Bulletins ägare utreds för grovt bokföringsbrott
En förundersökning om misstänkt grovt bokföringsbrott i Bulletins konkursade bolag har inletts.
Bulletins nuvarande ägare Tino Sanandaji och chefredaktör Dan Korn är uppsatta som misstänkta i utredningen.
"Det är dock lätt att visa att bristerna föregick vår tid," skriver Tino Sanandaji i ett mejl till EFN Finansmagasinet.
Det var länge sedan det stormade kring nättidningen Bulletin. Den omtalade högerprofilerade satsningen – med målet att bli ett svenskt New York Times – slog på stora trumman när den drog i gång. Paulina Neuding, som utsågs till chefredaktör och ansvarig utgivare, var med och grundade tidningen tillsammans med Thomas Gür, Tino Sanandaji och Pontus Tholin. Sajten värvade sedan profilerade skribenter som Ivar Arpi och Alice Teodorescu Måwe.
Men det blev snabbt stökigt kring tidningen, med offentliga bråk, anmälningar och en plagiatskandal på det.
Februari 2022 gick Bulletin i konkurs, men tidningen försvann inte. Tino Sanandaji, ena medgrundaren, köpte då konkursboet och blev ensam ägare för tidningen.
Nu kan EFN Finansmagasinet berätta att en förundersökning om misstänkt grovt bokföringsbrott i det konkursade bolaget, Bulletin AB, har inletts hos Ekobrottsmyndigheten.
Misstankarna väcktes efter en anmälan från konkursförvaltaren.
– Det är i ett tidigt skede, men det är så misstankarna ser ut, säger åklagaren Linnea Sundqvist Kahles som leder förundersökningen.
Personerna som pekas ut som misstänkta är Tino Sanandaji och Bulletins nuvarande chefredaktör Dan Korn, styrelseledamöter i det konkursade bolaget. De två misstänks för det eventuella brottet eftersom de är de enda i styrelsen.
Tino Sanandajis svar
Linnea Sundqvist Kahles vill inte säga mer om det misstänkta brottet.
– Man kan säga att det är av en lägre misstankesgrad, vi får se vad som händer i utredningen. Vi har nyss inlett ärendet och de är inte hörda än.
Tino Sanandaji svarar över mejl att det är “fullt rimligt att konkursförvaltaren anmält bokföringsbrott i konkursade Bulletin”:
“... då bokföringen var katastrofalt illa skött innan jag och Dan Korn avsatte den tidigare ledningen och trädde i styrelsen i september 2021. Dessutom gjordes ingen överföring av bokföringsmaterialet, kanske som hämnd. Det är dock lätt att visa att bristerna föregick vår tid och att vi vidtog åtgärder att åtgärda dem, vilket jag tidigare har visat i ett relaterat ärende som nu är nedlagd”.
"Jag vet inget om detta"
Dan Korn, som var opinionschef på Bulletin innan konkursen och sedan blev chefredaktör, visste inte om att misstankarna fanns:
– Jag vet inget om detta och har ingen aning vad jag är misstänkt för. Jag hade inget med administrationen att göra.
Bulletinsajten drivs i dag av bolaget Bulletin Media Sverige AB, som Tino Sanandaji står bakom. Under 2023 omsatte bolaget tolv miljoner kronor och redovisade minus 3,5 miljoner kronor efter finansnetto.
När Mediemyndigheten i våras presenterade vilka som fick mediestöd för 2024 var Bulletin en av tidningarna som förlorade sitt stöd, tillsammans med titlar som Fokus, Kvartal och NU. Även tidningar som Flamman, Arbetaren och Feministiskt perspektiv fick inte heller stöd, rapporterade tidningen Journalisten.
LÄS MER: Inifrån kriget om fotbollsälskarna
LÄS MER: Lönekartell på Bonnier News – så ökar topparnas inkomster