Till startsidanTill startsidan

Byggdirektör: ”Kollaps för nyproduktion"

En kraftig inbromsning i försäljningen av nyproducerade lägenheter och ungas problem att komma in på bostadsmarknaden. Det diskuterar Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss och John Hassler, professor på Stockholms universitet, i bostadspodden Kvadrat.

Lennart Weiss säger att branschsiffror på försäljningen av nyproduktion av bostadsrätter i Stockholm och Mälardalen visar att tappet är 75 % jämfört med i fjol. Weiss kallar det för ”en kollaps”.

Byggloven för nya lägenhetsprojekt i regionen har samtidigt minskat med 63 %, enligt Weiss.

”Inbromsningen tar nu också fart ute i landet, anmärkningsvärt också på byggnationen av hyresrätter. Det beror på att de nyproducerade hyresrätter som kommer ut på marknaden är väldigt dyra. Det finns få konsumenter som vill hyra på de nivåerna och i vissa städer blir lägenheterna stående tomma”, säger Lennart Weiss.
”Nästa fastighetskris kommer inte komma bland bostadsrätter utan bland kommersiella fastigheter, specifikt köpcentrum och hyresrätter”, fortsätter han.

Lennart Weiss spår att vi har ett år kvar med prisjusteringar nedåt för nyproducerade bostäder.
”Nu kan man förhandla om priserna som konsument, det är vi väldigt öppna med. Det kommer att vara köparens marknad i ett år till” säger Lennart Weiss.

 

”Ungas röst kommer inte fram i bostadsdebatten”

John Hassler är orolig för hur nästa generation ska komma in på bostadsmarknaden.

”Det är en av de absolut viktigaste frågorna för att skapa fundament för en bra långsiktig tillväxt i ekonomin”, säger John Hassler.

”Det är sorgligt att se att ungas röst inte kommer fram i debatten”, fortsätter han.

Bland de största problemen, tycker Hassler, är att det är svårt för unga att låna pengar till en bostad.

”Självklart ska bankerna göra en kreditprövning. Men även folk som egentligen har möjlighet att finansiera sitt boende stängs ute från finansmarknaden. Och det är i grund och botten finansinspektionen som ligger bakom det här.”

I Norge hjälper staten unga att komma in på bostadsmarknaden genom subventioner och andra stimulansprogram. Lennart Weiss, kommersiell direktör på det norska byggföretaget Veidekke, anser att Sverige sticker ut med sina höga trösklar för att finansiera ett bostadsköp.

”Dessutom rekommenderar man fel medicin när man säger att unga ska bo i en hyresrätt. Det är den absolut dyraste bostadsformen”, säger Weiss.

Men det finns lösningar. I detta avsnitt av Kvadrat diskuteras några av dem.

Programledare: Joakim Båge.