OMXS30
OMXSPI
NDX

Buden tillbaka – här är 10 kandidater

Under 2024 har uppköpsaktiviteten på börsen tagit fart igen. Med sjunkande räntor, hopp om en bottnad konjunktur och nedtryckta kurser i många mindre bolag finns det skäl att tro på fler bud. EFN Finansmagasinet har gått igenom årets uppköp och vaskat fram tio kandidater som kan stå på tur.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Var kan nästa uppköpsbud på börsen dyka upp?
Publicerad: 12 nov. 2024, 06:00Uppdaterad: 12 nov. 2024, 08:57

Concentric, OX2, Kindred, Resurs och Doro. Det är några exempel på svenska börsbolag som har fått ett uppköpsbud på sig under 2024 och förra veckan var det dags igen när EQT lämnade ett bud på OEM. För en aktieägare innebär det oftast kortsiktig jackpot eftersom budpremien som krävs för att få igenom ett bud normalt sett måste ligga en bra bit över aktuell börskurs.

Sett till buden hittills i år handlar det om en snittpremie på 32 procent, men då finns det ett par specialfall som drar ned genomsnittet. OEM är ett sådant då budet låg under den senast betalda börskursen vilket berodde på att EQT kommit överens om att köpa ut de mångåriga huvudägarna till en lägre prislapp och samtidigt gav samma erbjudande till övriga ägare.

Andra avvikare i år är Millicom och Nordic Paper där buden hade föregåtts av spekulationer om uppköp eller uttalade avsikter att hitta nya ägare. Skalar vi bort den här trion ligger snittpremien istället på 43 procent vilket nog får sägas vara mer representativt för ett nytt bud som dimper ned utan större förvarning.

Buddatum

Bolag

Uppköpare

Budpremie

05-jan

Byggfakta

Giant Bidco (Stirling Square, TA,  Macquarie Capital)

31%

22-jan

Kindred

FDJ

24%

31-jan

Besqab

Aros

44%

03-maj

Karnov*

Greenoak/Long Path

28%

13-maj

OX2

EQT

43%

23-maj

Millicom

Atlas Invest

2%

28-maj

Calliditas

Asahi Kasei

83%

17-jun

Resurs

CVC/Waldakt

38%

29-aug

Concentric

AP Möller

62%

27-sep

Doro

Xplora

38%

11-okt

Nordic Paper

Strategic Value Partner

0%

05-nov

OEM

EQT

-12%

*Återkallat bud pga för låg acceptansgrad

Källa: EFN Finansmagasinet/Infront

Att basera hela sin investeringsfilosofi på att jaga uppköpskandidater är inte att rekommendera. Väntan tenderar ofta att bli lång, samtidigt som andra aktier kan stiga rejält under tiden. Men som en extra trigger i ett bolag man redan ser ljust på är det definitivt något man bör ta med i analysen.

Om inte annat så kan budchansen fungera som en liten krockkudde under sura börsperioder eftersom det ökar sannolikheten för att en intresserad köpare träder fram ifall kursen faller för mycket.

Bolagen som kan stå näst på tur

Så var kan nästa bud dyka upp? Här är tio intressanta kandidater – utan inbördes ordning – där det finns hyggliga chanser och där det brukar viskas i marknaden om att bolaget förr eller senare blir en måltavla.

Dustin: Snart vänder PC-marknaden uppåt och då lyfter lönsamheten, samtidigt som den höga skuldsättningen inte längre blir ett problem. Så har köpargumentet för IT-återförsäljaren Dustin låtit ganska länge nu men alltjämt är det en trög marknad och förra årets nyemission till trots så är balansräkningen i behov av en vändning. Förra året kom ett budpliktsbud från storägaren Axel Johnson. Dags att göra slut på besvikelserna en gång för alla och lägga ett lite bättre sockrat bud på hela bolaget nu?

Electrolux: Ny vd, ny ordförande, ett relativt lågt börsvärde på 26 miljarder kronor och en lång och dyster period för aktien på börsen. Samtidigt finns en pågående översyn av strukturen internt. Det är en cocktail som kan locka fram en budgivare på det anrika vitvarubolaget. Kanske vill någon ta hela bolaget, kanske blir det bara delar av bolaget och aktiemarknaden skulle troligen göra tummen upp om den svårhanterade USA-verksamheten försvann.

