Ola Serneke om konkursen: ”Extremt chockad”
Byggentreprenören Ola Serneke har varit med om både uppgångar och fall, men efter den senaste konkursen för Serneke Sverige står han nu redo att starta om. Han ångrar dock försäljningen av det konkursade bolaget.
– Om jag hade vetat om utgången så hade jag jobbat på ett annat sätt, säger han.


Ola Serneke växte upp på 1970-talet i Alingsås. Pappan var tandläkare, mamman gymnasielärare. Efter civilingenjörsexamen började han arbeta inom byggbranschen – och gjorde karriär inom Peab. År 2002 sade han upp sig och startade ett eget bolag. Målet var att skapa ett av Sveriges ledande byggföretag och att inom tio år omsätta en miljard kronor.
Båda målen uppnåddes, precis som med Karlatornet på Hisingen i Göteborg. Men av alla som satsningar Ola Serneke har varit involverad i så hamnar Karlatornet faktiskt inte högst upp på listan:
– Jag brukar inte vara så där stolt över någonting speciellt, men multiarenan i Kviberg, Prioritet Serneke Arena, bidrar verkligen med något positivt i samhället. Dessutom i kombination med att den har blivit en bra och lönsam förvaltningsfastighet, säger Ola Serneke.
Han gillar att räkna på både hållfasthet och ekonomi, och är särskilt glad över när ekonomiskt framgångsrika fastighetsprojekt kommer till samhällelig nytta. Att det är så tror han beror på sin uppväxt i Alingsås.
– Jag fick möjligheten av mina föräldrar att vara väldigt utforskande och testa på saker, inom vissa ramar, och den uppväxten har format mig och gjort att man har blivit som man har blivit, säger han.

EFN passar på att fråga hans pappa, Dan Serneke, som dagen till ära befinner sig på Hisingen i Göteborg för att få en premiärtitt på Karlatornet.
– När folk frågar om jag är pappa till Ola så brukar jag säga: ”Nej, det är han som är min son.” Han har en otrolig förmåga att få med sig andra och entusiasmerar andra genom sin sociala kompetens, säger Dan Serneke.
Dan Serneke har under årens lopp insett att sonen gör som han vill, oavsett faderns kloka ord. Det gäller även Karlatornet:
– Jag sade till Ola att när man kommer upp till 13–14 våningar, då börjar det bli tveksamt med lönsamheten. ”Det ordnar sig, farsan. Ta det lugnt”, svarade han. Jag var väl lite tveksam, jag funderade om han över huvud taget skulle kunna fixa det. Men nu när Karlatornet har blivit färdigt så är det bara att lyfta på hatten, säger Dan Serneke.
Men allting har inte gått på räls för Ola Serneke. Senaste huvudbryderiet gäller Serneke Sverige, som grundades av Ola Serneke. Bolaget såldes för två år sedan till fastighetsinvesteraren Doxa, som förra året sålde bolaget vidare till riskkapitalbolaget Mutares. Några få månader senare försattes bolaget hastigt i konkurs, och över hundra byggprojekt stoppades – från simhallsbyggen och vägprojekt till högskolerenoveringar. Konkursen drabbade många underleverantörer, hundratals anställda och inte minst staten som gav coronastöd till Serneke Sverige på omkring en halv miljard kronor – pengar som i stor utsträckning nu inte kommer att återbetalas.
Ola Serneke blev själv extremt överraskad över att Mutares kastade in handduken så fort.
– Ja, extremt. Alla blev ju chockade såklart och undrade vad som hände. För alla trodde ju att det här är ett stort och seriöst bolag som går in med pengar och satsar, säger Ola Serneke.
Ångrar du att du sålde Serneke Sverige?
– Man ska ju inte gråta över spilld mjölk, men ja, absolut. Om jag hade vetat om utgången så hade jag jobbat på ett annat sätt för att hitta en annan lösning, säger han.
Hur är din relation med Mutares i dag?
– Det finns ingenting. Jag har ingenting med dem att göra alls, säger han.
Du är besviken på dem?
– Jo, men absolut. Självklart, säger han.

Efter att Ola Serneke sålde Serneke Sverige till Doxa skrev han boken Högt över molnen: om medgång, motgång och människor, där han reflekterar över sitt liv och delar med sig av sina erfarenheter.
– Det var faktiskt ett bra tillfälle att fundera och reflektera över livet. Och det var faktiskt i samband med det, för ett år sedan ungefär, som jag kom på idén att köra i gång något nytt. Framför allt så har man ju lärt sig väldigt mycket under tiden kring vad som är rätt och fel och hur man ska satsa och vad man ska göra – och inte göra, säger han.
Vad ska man inte göra?
– Framför allt ska man ta lagom stora projekt som inte kan tynga balansräkningen för mycket. Och som jag skrev i boken: Kassaflöde framför allt annat! Det är väl typiskt sådant som man har lärt sig genom åren, säger Ola Serneke.
För närvarande laddar han om för ”Serneke 2.0”. Sedan ett antal månader har han och hans närmaste medarbetare hållit på att förbereda verksamhet under bolagsnamnet Ola Serneke Construction AB, Serneke Construction West och Serneke Construction South. Satsningen omfattar bygg och anläggning samt infrastruktur och projektutveckling, fokuserar på projekt i Sverige, med särskild inriktning på södra och västra Sverige och sker tillsammans med majoritetsägaren Agarwal Group, som i dag även driver Serneke International Group.
I den bolagsstrukturen har Ola Serneke med flera diskuterat vilka projekt som bolaget skulle kunna färdigställa, och i det inkluderas de projekt som nu står stilla på grund av konkursen i Serneke Sverige. Men att köpa upp hela, eller delar, av det tidigare konkursboet finns inte med i planerna just nu.
– Det vi kan göra är att understödja och titta på olika projekt som man kan hjälpa till att bygga färdigt. Det har vi gjort. Nästa steg är att ta en diskussion med beställarna och kring hur en lösning skulle kunna ske och vad det finns för förutsättningar för att fortsätta med några av projekten, säger Ola Serneke.
Serneke om sonen: ”Skulle han fixa det?”
Följ taggar
