Prenumerera

Hexpol: Det var precis det man inte vill se

Gummispecialisten Hexpol avslutade året i moll. Rörelseresultatet var rejält lägre än väntat och den tidigare försvarade rörelsemarginalen sjönk. Precis vad aktiemarknaden inte ville se.

Ellinor Beckett
Ellinor BeckettChef börs & analys EFN
Foto: TT / Shutterstock
Publicerad: 28 jan. 2025, 15:35Uppdaterad: 28 jan. 2025, 15:35
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Hexpol har bjudit aktieägarna på en trist kursresa de senaste tre åren. Avkastningen summeras till 17 procent. En betydande anledning är den stora exponeringen mot den haltande fordonsindustrin.

Så också i kvartal fyra, alltså. I USA sjönk försäljningen med 7 procent, medan Europa faktiskt steg något.

I den här analysen från i höstas, som landade i rådet avvakta, pekade jag på att Hexpol lyckats hålla rörelsemarginalen på en godkänd nivå, trots minskande omsättning. Så var inte fallet den här gången. Anledningen som vd Hans Dahlberg anger är säsongseffekter och att fabrikerna i USA stängde tidigare inför jul än andra år. Hexpol uppger att bolaget inte velat dra ned på kostnaderna för att kunna möta efterfrågan i det säsongsmässigt starkare januari och att även produktmixen sänkte lönsamheten i kvartalet.

Stor fordonsexponering tynger

Trög nybilsförsäljning, sjunkande råvarupriser och negativa valutaeffekter är utmaningar som avknoppningen från Hexagon stått inför på senare tid. Bolaget försöker göra sig mindre beroende av fordonsbranschen, men den står ändå för över 40 procent av omsättningen. Och det verkar inte vända inom bilbranschen – än.

Positivt är att ljusglimtarna inom bygg och anläggning håller i sig, men det är en mild tröst när det är en tiondel av omsättningen. Engineered products rörelsemarginal steg, men affärsområdet, som omfattar packningar till värmeväxlare och truckhjul bland annat, utgör bara 7 procent av försäljningen.

Kv. 4 2024

Jmf m. konsensus

Q4 2023

Förändring mot kv. 4 2023

Nettoomsättning, mkr

4 639

1,2%

4 868

-3,6%

Rörelseresultat, justerat, mkr

631

-12,5%

838

-24,7%

Rörelsemarginal, justerad, mkr

13,4%

17,1%

Resultat per aktie, kr

1,02

1,47

-30,6%

Styrelsen föreslår att utdelningen höjs till 4,20 kronor (förra året 4 kronor jämnt och en extrautdelning), vilket var högre än väntat. Kassaflödet är fortsatt starkt och de finansiella förutsättningarna för fler förvärv finns. Det här kvartalet bjöd på ett.

Lätt att gilla Hexpol – marginalmiss avskräcker

Det är lätt att gilla Hexpol. Skuldjusterat värderas bolaget till strax över tio gånger det förväntade rörelseresultatet i år. Det är lågt för en marknadsledare med en stark huvudägare i form av familjen Schörling. Dessutom med en framgångsrik förvärvshistorik. Bolaget är ganska tidigt i cykeln, vilket ännu inte hjälpt eftersom en ljusning i konjunkturen än så länge lyser med sin frånvaro.

Någon gång ser vi en botten – men för tillfället grumlas utsikterna av den sämre rörelsemarginalen. Om marginalmissen var ett undantag som bekräftar trenden återstår att se, och att den i själva verket hör hemma kring 17 procent. Det vill man gärna se bevis på innan man slår till på aktien.

 

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;