Prenumerera

De blir vinnarna och förlorarna på tullarna

Direkt började börsens intressenter att fundera. Vilka aktier blir vinnare, och än viktigare kanske, vilka blir förlorarna när de amerikanska tullarna genomförs?
Det korta svaret enkelt; initialt alla svenska aktier.

Daniel McPhee
Daniel McPheeAnalytiker EFN
Donald Trump har infört tullar mot Kanada, Mexiko och Kina, som väntas påverka de svenska bolagen på olika sätt. Daniel McPhee reder ut de som kan bli vinnare och förlorare. Foto: TT / Pressbild
Publicerad: 3 feb. 2025, 05:59Uppdaterad: 5 feb. 2025, 07:52
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

De svarta rubrikerna är redan ute. Börsfall är att vänta. Osäkerheten är stor och frågorna är många. Vilka börsbolag som kan tänkas gynnas respektive missgynnas är svårt att greppa.

Vinstestimaten är avgörande. Börsen kommer att straffa de bolag som förväntas minska vinsterna. Omvänt gäller för de som spås bli relativa vinnare.

Men först ska investerarna fly risk. En initial masspsykos ska då sänka börsvärdet på alla bolag. Sen börjar det roliga. Rimligtvis blir några förlorare, några opåverkade och några vinnare.

Den övergripande spelplanen är redan satt ett par timmar efter Trumps utspel. Inflation, räntor och amerikanska dollar förväntas stiga. Volatiliteten på finansmarknaden likaså. Ett potentiellt globalt handelskrig minskar investeringsviljan. Det hämmar konjunkturen. 

Spelplanen kan utröna vinnare och förlorare på bolagsnivå. Kortsiktigt agerande baserat på en förändrad spelplan blir däremot ofta dyrt.

Bolagen som kan bli vinnare

SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Aktierna gynnas av att räntorna förblir högre än tidigare tänkt. Stigande räntor ökar bankernas intjäning.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet. Aktierna gynnas av ökad volatilitet. Dessutom är de också vinnare på högre räntor.

Balder, Castellum och Sagax. Aktierna gynnas av en högre inflation. De stora tillgångarna på balansräkningen ökar i värde. Samtidigt minskar skuldernas nominella värde. Det förutsätter att stigande räntor inte knäcker fastighetsbolaget på vägen.

Bolagen som kan bli förlorare

HMS Networks, Beijer Ref och Alimak Group. Aktierna kan straffas av högre räntor än tidigare tänkt. Rörelsedrivna bolag med relativt hög skuldsättning är dessutom en riskfylld kombination när konjunkturen försvagas och resultatet försämras.

Atlas Copco, AB Volvo och Sandvik. Aktierna straffas av en svagare konjunktur. Strukturen på tillverkning, leveranskedjor och processer kommer skilja dem åt.

På börsen är det viktigt att vara ödmjuk. De som först ter sig som uppenbara vinnare kan i själva verket vara förlorare. Inte minst pandemiåren var ett bevis på det. Oavsett vad; skippa masspsykosen.

 

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;