Jan Emanuels deal med Brödernas sprack
I kölvattnet av rekonstruktionen av hamburgerkedjan Brödernas spås att korven ska in i finrummet.
Jan Emanuel talar om vad som gått rätt och fel.
Plötsligt skulle det finnas en lite tjusigare hamburgerrestaurang överallt. Priserna på burgare kunde nästan likställas med hängmörat kött.
Hajpen tog fart och nya kedjor etablerades. Inte alls bara Brödernas utan i sällskap av Shady Burgers, Bores, Babas, Mister York, Bastard Burgers, Tugg Burgers och Jureskogs.
Alla profilerade sig med hamburgare av högsta kvalité. Klart det blev trångt på marknaden när etableringståget satte fart över landet. Det gällde att profilera sig rätt och hitta nya sätt.
För Brödernas vd, om uttrycket tillåts, gick en röd linje vid just politiken.
Jan Emanuels samarbete med Brödernas sprack
En gång i tiden fanns tanken att entreprenören Jan Emanuel skulle lansera en egen hamburgare på den rekonstruerade jätten. Av detta blev det till sist intet. Däremot tror inte den forna riksdagsledamoten och Robinson-vinnaren att det hade gjort någon skillnad.
– Till sist landade det i att Brödernas inte ville förknippas med socialdemokratin. Jag tror inte mina hamburgare hade kunnat rädda dem från rekonstruktionen. Däremot är det här ett bra tillfälle för mig att gratulera grundarna Joakim Wiklander och hans brorsa Jonas för att de lyckades bygga upp någonting och dessutom sälja i tid. Det är samma sak med badminton …förlåt, padel, jag säger alltid fel…det är samma spaning och där lyckades de också sälja i tid. Det är så det går att till att tjäna pengar. Det gäller att ha lite ekonomiskt kunnande, kunna se en trend och hoppa på den tidigt, bygga som fan och sedan sälja av i tid. Det är så det funkar. Padel och hamburgare är inte intressant längre.
Men finns det en vinnare finns det också en förlorare.
– Den dåliga nyheten är ju för mottagaren, det vill säga köparen av Brödernas. De som trodde de kunde låna hur mycket som helst och spendera andras pengar. Nu står de där med skulderna och en trend som inte funkar längre. Vanligen blir ju inte riskkapitalet blåst men det blev de nu. Lite kul, ändå.
– Riskkapital har hittills gått som vinnare. Köpt upp, konsoliderat och sålt vidare. En ny trend är att storkapitalet faktiskt går på nitar och missar trender. Det går inte att applicera storkapitalets logik överallt. Tyvärr är det nog många av småspararnas pengar som försvinner nu. Till de småsparare som förlorade pengar genom kapitalförvaltare vill jag uppmana att inte skylla på sig själva för att de hoppade på padel och hamburgare-satsningar. Det är för mycket sälj och slarv hos kapitalförvaltarna som är felet. Problemet är att de bygger case där man till sist man lånar mer pengar än man tjänar. Då blir det rekonstruktion.
”Jag är en dålig restauratör”
Jan Emanuel berättar att han själv ville hoppa på hamburgartrenden och beskriver en tid av överdimensionerade självbild där han köpte lite restauranger i Roslagen.
– Det var nyttigt att lära sig att jag är en dålig restauratör.
Om padel och hamburgare inte är intressant längre. Vad är nästa rätt hajpas? Kanske att det är en av näringslivshöjdarnas favoritkäk som ligger på tur – korv. När Brunos korvbar på Nybrogatan 57 riskerade att flyttas gick en tung kundlista ut i protest – och lyckades rädda Brunos. 16 år senare finns ytterligare en etablering med samma namn och koncept i en liten lokal på Rosenlundsgatan 20 på Södermalm.
I slutet av Strandvägen i Stockholm ligger en rad populära krogar. Här har man nu fått sällskap av Gretes. En ombyggd Sibylla som lanserar bättre korv i en bättre miljö. Nästa steg är utskänkningstillstånd. Blir korven nya hamburgaren?
– Absolut, förut skulle alla äta smashed burger, nu är det korven som ska in i finrummet, säger grundaren Andreas Ögren till Mitti.