Läkaren som skrev ut Ozempic – till kollegorna
Läkaren skrev ut Ozempic till sina kollegor och ställde en diabetesdiagnos utan belägg.
Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, läkaren för bristande journalföring och den felaktiga diagnosen.
Trots Läkemedelsverkets uppmaningar om det populära läkemedlet fortsätter läkare att bryta reglerna, visar en genomgång av Ivo-anmälningar.
Uppmärksamheten kring läkemedlet Ozempic är stor. Diabetesmedicinen från danska bolaget Novo Nordisk är mycket eftertraktad.
Anledningen till det stora intresset är hur läkemedlet också används för att gå ner i vikt. Medicinen, med den aktiva substansen Semaglutid som påverkar mättnadssignalerna i hjärnan, har därför blivit populärt i bantningssyften.
Superstjärnan Oprah Winfrey är en av flera kändisar som erkänt hur de använt Ozempic för att gå ner i vikt.
På grund av det stora intresset har Läkemedelsverket gång på gång uppmanat läkare i Sverige att inte skriva ut medicinen till någon annan förutom personer med diabetes typ två. Det har larmats om bristande tillgång och Läkemedelsverket har förtydligat att tillgången måste säkras för de som verkligen behöver medicinen.
Senast i september 2024 kom en ny uppmaning från myndigheten efter indikationer på att medicinen fortsatt skrevs ut för lättvindigt.
Trots denna uppmaning har många anmälningar om läkare och misstänkta regelbrott gällande Ozempic skickats till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, visar EFN Finansmagasinets genomgång.
Exempel hämtade från anmälningar till Ivo gällande Ozempic:
"Jag har två kollegor som på flera sätt är bristfälliga i sina yrkesutövningar. Den ena, läkare NN, köper förskrivna läkemedel som Ozempic, Botox och fillers illegalt på internet. Det som inte används för egen användning säljer han till kollegan".
"Skriver många recept med Ozempic till sig själv utan att vare sig se ut att ha högt BMI eller diabetes. Skriver med förmån".
"Jag ser av och till förskrivning av Ozempic till icke-diabets patienter"
"Vill informera om en verksamhet som skriver ut Ozempic på, enligt inringare, felaktiga indikationer"
Skrev ut till kollegorna
Innan årskiftet fick även en läkare i Mellansverige skarp kritik för hur hon bland annat skrivit ut Ozempic på felaktigt sätt. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, agerade på en anmälan mot läkaren och utredningen visade hur läkaren brustit.
I 12 av 13 granskade fall hade läkaren underlåtit att dokumentera nödvändig information. I nio fall hade läkaren förskrivit Ozempic till patienter – fastän de inte diagnostiserats med diabetes typ två, skriver myndigheten. Det fanns heller inga närmare uppgifter om varför läkemedlet ordinerats på det avvikande sättet.
Läkaren förklarar själv det med att medicinen skrivits ut på indikation för viktnedgång i åtta av patientfallen och på indikation mot hetsätning i ett fall. Sex patienter som fick Ozempic var vid tillfället hennes kollegor på arbetsplatsen.
I fem fall hade hon skrivit ut läkemedlet med förmån till patienter som inte varit förmånsberättigade, vilket Ivo riktar kritik mot. Myndigheten riktar också kritik mot läkaren för att hon ställt en diabetesdiagnos i ett patientfall utan saklig grund.
Läkaren själv accepterar kritiken från myndigheten, förutom gällande den felaktiga diabetesdiagnosen. Hon menar att hon "i en extrem arbetssituation" hade signerat journalen utan att ha observerat ett sekreterarmisstag, för vilket hon tar fullt ansvar för.
Illegal marknad
Intresset för Ozempic har även fångats upp av kriminella organisationer. På nätet säljs fejk-Ozempic och påstådd Semaglutid av oseriösa aktörer, vilket Läkemedelsverket varnar för.
Mycket tyder på organisationerna bakom sajterna, som lockas av personer som vill köpa läkemedlet receptfritt, är samma grupper som i illegala labb tillverkar narkotika och andra eftertraktade läkemedel.
– Det är pengar som är den enda drivkraften bakom att man gör så här och eftersom efterfrågan är så stor går det tjäna bra pengar på det. Det är ett stort problem, har utredaren Elin Maria Bergsten på Läkemedelsverket tidigare sagt till EFN Finansmagasinet.
Novo Nordisk
Novo Nordisk är bolaget bakom den hajpade diabetesmedicinen Ozempic. Det är ett globalt läkemedelsföretag som grundades 1923 och har sitt huvudkontor strax utanför Köpenhamn i Danmark.
Bolaget beskriver själva sina mål som att "besegra allvarliga kroniska sjukdomar som diabetes, hemofili, tillväxtrubbningar, obesitas och ateroskleros".
Novo Nordisk har mer än 64 000 anställda på 80 kontor runt om i världen. Läkemedelsföretaget, som även ligger bakom den Ozempic-liknande medicinen Wegovy, fick ett tufft slut på 2024 när bolaget rasade 20 procent på Köpenhamnsbörsen på en dag.
Bakom kollapsen låg en publicerad fas 3-studie som visade att patienterna som använt bolagets nya preparat Cagrisema nådde en viktminskning på 22,7 procent, vilket var sämre än de 25 procent som Novo Nordisk trodde att läkemedlet skulle ha potential för.
Källa: Novo Nordisk