De kan bli stor vinnare på tullarna: ”Blir större efterfrågan”
Många är dystra efter Donald Trumps tullbesked, men på Gränges råder det andra tongångar.
Bolaget har så stor tillverkning i USA att man räknar med att få konkurrensfördelar som ett lokalt amerikanskt företag.
– Genom lokal produktion i USA gynnas Gränges amerikanska verksamhet, säger Sara Lander Hyléen, kommunikationschef på Gränges.
Samtidigt varnar Investor för ”bredare handelskrig”, medan VBG säger att man för över tullkostnaderna på kunderna.


Negativa reaktioner överväger efter president Donald Trumps chockhöjning av tullarna. Men ett svenskt storföretag ser sig i alla fall som vinnare i den nya situationen.
Gränges räknar med att hamna i en bättre situation än konkurrenterna. Detta eftersom bolaget inte exporterat valsat aluminium till USA utan har så stor produktion där att den skyddas av de nya tullarna.
– Vi har en regionaliserad strategi med produktion och försäljning i USA, Asien och Europa. Det gör att vi är mindre känsliga än bolag med en stor export, säger Sara Lander Hyléen, kommunikationschef på Gränges.
– Vi bedömer att tullarna kan leda till större efterfrågan på inhemskt producerat material i och med att importerat material blir dyrare. Det gör oss väl positionerade på den amerikanska marknaden, säger hon.
Gränges kan bli vinnare i USA
Sara Lander Hyléen förklarar att USA införde tullar på aluminium redan 2017 och att sedan några veckor är en ny tull på 25 procent på plats, så Trumps senaste besked ”förändrar inte bilden för Gränges”.
Hon säger att kapaciteten för produktion av valsat aluminium är begränsad i USA, så man importerar fortfarande mycket – och att de nya tullarna gynnar bolag som Gränges som har lokal tillverkning.
USA-marknaden står för 45 procent av Gränges omsättning.
– Vi har gjort stora investeringar i våra anläggningar i USA, så vi har förmåga att växa inom den befintliga verksamheten. Vi planerar inga nya investeringar där, säger hon.
På Investor beklagar man den förändrade situationen med de nya tullarna och varnar för ”handelskrig”. Men säger att det är svårt att redan nu dra några övergripande slutsatser om konsekvenserna för Investors bolag.
– Det är för tidigt och kommer dessutom vara svårt att dra några stora, svepande slutsatser eftersom vi har många olika bolag i vår portfölj. Det är klart att det kommer få konsekvenser, men det kommer också skilja sig mellan bolagen. USA är en stor och viktig marknad, där många av våra bolag är tungt investerade, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Investor.
– Det är klart att det finns en osäkerhet och vi beklagar den tydliga förändring i den transatlantiska relationen som den amerikanska administrationens beslut innebar. Nu hoppas vi på ett pragmatiskt förhållningssätt från EU och andra framöver. En eskalering till ett bredare handelskrig skulle inte gynna någon, säger han.
Verkstadsbolaget: ”För över dem på våra kunder”
Också verkstadskoncernen VBG ställer sig avvaktande i det nya läget, men understryker att bolagets situation inte förvärras i USA. Och säger att kostnader för högre tullar kommer att överföras på kunderna.
– Vi analyserar förnärvarande effekterna för våra verksamheter. Vi är etablerade både i USA och Kanada. Gårdagens budskap förvärrade inte situationen i och med att våra produkter som skeppas till USA ingår i USMCA avtalet. Vi kommer för de delar som får högre tullar att föra över dem på våra kunder, säger Anders Erkén, vd på VBG.
– Det kommer vara oroligt på USA-marknaden under en tid framöver. Men vi är etablerade i USA och är långsiktiga och så även på den amerikanska marknaden, säger han.
Anders Erkén förklarar att vissa kunder, som till exempel arbetar med omställning av skolbussar till eldrivna fordon, har statligt stöd i USA och att detta ”kan påverka våra affärer”, men att ”dessa pengar är säkrade till 2027”.
Om det osäkra läget i allmänhet säger han:
– Osäkerhet är inget bra klimat och det kan skapa en kortsiktig oro. Men vi är väldigt långsiktiga och hanterar osäkerhet på kort sikt med aktiviteter och bygger våra verksamheter i ett långsiktigt perspektiv.
Skanska: ”Har en tydlig strategi”
Skanskas vd Anders Danielsson understryker att byggindustrin är lokal i sin natur och att bolaget har en närvaro i USA sedan 1970-talet. Han förklarar att man som alla andra måste anpassa sig till förändringar på marknaden.
– Tullarna kommer att vara konkurrensneutrala på den lokala marknaden eftersom både vi och våra konkurrenter måste hantera utfallet i samma utsträckning. Vi exporterar inga varor eller tjänster till USA. Det som är viktigt för oss är påverkan på leveranskedjan och kostnader, säger han och fortsätter:
– När det gäller kostnader har vi en tydlig strategi för att undvika prisrisk. Vi vidtar åtgärder för att undvika exponering mot volatilitet i materialpriser, till exempel genom att upphandla leveranskedjan tidigt i processen. Vi har också inbyggda inflationsklausuler i vissa av våra kontrakt.
