Förvaltaren: Inget intresse för Serneke Sverige
Två veckor har passerat sedan Serneke Sveriges konkurs – och ännu har ingen visat något intresse för att ta över byggbolaget, rapporterar GP.
Företagets pågående byggprojekt, inklusive utbyggnaden av Handelshögskolan i Göteborg, står stilla och riskerar att förbli ofärdiga.


Det var den 7 januari som Serneke Sverige begärdes i konkurs efter att ledningen meddelat att de inte lyckats säkra den betydande kortsiktiga likviditet som krävs för att fortsätta verksamheten.
Sedan dess har de byggprojekt som pågick vid konkurstillfället legat på is och enligt konkursförvaltaren Jörgen Wistrand är det uteslutet att de kommer att slutföras av bolaget.
– Konkursboet kommer inte att inträda i några entreprenadavtal, säger Wistrand till GP och fortsätter:
– Det vi gör nu är att vi avvecklar konkursbolaget från de här projekten som pågick vid konkursutbrottet. Och det gör vi ju i samarbete med beställarna, alltså byggherrarna. Och det sker ju lite olika rättsliga steg och det leder till att det blir en bedömning av de olika projektens status som görs i samarbete mellan konkursboet och beställarna.
Grundaren kan kliva in
Något intresse för konkursboet finns det enligt Wistrand inte i dagsläget. För att projekten ska kunna bli färdigbyggda krävs det i stället att någon annan aktör kliver in.
I en intervju med EFN tidigare i veckan meddelade grundaren Ola Serneke, som sålde bolaget under våren 2023, att han tittar på att ta över de byggprojekt som stoppats. Något som är tänkt att ske inom ramen av ”Serneke 2.0”, en ny bygg- och anläggningsverksamhet som drivs med hjälp av majoritetsägaren Agarwal Group.
– Det man kan göra är att understödja och titta på olika projekt som man kan hjälpa till att bygga färdigt. Det har vi gjort. Av de som står stilla så har vi tittat på vilka projekt och vilka beställare som är inblandade. Det är någonting vi har tittat på, säger han.
Några planer på att köpa upp hela, eller delar, av det tidigare konkursboet har inte Ola Serneke för tillfället.