Elekta: Ärkerivalen Varian blev uppköpt av Siemens Healthineers för några år sedan och möjligen hade Elekta också passat bättre hemma hos någon global bjässe. Medicinteknikbolaget har investerat mycket i nya produkter och system och har en stark position i Asien och Kina, men får inte den uppskattning på börsen som det kanske förtjänar och aktien är ofta en flaxig historia.

MTG: Spelsektorn är inte vad den en gång var när pandemin tvingade folk att sitta klistrade hemma framför en skärm. Möjligen är MTG med sin stora kassa snarare en köpare än ett uppköpscase men om någon större aktör vill plocka ut bolaget från börsen är värderingen attraktiv enligt branschanalytikerna som mangrant säger köp med riktkurser långt över aktuell nivå.

Stillfront: Även Stillfront kan bli en bricka i en konsoliderad spelmarknad. Här har vi ett bolag som nyligen vinstvarnat och bytt ut vd:n, tillika grundaren, Jörgen Larsson. Aktien har varit en katastrof efter pandemin, börsvärdet är nere på styvt 3 miljarder kronor och vill någon som tror på spelmarknaden och på bolagets portfölj slå till på en aktör som redan ligger ned så kan de plocka upp Stillfront.

Embracer: Ett tredje alternativ för budspekulanter i spelsektorn är den falnade stjärnan Embracer. Amazon eldade åtminstone på den storyn när de i en intervju tidigare i höstas antydde att diskussioner förekommit kopplat till samarbetet kring rättigheterna till ”Sagan om ringen.” Om det ska tolkas som att ett intresse för hela eller bara en del av bolaget efter den planerade uppdelningen i tre separata enheter är oklart. Vill man helgardera så får man köpa innan klyvningen.

Meko: Visst, bildels- och servicebolaget Meko är ett ganska uttjatat alternativ att ha med på en uppköpslista men det går inte att komma runt att de alltid dyker upp när man radar upp de vanliga misstänkta. Bakgrunden är att amerikanska branschkollegan LKQ blev storägare för åtta år sedan efter att ha köpt Axel Johnsons post på knappt 27 procent av bolaget. En dag kanske amerikanerna bestämmer sig för att sluka hela bolaget.

Arise: I våras la EQT vantarna på vindkraftskollegan OX2 till en premie på 43 procent och det fick fart på spekulationerna även kring Arise, som klättrade 10 procent samma dag. Den uppgången har blåst bort igen och det är inte osannolikt att riskkapitalister är beredda att betala mer än vad man gör på börsen för ytterligare ett bolag i den här ganska komplexa sektorn, vilket EFN Finansmagasinet pekade på i en kommentar förra veckan: Negativt sentiment ger billiga vinster för Arise

Kambi: Operatörerna inom sport- och kasinospelande har försvunnit en efter en från Stockholmsbörsen. Kindred är det senaste exemplet medan Kambi, som tidigare var bolagets interna sportbok, har provat börsvingarna på egen hand med högst blandat resultat. I början av september handelsstoppades aktien efter att budspekulationer fått aktien att lyfta. Uppgifter som dementerades av ordföranden och storägaren Anders Ström och kanske är det överspelat nu. Kanske är det bara ett högre bud som behövs för att Ström ska släppa taget om sin baby.

Gränges: En börsklassiker som numera inte drar så mycket uppmärksamhet till sig. Valsad aluminium för värmeväxlare är en smal nisch och stor fordonsexponering är inte det hetaste just nu på börsen, men verksamheten har breddats till andra kundsegment som förpackningar, kylare och vindkraft. Ägarlistan är öppen då ingen har mer än 10 procent och det är nästan bara fonder i ägartoppen. Skulle Gränges sugas upp skulle de läggas till en lång lista av mellanstora industribolag som köpts ut de senaste åren.

Maria Redin, vd för MTG
Maria Redin, vd för MTG. Foto: TT
Gustaf Salford, vd för Elekta
Gustaf Salford, vd för Elekta. Foto: TT
Lars Wingefors, vd för Embracer
Lars Wingefors, vd för Embracer. Foto: TT

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;