OMXS30
OMXSPI
NDX

Guldpriset radar upp rekord: "Mängd osäkerheter"

På 12 månader har guldpriset ökat med nästan 40 procent.
Valet i USA, det spända läget i Mellanöstern och ränteläget bidrar till rekordnivåerna – liksom att Kina försöker frigöra sig från dollarn.

Guldpriset har ökat med närmare 40 procent under det senaste året.
Guldpriset har under de senaste 12 månaderna ökat med nästan 40 procent, enligt analytikerna till följd av det osäkra världsläget. Foto: TT / Shutterstock
Publicerad: 26 okt. 2024, 07:51Uppdaterad: 26 okt. 2024, 07:51

Under de senaste 12 månaderna har priset på guld ökat med drygt 38 procent och priset för ett uns är på väg mot 3 000 USD enligt
Enligt Nitesh Shah, råvarustrateg på WisdomTree är det framför allt det geopolitiska läget som bidrar till uppgången.
– Det amerikanska valet ser ut att bli väldigt jämnt. Det genererar en mängd osäkerheter och guld är ofta vart man vänder sig i osäkra tider, säger Shah enligt Reuters.

Centralbanker handlar

Till de största kunderna under det gångna året hör centralbanker runt om i världen som under det första halvåret 2024 köpte på sig rekordmängden 483 ton, enligt branschorganet World Gold Council.
Under de senaste två åren har centralbanker stått för inköp på över 1 000 ton per år vilket utgör historiskt höga volymer.
Den absoluta storkunden är Kina som köpt guld 18 månader i rad för att öka sin självständighet från den amerikanska dollarn.
– Relationerna mellan Kina och USA har varit ansträngda ett bra tag och förvärrats det senaste året. Det verkar rimligt ur deras perspektiv, säger Campbell Harvey, professor vid Duke University med råvarupriser som specialområde, till ABC News.

"Bör driva upp priserna"

Samtidigt har även investerare i Europa och Nordamerika gått in i börshandlade guldfonder under sommaren och hösten, skriver Financial Times.
– Vi tror att investerare som sitter på guld har gott om utrymme att utöka sina innehav och det bör driva upp priserna högre, säger Joni Teves, råvarustrateg på UBS, till Financial Times.
Guld, som inte är räntebärande i sig, tender också att öka i värde när centralbanker sänker räntorna vilket skett både i USA och Europa under de senaste månaderna.
Även silverpriset har ökat med nästan 50 procent under samma period och ett uns handlades för 34,46 USD under tisdagen – i det fallet bidrar användningen av ädelmetallen vid tillverkning av elektronik och fotovoltaiska celler till prisökningen.

GuldIsraelIranLibanonUSAEU

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;