Konjunkturen visar att räntan ska ned mer

Decemberinflationen var lägre än väntat, både utifrån marknadens och Riksbankens förväntningar. Nu är frågan hur det kommer påverka Riksbankens räntesänkningar framöver.

Ellinor Beckett
Ellinor BeckettAnalysredaktör EFN
Inflationen fortsätter sjunka och för tillfället lägger den i alla fall inte krokben för Riksbanken, skriver Ellinor Beckett. Foto: TT/EFN
Publicerad: 8 jan. 2025, 12:35Uppdaterad: 8 jan. 2025, 12:36
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Detta är en kommenterande artikel. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som så ofta var det volatila energipriser som framför allt verkar ha haft en kylande effekt på inflationen (KPIF) som i december landade på 1,5 procent. Det var lägre än konsensus och Riksbankens egna gissningar.

Eftersom siffran är höstens nya snabb-PMI finns inte så mycket ytterligare information. I nästa vecka får vi veta vilka typer av varor som främst drev inflationen.

Utfall

Riksbankens prognos

Konsensus

Inflation (KPIF)

1,5%

1,8%

1,7%

KPIF exkl energi

2,1%

2,2%

2,2%

Att den var lägre än Riksbankens prognos är inte så konstigt. Energipriserna sjönk kraftigt efter att estimaten sattes. Valutamarknaden tog emot siffran med en gäspning.

Exklusive energi är KPIF fortfarande över 2 procent ska tilläggas. Dessutom finns inga tydliga tecken på en återhämtning i konjunkturen. Det bäddar för en ytterligare sänkning av styrräntan i januari. Frågan är vad som händer sedan – om det kommer fler eller om det blir den sista. Om 2,25 procent blir botten eller om ska vi fortsätta ned.

Än så länge visar konjunktursignalerna att räntan ska fortsätta sänkas.

Riksbanken har varit tydlig under hösten; det ska inte läggas för stor vikt vid enskilda KPI-siffror. I stället har den svaga konjunkturen varit i fokus, även om man kan argumentera att inflationen återigen fick en något större roll nu senast. Inte minst då USA-inflationen överraskat på uppsidan och att risken för högre priser som en följd av handelshinder i samband med att Donald Trump vann valet.

Frågan om var den neutrala räntan, den som varken har kylande eller hettande effekt på konjunkturen, blir. Att effekterna av en sänkning kommer med viss eftersläpning gör det förstås svårare. Än så länge visar konjunktursignalerna att räntan ska fortsätta sänkas.

Det är inte värt att lägga alltför stor vikt vid en enskild siffra, men den långa trenden finns där. Inflationen fortsätter sjunka och för tillfället lägger den i alla fall inte krokben för Riksbanken.

LÄS MER: Ekonomen: Riksbanken måste sänka mer

RiksbankenInflation

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;