Detaljen bakom raset som ger eko i Norden
Raset för Novo Nordisk stannade vid 20,2 procent.
För svenska fonder innebar det mångmiljardförluster och i Danmark finns oro för att både valuta och räntor kan påverkas. Efter den värsta börsdagen sedan 2002 ifrågasätts läkemedelsjätten för hur försöken som orsakade raset genomfördes.
Deltagarna i Novo Nordisks läkemedelsstudie gick i snitt ner 23 procent av sin kroppsvikt jämfört med förväntade 25 procent. Ett resultat som nu skakar om hela den danska ekonomin.
Enligt bland andra Jyllandsposten och Bloomberg kan sättet studien utfördes på ha spelat en avgörande roll. Novo Nordisk gav försökspersonerna möjlighet att välja en lägre dos av läkemedlet Cagrisema, som innehåller en ytterligare aktiv ingrediens jämfört med storsäljaren Wegovy. Enligt Bloomberg valde bara 57 procent av patienterna att ta den högsta dosen. Novo Nordisk har redan kommit med löften om nya försök.
– Vi är inte så säkra på att marknaden bryr sig om det alltför mycket, säger Jared Holz på Mizuho Securities.
Lars Hytting på Artha Kapitalförvaltning talar om att Novo Nordisk agerat överdrivet självsäkert.
– Det verkar som att de hade förväntat sig att resultaten skulle bli fantastiska hur de än utformade försöken, säger han till Bloomberg.
Danmark omskakat
Novo Nordisks roll i den danska ekonomin är monumental med ett marknadsvärde som kommit att överstiga hela det övriga landets samlade BNP.
2023 var BNP-tillväxten i Danmark 1,8 procent. Utan Novo Nordisk hade den landat på minus 0,1 procent.
Enligt Jyllandsposten kan raset få direkta konsekvenser även för de enskilda hushållen i form av en försvagad dansk krona och på sikt även högre räntor.
– Om det fortsätter kan det först orsaka stödköp av danska kronor från Nationalbanken, och om det inte räcker så kan vi hamna i en situation där Nationalbanken höjer räntan, säger Sören Kristensen, chefsekonom på Sydbank, till Jyllandsposten.
Miljarder utraderade
Marknaden för viktminskningsläkemedel väntas 2030 omsätta 130 miljarder dollar.
I augusti nästa år kommer Novo Nordisk med resultaten av en jämförande studie av Cagrisema och den amerikanska konkurrenten Eli Lillys läkemedel Zepbound.
En rad svenska fonder tog stryk i spåren av raset på Köpenhamnsbörsen. Handelsbanken fonder, Alecta tjänstepension och Swedbank Robur såg värdeminskningar på omkring 4,9, 3,8 och 1,9 miljarder kronor enligt en sammanställning i Dagens Industri. Första, andra, tredje, fjärde och sjunde AP-fonden miste tillsammans ett värde på dryga två miljarder kronor.