Prenumerera

Kronan stärks rejält – därför trivs den i tullkaoset

Börser runtom i Europa faller rejält – men svenska kronan har nått rekordstyrka.
Mitt i tullkriget trivs svenska kronan och är på sin starkaste nivå mot dollarn på tre år.
– Det finns en lång rad faktorer som talar för kronan, säger Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen.

Svenska kronan trivs mitt i tullkaoset. Nu är den på sin starkaste nivå mot dollarn på tre år. Foto: Pressbild/Shutterstock
Publicerad: Apr 3, 2025, 12:22Uppdaterad: Apr 3, 2025, 12:51
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Inför onsdagens tullbesked klättrade svenska kronan ner under 10 kronorsgränsen mot dollarn – men för tredje gången i år blev det kortvarigt.

Sedan meddelade Donald Trump tullar.

Stockholmsbörsen rasar över 3 procent och runtom i Europa lyser börsen rött. Men mitt i allt handelskrig går kronan rekordstarkt.

Vid 14.10-tiden kostade en dollar runt 9,65 kronor, vilket är den lägsta nivån sedan 2022.

– Det är handelskrig världen över och i den miljön så gynnas kronan. Men det är inte en specifik faktor som gör det, utan det finns en lång rad faktorer som talar för kronan, säger Tommy von Brömsen.

Därför gynnas kronan i tullkaoset

Dels finns det en förväntan på svensk tillväxt där svenska ekonomin kan klara sig relativt bra, samtidigt som räntesänkningar letar sig ut i hushållen och svenska företag.

– Det finns en förväntan att Sverige kommer klara sig ganska bra när tillväxten förväntas komma igång och vi har haft räntesänkningar tidigare under året, säger Tommy von Brömsen.

En annan faktor är att kronan alltjämnt ses som undervärderad, vilket skapar utrymme för att valutan ska stärkas. Andra faktorer är finanspolitiken som har utrymme att stimulera ekonomin – och en form av försäkring med den låga statsskulden.

– Om det blir mycket värre så finns det finanspolitiska muskler för att stimulera ekonomin. Den förmågan har inte många andra länder med höga statsskulder. Till exempel Storbritannien och Frankrike. Där sticker Sverige ut, säger Tommy von Brömsen.

Investerare kommer tillbaka

Under kronförsvagningen mellan 2013 och 2020 passerade mycket pengar i amerikanska tillgångar och svenskar var investerade i utlandet. Det innebär stora positioner att hämta, nu när många flyr amerikanska tillgångar.

– Den typen av obalans som funnits tidigare gynnar nu kronan, säger von Brömsen.

Tommy von Brömsen tror att kronförstärkningen kan fortsätta – även om en kortvarig rekyl för dollarn är sannolik.

– Jag ser dollarförsvagningen som vi sett tidigare och i dag, det är möjligt den går lite för långt. Man kan se en rekyl i dollarn där och då kanske kronan tappar lite i närtid. Men på längre sikt kan jag tänka mig att vi ser en starkare krona drivet av de här fundamenten, säger han.

Nivån – där kronan varken ses som varken över – eller undervärderad ligger på 8,50, säger Tommy von Brömsen. Men den nivån är fortsatt många år bort.

– Jag brukar tänka så här: Fem ören per kvartal. Vi ligger fortfarande på nivåer som vi bedömer som undervärderade. 

Följ taggar

Finansiella instrument i artikeln

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;