Prenumerera

Kronofogden slår till mot Bonnier i miljonjakten

Kronofogden belägger Oscar Engelberts aktier i mediekoncernen Bonnier med kvarstad inför en eventuell utmätning. På myndigheten är man förtegen om beslutet. ”Inga kommentarer”, säger kronoinspektör Patrik Blomqvist.

Ossian Grahn
Ossian GrahnRedaktör och reporter EFN
Kronofogden har belagt Oscar Engelberts aktier i Bonnier med kvarstad. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 14 apr. 2025, 17:14Uppdaterad: 14 apr. 2025, 18:20
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Kvarstaden verkställdes alldeles nyligen efter att Kronofogden fortsatt undersöka vilka tillgångar Oscar Engelbert förfogar över.

– Det är en ren rutinåtgärd att vi belägger även aktier med kvarstad när vi får en begäran om verkställighet, säger Patrik Blomqvist, kronoinspektör vid Kronofogdens specialverkställighet i Sundbyberg.

Hur kommer det sig att just dessa aktier beläggs med kvarstad så lång tid efter att ni fick beslutet?

– Inga kommentarer, säger Patrik Blomqvist.

Härvan i spåren av Oscar Engelberts kraschade miljardimperium växer.

Aktierna beläggs med kvarstad

EFN Ekonomikanalen har nystat vidare och tagit del av Kronofogdemyndighetens senaste beslut efter konkursen i hans maktbolag Parkate. Det innebär att Oscar Engelberts 50 aktier i Bonnierkoncernen beläggs med kvarstad – så att de inte ska kunna säljas eller ges bort innan en domstol har prövat och fastställt i en dom om Oscar Engelbert ska tvingas stå för sin personliga borgen till Norion Bank. I förlängningen avgör en juridisk bedömning av vad som står i bolagsordningen om huruvida aktierna kan säljas på en exekutiv auktion till allmänheten eller inte.

Bakgrunden till kvarstaden är en tvist mellan Oscar Engelbert och fastighetsmiljardären Erik Selin, som är huvudägare i Norion Bank och ägare till fastighetsbolaget Balder AB. Den tidigare så hyllade Oscar Engelbert har gått i personlig borgen för ett lån på 52,5 miljoner. Då han inte betalade vände sig Norion Bank till Göteborgs tingsrätt för att Oscar Engelberts egendom skulle beläggas med kvarstad, men rätten avvisade begäran. Hovrätten gick däremot på bankens linje och i en dom meddelades att Engelberts privata egendom (bland annat hans 50 Bonnieraktier) kan beläggas med kvarstad. Nästa steg blev att banken den 19 juni förra året lämnade in en begäran till Kronofogden att kvarstaden skulle verkställas.

Ärendet hamnade hos en grupp specialister hos Kronofogden som utgör en särskild sektion, specialverkställigheten. De fick uppdraget att kartlägga och spåra samtliga Oscar Engelberts tillgångar och belägga dem med kvarstad i avvaktan på att tvisten mellan Norion Bank och Engelberts och hans bolag lösts i domstol.

För de aktuella Bonnieraktierna gäller dock en så kallad hembudsklausul. Enligt den får en aktieägare inte sälja sina aktier till någon utanför bolaget eftersom de övriga aktieägarna har förköpsrätt.

Men i samband med en konkurs är rättsläget ofta oklart. Hembudsklausulen ska ha noterats i aktieboken som förvaras hos Albert Bonnier AB, men det är i bolagsordningen som den juridiskt bindande texten står. En domstol måste i sista hand avgöra vad som gäller och om aktierna får säljas till utomstående, eller först måste erbjudas aktieägarna – i det här fallet vissa av Bonnierfamiljens medlemmar. Om hembudsklausulen inte bedöms gälla riskerar familjen att förlora kontrollen över en del av koncernens aktier.

Oscar Engelbert kan bli den största enskilde ägaren

För familjen Bonnier är det oroväckande om aktier börjar köpas upp av utomstående. I förlängningen handlar om vem som får störst inflytande över koncernen. Oscar Engelbert har under en rad år innehaft 50 aktier och hans mor, Christel Engelbert, 2 020 aktier – ett procentuellt mycket stort ägande. Det sammanlagda antalet aktier har sedan 2018 varierat mellan som mest 52 730 aktier, som redovisades vid en extra bolagsstämma 2018, och 37 209 aktier som fördes till protokollet vid stämman 2024.

Men bilden av aktiefördelningen inom Bonniersfären är mera komplicerad än så. Christel Engelberts moster, Jeanette Bonnier, var en av koncernens huvudägare med ett innehav om 6 401 aktier när hon gick bort 2016.  Hon hade inga levande barn och sedan dess har Christel Engelbert och Jonas Bonnier växlats om att företräda henne vid bolagsstämmorna.

Efter ett framtida arvskifte kan därför Oscar Engelbert komma att inneha närmare 8 500 Bonnieraktier, därmed skulle han teoretiskt kunna bli den störste enskilde ägaren.

Var hyllad – fasaden rämnade

För åtta år sedan var Engelbert fortfarande en hyllad entreprenör i fastighetsbranschen, känd bland annat för skyskraporna Norra tornen i Stockholm. Men den ekonomiska fasaden skulle rämna och det gick snabbt utför med konkurser, stämningar, motstämningar, hemliga inspelningar och en polisanmälan om utpressning mot Norion Bank.

Expressen har redogjort för att Oscar Engelbert också vid tidigare tillfälle har fått sin egendom belagd med kvarstad.

Detta har hänt

• Oscar Properties Holding börsnoterades 2014. Bolaget har varit verksamt inom utveckling av och handel med fastigheter. Skyskraporna Norra Tornen och 79&Park hör till företagets mest välkända projekt. Konkursförvaltaren granskar verksamheten efter eventuella oegentligheter och letar efter tillgångar som kan komma fordringsägarna till del.

• 31 oktober 2024 försattes Oscar Properties i konkurs, något som involverade en rad bolag med koppling till företaget.

• Oscar Engelbert satte själv sitt maktbolag, Parkgate AB, i konkurs den 30 september 2024 med 1,4 miljarder i skulder. Enligt konkursförvaltaren var bolaget på obestånd redan vid årsskiftet 2022/2023. Efter detta får ekonomiska och andra transaktioner inte ha gjorts, sådana kan eventuellt bedömas som brottsliga. Oscar Engelbert och en tidigare vd förnekar att så är fallet och menar att obeståndet inträdde tidsmässigt nära konkursen.

• Parallellt pågår en process mot moderbolaget Saga S A i Luxemburg, som har säte där med Engelbert som ensam ägare. Fodringarna uppgår till 200 miljoner.

• Enligt konkursförvaltaren finns det en rad oklarheter angående vad som bl.a. beskrivs som olovlig vinstutdelning och olovlig utbetalning. Sammanlagt rör det sig om 45 miljoner.

Följ taggar

Ossian Grahn
Ossian GrahnEFN, Redaktör och reporter[email protected]
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;