Finland satsar på kunskap – EFN granskar skuldkrisen
I Financial Times läser jag om hur 91 procent av alla elever i Finland deltar i ett utbildningsprogram som ger en grundläggande förståelse för hur ekonomi, samhälle och näringsliv fungerar.
I Sverige avser EFN att bidra till ökad kunskap i just de ämnena. I dag tar vi oss an en av de stora samhällsutmaningarna 2025.
Att Financial Times besökt Finland är ingen tillfällighet då vårt östra grannland siktar på att uppnå världens bästa ekonomiska kunnande till 2030 och rankade tvåa i Pisa-undersökningen i ämnet redan 2018.
Programmet Yrityskylä, för sjätte- och niondeklasser, avslutas med en dag i en ”business village” där eleverna får pröva på verkliga arbetsuppgifter, tjäna pengar, handla och hantera konsekvenserna om de spenderar för mycket. Detta visar på vikten av tidig ekonomisk utbildning – ett område där EFN har ambitionen att bidra till ökad kunskap i Sverige.
Under 2024 har EFN etablerats som en betydande aktör för alla som vill förstå och fördjupa sig i ekonomifrågor; finans, samhälle och näringsliv.
Vi har startat en rad uppskattade program i EFN PLAY med nyheter och fördjupande samtal, lanserat EFN Finansmagasinet med intervjuer, analyser, krönikor och reportage, samt åskådliggör dagligen marknadssiffror för världens börser, valutor och råvaror.
2025 avser EFN även öka ambitionen vad gäller granskande journalistik och tar oss an en av de stora samhällsutmaningarna: "Generation Skuldsatt" – där Magdalena Kowalczyk granskar den växande skuldkrisen i Sverige. Enligt Kronofogden förväntas svenskarnas skulder överstiga 130 miljarder kronor under 2024, en oroande ökning från föregående år. Podden ger liv åt dessa siffror genom personliga vittnesmål och avslöjande insikter.
”Det blev som en kick, att man nästan blir hög på känslan”, säger Kajsa i första avsnittet, "Köp nu. Betala för alltid". För henne började skuldspiralen med ett erbjudande om att köpa en klänning utan direkt betalning.
Jesper, som själv arbetat i lånebranschen, beskriver kulturen inifrån: ”Den som sålde flest och störst lån vann NK-presentkort. Grejen är att folk inte har någon aning om hur det fungerar.”
Serien finns tillgänglig på EFN och där du lyssnar på poddar. Det är en lyssning som berör och väcker eftertanke – och som vi hoppas kan påverka.
Från och med idag finns EFN:s app även till Android. Mottagandet av iPhone-versionen har varit positivt. Vi tackar alla som har laddat ner den och kommit med konstruktiva förslag på hur vi kan utveckla den vidare.
God fortsättning: och tveka inte att höra er om vad EFN och Finansmagasinet kan göra mer för dig som privat public service.