Kristersson om svensk trupp i Ukraina
Ulf Kristersson är på plats i Ukraina för möten med Volodomyr Zelenskyj.
I en intervju med SvD ger han besked om det svenska försvarets roll i konflikten och hur det tyska valet påverkar relationen till USA.


Statsministern utesluter fortsatt inte att svenska trupper bidrar till en fredsbevarande operation i Ukraina efter ett slut på kriget. Om det sker som en del av en insats med ett flertal länder säger Ulf Kristersson till SvD att beslutet i så fall ska prövas.
– Och där är vi absolut inte än. Sedan ska man ändå ha klart för sig att Europa inte har väldigt stora styrkor som står till förfogande. Det är också ett europeiskt problem, där USA trots allt har en poäng, säger Kristersson till SvD.
– Sedan är det ytterst en fråga över under vilken befäl man står under, och vad som skulle hända ifall en sådan styrka blir anfallen.
Att förse Ukraina med Gripenplan är enligt statsministern inte aktuellt i dagsläget då amerikanska F-16-plan är prioriterade. Sverige har i stället beslutat att skänka två radarspaningsflygplan.
"I bästa fall ett nytt kallt krig"
Efter att kristdemokraterna med Friedrich Merz i spetsen i söndags vann det tyska valet tror statsministern att Tyskland blir mer aktivt i frågan om Ukraina.
– (Merz) känner att det är mycket bättre om man kan samarbeta med USA i sådana här frågor. Men ytterst måste USA bestämma sin linje, och vi bestämmer vår linje, säger Kristersson.
Ulf Kristersson ser ett undvikande av att Ukraina förlorar kriget som nödvändigt för att Europas säkerhetsläge inte ska förändras på lång sikt.
– Då kan vi gå in i en generationslång tid av i bästa fall ett nytt kallt krig, tillbaka till en tid som vi trodde vi lämnat bakom oss. Det är ur det allvaret man ska se det, säger Kristersson om riskerna med att krigsslutet blir en rysk framgång.