Experten: Riksbanken mer hökaktig än väntat
Riksbanken sänker räntan med 25 punkter.
Samtidigt sänker man räntebanan och räknar med en sänkning under första halvåret 2025.
– Riksbanken kommer ut mer hökaktiga än vad vi räknat med, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.
På torsdagen kom beskedet att styrräntan sänks med 25 punkter. Beskedet var väntat.
Samtidigt sänks prognosen för räntebanan något. Sluträntan på 2,25 procent ligger kvar – men Riksbanken tror nu att man gör en sänkning under första halvåret 2025.
– Sänkningen är det alla hade räknat med. Det var väntat. Sen sänker man räntebanan något, men ganska lite skulle jag säga. De räknar fortfarande med att räntan planar ut till 2,25, säger Maria Landeborn på Danske bank.
I pressmeddelandet skriver Riksbanken att det ”finns flera faktorer som kan leda till en annan ekonomisk utveckling och penningpolitik än vad som avspeglas i Riksbankens prognos”.
– Man pratar om riskerna för konjunkturen och att återhämtningen gått trögare, men sen lägger man ganska mycket krut på att utsikterna är osäkra även när det gäller inflationen, baserat på kronan och geopolitiken, säger Maria Landeborn på Danske bank.
”Kommer ut mer hökaktiga”
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, säger att de fortfarande tror att styrräntan bottnar på 1,75 procent då de anser att 2,25 procent är för lite för att få fart på ekonomin.
– Riksbanken kommer ut mer hökaktiga än vad vi räknat med, säger han.
– Vår bild är att den här tröga svenska ekonomin till till slut kommer trumfa och få Riksbanken att fortsätta ned.
På onsdagskvällen meddelade amerikanska centralbanken Fed att räntan sänks med 25 punkter. Men framåt kan det bli färre sänkningar än man tidigare trott.
– Det återstår att se hur USA påverkar. Fed och Riksbanken har olika problem och här ligger inflationen vid målet medan den i USA har fastnat på 3 procent, säger Maria Landeborn.
Då kan Riksbanken gå långsammare fram
Efter gårdagens räntebesked i USA stärkes dollarn och svenska kronans värde försvagades. Kronans växelkurs nämns också av Riksbanken som risker i den ekonomiska återhämtningen.
– Ser vi att centralbanker i omvärlden stannar av eller gå långsammare fram så kan det potentiellt påverka hur Riksbanken ser på svensk inflation. Så om det påverkar är det snarare att Riksbanken kan bli lite försiktigare, säger Maria Landeborn.