Krönika

Mitelman: Grönt ljus inför år 2025

Strategikonferens för företaget? Inga problem. EFN:s Finansmagasinet ger er en guide inför affärsplaneringen, allt för att undvika dyra konsulter. Konklusion: grönt ljus för business.

Henrik Mitelman

Henrik Mitelman

Publicerad: 27 okt. 2024, 09:49Uppdaterad: 29 okt. 2024, 11:36

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är svårt att hålla koll på alla ekonomiska och finansiella trender. Vi översköljs av nyckeltal som ofta får oss att snöa in på detaljer. Inte sällan missar man skogen för de enskilda träden. På Finansmagasinet råder vi bot på detta, allt för att ni företagare eller anställda ska slippa att betala dyra konsultarvoden och/eller tvingas lyssna på någon pretentiös föreläsare som lägger pannan i djupa veck och talar om globala utmaningar.

Här kommer en snabbguide inför affärsplaneringen för år 2025: 

Den övergripande bilden är en världsekonomi som växer långsamt. IMF, den internationella valutafonden, kom häromdagen med den mest genomarbetade konjunkturprognosen. Det gör de alltid. Och för de allra flesta behövs inga andra riktmärken, även om IMF, precis som andra, ofta går snett, vilket ju är ganska lätt när det handlar om att förutspå framtiden.

IMF skiver: “Global growth is expected to remain stable yet underwhelming.” Så – stabil ekonomi men som inte riktigt verkar leva upp till förväntningarna om en snabb återhämtning. Stabilt och småtrist är kanske en bättre bildlig översättning.

USA tuffar på och mjuklandar efter de tidigare räntehöjningarna, samtidigt som Kina växer, men alls inte som förr, och Europa är som det brukar – småtrist med lite drygt 1 procent tillväxt. För hela världen handlar det om en BNP-ökning på 3,2 procent, samma som under innevarande år. För den som vill läsa hela rapporten.

Till detta väntas en global inflationstakt på 4,3 procent, vilket gör att omsättningen i hela världen (BNP i nominella termer, i kronor eller dollar eller vad man nu har för valuta) ökar med 7,5 procent (3,2 procent är ökningen i volym, alltså till exempel antal sålda grejer). 7,5 procent är bättre än småtrist för det globala näringslivet, men ingen klang- och jubelföreställning.

Grönt ljus för att göra affärer

För stora bolag med världen som arbetsfält är det grönt ljus för att göra affärer. Det har varit bättre tider, men förutsättningarna har också varit långt sämre. Och här gäller det att komma ihåg en viktig sak, att det inte finns något - som vi känner till i dag - som effektivt stoppar världsekonomin framöver. Banksektorn är i fin form, vilket de senaste dagarnas rapporter med all önskvärd tydlighet visar, både i USA och i Norden. Och en finanskris – som stoppar alla fester – är sällsynt avlägsen.

Råd: Ut och sälj era varor och tjänster! Fokusera inte på makroekonomiska utmaningar.

Det betyder så klart inte att allt är frid och fröjd. I förra veckan skrev jag om min oro för Donald Trumps handelskrig, som skulle innebära stora problem. Om det kan man läsa här.

Men som företagare eller anställd kan man inte unna sig lyxen att ha hypotetiska problem som ursäkt för att ligga på latsidan. Ut och sälj!

För företag mer orienterade mot Sverige är det ännu bättre. Svenska hushåll och vissa företag, framför allt inom fastighetsbranschen, har haft det tufft under det som vissa tidningar kallat ”monsterräntan”. Nu skräms den inte lika mycket. I dag antar de flesta att styrräntan ska ner mot 2-2,5 procent under nästa år. Det gör under för hårt prövade hushåll och fastighetsbolag. För just i detta nu vaknar konsumenten till liv efter ett par år i ide. Parallellt börjar vi byta bostäder med varandra, vilket är extra bra för då ska det renoveras. Hörde jag köksö? Och till slut blir suget efter en ny soffa lite för stort.

Lär kännas som en välsignelse

Någon svensk boom tror jag inte på, men Sverige är först ut ur tristessen när återhämtningen nu börjar. Och för svenska företag fokuserade på den svenska marknaden, som haft det riktigt besvärligt under ett par år, lär det känns som en välsignelse.

Framtidsutsikterna är aldrig så där ljusa och tydliga som de tenderar att förefalla när man blickar tillbaka på glansdagarna. För företagare gäller det att inte använda makroekonomiska utmaningar som en ursäkt för att inte investera eller på andra sätt satsa på framtiden. Det mesta ser ganska ok ut. Lycka till!  

Hiss: En välfungerande offentlig sektor gör under även för näringslivet. I onsdags upptäckte jag att passet måste bytas ut för att kunna åka med EFN till USA inför valet nästa vecka. In på polisen.se och två timmar senare fotograferades jag hos polisen på Kungsholmen i Stockholm. 24 timmar senare kommer ett sms med beskedet att passet är klart. Sverige har en USP, en ”unique selling point”, i delar av den offentliga sektorn. Motsatsen finns också. Men hissas den som hissas bör denna dag.

Diss: Företag som i sin ”mission statement” deklarerar hur de ”empower” sina anställda, kunder och hela världen genom att ge dem nycklarna att uppnå sina drömmar. Därigenom ska världen räddas. Världen skulle må bättre om fler företag bara försöker att sälja sina varor eller tjänster, och om de kunde oroa sig mindre för det egna uppdragets påverkan på världen eller paralyseras av existentiella tankar. Att rädda världen gör vi på annat sätt än genom floskler.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;