Prenumerera

Oväntat hög inflation – så påverkas styrräntan

Inflationstakten stiger mer än väntat – men än så länge är det inte början på en ny våg av ökat kostnadstryck.
Det menar Handelsbankens prognosansvarig Johan Löf.
– Det är ett vänta-och-se-läge när man står inför sådana här stora risker, säger han om Riksbanken.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
Experterna om senaste inflationssiffran. Foto: TT / Pressbild
Publicerad: 6 mars 2025, 08:22Uppdaterad: 6 mars 2025, 09:55
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Enligt SCB:s preliminära inflationssiffror uppgick inflationen mätt som KPIF, KPI med fast ränta, till 2,9 procent i februari. Väntat var en uppgång på 2,7 procent i årstakt. I månadstakt steg inflationen 0,9 procent mot väntade 0,7 procent.

Exklusive energi steg KPIF 3,0 procent jämfört med februari i fjol. Här låg förväntningarna på 2,8 procent. I Januari låg motsvarande siffra på 2,7 procent.

Riksbankens prognos för KPIF låg på 2,2 procent och 2,4 procent exklusive energi.

”Bakslag! Riksbankens sista sänkning utmanas av svenska data & omvärlden. Trots skäl att sänka igen till 2.00% (tillväxtskäl) växer nu komplexiteten kring inflationsbilden. Pausläge gäller”, skriver SEB:s ekonom Robert Bergqvist på X.

Så påverkas Riksbanken

Johan Löf, Handelsbankens prognosansvarig, säger att de hela tiden haft en bild av den underliggande inflationstrenden är över 2 procent. Även när de låga siffrorna släpptes under förra året.

– Än så länge är vi inte oroliga att det här är början på en ny våg av inflation. Men vi har fler inflationsrisker och om de realiseras så kan vi få obekvämt hög inflation framöver, säger han.

Riskerna som Löf pekar på är framför allt det upptrappade handelskriget med USA som kan slå mot Europas tillväxt, samt den stora försvarsupprustningen och de finanspolitiska stimulanserna som kommer med det.

– Det kan generera ett kostnadstryck.

Varför är ni inte oroliga i nuläget att inflationen sticker iväg mer?

– Om vi tittar på här och nu så menar vi att det här är mer en fortsättning på en inflation som är strax över 2 procent-strecket, men inte en ny våg.

Hur tror ni det påverkar Riksbanken?

– Riksbanken kommer stanna på 2,25, det håller vi fast vid. Det är ett vänta-och-se-läge när man står inför sådana här stora risker. Vi har bara en begynnande återhämtning i svensk ekonomi.

”Jag tror definitivt vi kan släcka mars och kanske maj också”

Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér räknar inte heller han med några sänkningar framöver.

– Förväntat var ju att KPIF exklusive energi skulle ligga på 2,8 procent men den steg ju faktiskt till 3 och det tyder ju på att den underliggande inflationen faktiskt går upp relativt mycket, säger han och fortsätter:

– Ett intressant perspektiv är att man tidigare pratade jämviktsränta runt 2 procent, och man var till och med under 2 procent, men nu när man ser de här siffrorna så kan man kanske ifrågasätta det och fundera på om jämviktsräntan faktiskt ligger högre än det framåt. De här inflationssiffrorna tyder väl på att vi kanske behöver vänta in tänkta räntesänkningar ytterligare. Hoppet om en sänkning i mars suddades ut ganska tydligt i januari och nu tror jag definitivt vi kan släcka mars och kanske maj också.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;