Vad är en Fond?
En fond innehåller flera olika värdepapper, som aktier och obligationer. Man kan investera i fonder och blir då delägare i fonden.
När man investerar gör man det genom ett fondbolag som förvaltar pengarna utifrån deras analyser. Man bestämmer alltså inte själv i vilka aktier som fonden ska vara ägare i.
Fondbolagen kan förvalta pengar aktivt eller passivt. När fondbolaget förvaltar aktivt analyserar fondförvaltaren marknaden och aktierna och köper de aktier förvaltaren tror mest på. Passiv förvaltning innebär att fondbolaget följer ett index och inte har några egna investeringsidéer. Om du köper en del av fonden, låt säga aktier, så blir du automatiskt delägare i fonden och även i de bolag som aktierna tillhör.
Det finns två olika fonder man kan köpa; öppna fonder, och stängda fonder. När man handlar en öppen fond så kommer nya andelar i fonden skapas. Öppna fonder följer efterfrågan så det skapas nya andelar i företaget så länge efterfrågan fortsätter att öka. Detta är även den vanligaste typen av fond att köpa. Stängda fonder är mindre vanliga, ofta är de riskkapitalägda, och har endast ett fast antal andelar man kan köpa.
När man förvaltar sina pengar i fonder betalar man en avgift till fondbolaget. Fonder har olika hög avgift, och ofta är det dyrare att lägga sina pengar i hedgefonder och fonder som aktivt förvaltar pengarna. Att förvalta i fonder medför även en risk - precis som när man investerar i aktier själv, eftersom man kan gå med förlust i sin investering. Det positiva med fonder är att man investerar i en större riskspridning, alltså i flera värdepapper. Det skiljer sig hur mycket risk investeringen kommer att utsättas för beroende på om det är en ränte-, aktie-, eller indexfond. Dessutom behöver man själv inte ta några beslut eller bevaka index eller aktier, eftersom förvaltaren sköter det jobbet.
Enligt lag måste fondbolag ge ut specifik information i sitt fondfaktablad, informationsbroschyr och årsredovisning. I fondfaktabladet får konsumenten ta del av risker som medkommer när man väljer att förvalta pengar i fondbolagets fonder, avgifter, placeringsinriktning, avkastning och historisk avkastning.
Det finns också ETF:er, så kallade börshandlade fonder. De handlas som en aktie över börsen och där är det istället avgifterna till din aktiemäklare och skillnaden mellan köp- och säljkursen som du ska uppmärksamma istället för fondavgifterna.