönder att slakta i förtid. Foto: Madelene Linderstam
Testa EFN Finansmagasinet för 29 kr per månad i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

 Priset på nötkött har stigit med 8 procent på ett år. Tydligast är bristen och prisökningen på köttfärs, menar Henrik Stööp, butikschef på Ica Maxi i Gävle. Det senaste året har priset på just köttfärsen stigit med 16 procent.

– Köttfärs är mycket av grunden för hushållens vardagsmat och det är klart att det känns för kunderna, säger han.

Idag får butiken in samma sortiment som tidigare, men i betydligt mindre volym. Det går inte att få tag i den mängd kött hans kunder efterfrågar.

– Vi får höra att det kommer att vara så här lång tid framöver.

Köttpriset har satt rekord

Bonden Mattias Sedvall driver en gård i Hedesunda utanför Gävle. Han är femte generationen i familjen som föder upp köttdjur. Rekordsommaren 2018 lade grunden för den foderbrist som tvingade Sedvall att ta ett drastiskt beslut.

– Jag tvingades slakta ungdjuren i förtid. Fodret hade inte räckt. Det var tungt, säger han.

Mattias Sedvall är femte generationens köttbonde
Mattias Sedvall driver en gård i Hedesunda utanför Gävle. Foto: Madelene Linderstam

Fem år senare var det dags igen. Då regnade skörden bort och fodret blev förstört. För att klara sig på det lilla fodret som skörden gav, fanns det ingen annan lösning än att slakta i förtid igen. Priset Mattias Sedvall fick betala var en förlust på 10 procent i intäkter.

– Djuren hade behövt växa till sig mer.

I köttbristens spår har köttpriset satt rekord. Aldrig tidigare har köttbönder fått så mycket betalt. Idag får de dubbelt så mycket som för bara drygt ett år sedan. 70 kronor per kilo är ersättningen till bonden vid en bra klassning av köttet, enligt LRF.

– Med tanke på hur känsligt det redan nu blivit med klimatet måste jag tänka om och skaffa mig större foderlager. Men fodret blir också förstört av att ligga länge i balar, så den förlusten måste jag ha med i beräkningarna, säger Sedvall.

Att ersättningen blivit dubbelt så hög med sina färre djur, får honom att fundera på om han vill upp i samma nivåer av antal köttdjur som tidigare. Idag har han cirka 90 djur på gården. Tidigare var de en bit över 100.

– Det är allt större risker jag står med, samtidigt som priserna på drivmedel och gödsel har gått upp ordentligt. Eftersom ersättningen har blivit högre av köttbristen, kanske jag kommer att stanna på den här lägre nivån.

"Sverige måste stärka sin självständighet"

Lotta Zetterholm, ordförande LRF i Gävleborg
"Först ska kon kalva. Sedan ska de växa till sig. Det tar tre-fyra år innan vi är ikapp" säger Lotta Zetterholm, ordförande LRF i Gävleborg, om köttbristen. Foto: Madelene Linderstam

Lotta Zetterlund är ordförande i LRF Gävleborg och hon välkomnar de högre priserna till bönderna. Hon håller med att det är en paradox att ersättningen dubblats sedan djuren på gårdarna blivit färre och att Sverige samtidigt har en alltför låg nivå av självförsörjning i matkedjan. 

– Vår försörjningsgrad ligger bara på 52 procent. Och då är det i fredstid. Sverige måste stärka sin självständighet kring livsmedelsförsörjning. Det tar ändå tre till fyra år innan man har ett nytt slaktfärdigt ungdjur, men då måste kunderna också köpa svenskt kött för att vi ska lyckas hålla en högre försörjningsgrad framöver, säger hon.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Nytt nummer ute varje vecka

Testa EFN Finansmagasinet för 29 kr per månad i tre månader!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;