Relationen iskall – Börje Ekholm på väg att sparkas
Börje Ekholms dagar som vd för Ericsson kan vara räknade. Enligt flera centralt placerade källor är huvudägarnas tålamod slut. Bakgrunden till den iskalla relationen ligger i framför allt två schismer – och nu pekas Ericssons styrelseordförande Jan Carlson ut som en möjlig efterträdare till vd-posten.


Wallenberg och Lundberg har tröttnat på Börje Ekholms amerikanska äventyr.
Ända sedan Börje Ekholm som 29-åring anställdes på Investor har han varit trogen Wallenbergsfären och haft en tät relation med både Investors ordförande Jacob Wallenberg och SEB:s dito Marcus Wallenberg. Men nu kan EFN avslöja att relationen gått från vänskaplig till ansträngd till att nu vara iskall. Flera centralt placerade källor uppger att det gått så långt att huvudägarna i Ericssons styrelse, med Investor och Industrivärden i spetsen, är på väg att sparka Börje Ekholm som vd. Tålamodet är slut.
Enligt de personer som EFN varit i kontakt med har petningen sin bakgrund i två schismer. Den första och tydligaste är Börje Ekholms förvärvsstrategi i allmänhet och köpet av det amerikanska molntjänstbolaget Vonage i synnerhet. År 2021 betalade Ericsson 6,2 miljarder dollar, alltså motsvarande 63 miljarder svenska kronor, för samtliga aktier i Vonage. Prislappen var hög men beskrevs som den perfekta pusselbiten i Börje Ekholms strategi att expandera Ericssons erbjudande av tjänster i femte generationens mobiltelefoninät. En expansion främst riktad mot den amerikanska marknaden.
– Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag, skrev Börje Ekholm i en presskommuniké.
Börje Ekholms karriär
1992 Anställs på Investor
2000 Vice vd på Investor
2005 Vd för Investor
2006 Blev styrelseledamot för Ericsson
2015 Slutar som vd för Investor och blev vd för Patricia Industries
2017 Vd för Ericsson
Styrelsen med Atlas Copcos Ronnie Leten, Autolivs Jan Carlson, Industrivärdens Helena Stjernholm och Investors Jacob Wallenberg hade redan gjort tummen upp för Börje Ekholm att sätta på spenderbyxorna. Även aktiemarknaden reagerade med försiktig optimism på Vonageköpet och skickade upp Ericssonaktien från 92 till 116 kronor på en dryg månad. Till och med Christer Gardell, vd för aktivistfonden Cevian med 4,6 procent av aktierna, var entusiastisk.
– Förhoppningsvis börjar Ericsson marschen mot en riktig techvärdering, sade Christer Gardell till Dagens Industri.
Men det var då det. Sedan dess har mungiporna vänt nedåt – både i Ericssons styrelse och på Stockholmsbörsen. Från toppnoteringen vid årsskiftet 2021–2022 har aktien backat närmare 15 procent och att värderingen skulle svänga från telekom till tech framstår i dag som en naiv dröm. Det främsta skälet till att omvärderingen aldrig skedde och lyftet inte bara uteblev utan resulterade i ett magplask är naturligtvis Vonage. På sex år har Ericsson tvingats skriva ned värdet på Vonage med sanslösa 43 miljarder kronor – två tredjedelar av det ursprungliga värdet är upp i rök. En kapitalförstöring i paritet med batterifiaskot Northvolt eller energifloppen Nuon.
Att Christer Gardells humör kan svänga lika snabbt som börsen vet vi sedan tidigare, men att Jacob Wallenbergs tålamod med Börje Ekholm är på upphällningen är desto mer förvånande. Med det finns fler orsaker än Vonage bakom Börje Ekholms sorti. Det som till slut har fått bägaren att rinna över för Jacob Wallenberg är nämligen Börje Ekholms stundtals ensidiga fokus på USA. Han har amerikansk fru, dubbelt medborgarskap, bor i Colorado och vistas bara i undantagsfall på huvudkontoret i Kista. I november öppnade han till och med för att Ericssons huvudkontor skulle kunna flytta till andra sidan Atlanten eftersom ”Europa håller på att halka efter och tillväxten finns i USA”.
Det var ett uttalande som försatte Jacob Wallenberg i ett minst sagt prekärt läge. Dels för att Investor är storägare i försvarskoncernen Saab, som förser Ukraina med vapen. Dels för att han också är ordförande i Svenskt Näringsliv – en organisation vars politiska legitimitet är skapa skatteintäkter och arbetstillfällen i just Sverige. Saken blev inte direkt bättre av att Börje Ekholm lät Ericsson – som enda svenska svenska storbolag – donera 5,5 miljoner kronor till Donald Trumps presidentinstallation. Medan den borgerliga regeringen och stora delar av näringslivet tog avstånd från USA:s närmande till Ryssland och införande av handelstullar så gick Börje Ekholm i motsatt riktning. När Ericsson i februari publicerade sin årsredovisning stod det klart att formuleringarna om mångfald och inkludering tagits bort som en direkt anpassning till Donald Trumps kulturkrig mot wokevärderingar.
Jan Carlsons karriär
1999 Anställs för Autoliv som vd för Autoliv Electronics
2007 Blir vd för Autoliv
2017 Invald som styrelseledamot för Ericsson
2018 Slutar som vd men är kvar som styrelseordförande för Autoliv
2018 Blir vd för Autolivavknoppningen Veoneer
2022 Slutar som vd och styrelseordförande för Veoneer
2022 Invald som styrelseledamot för AB Volvo
2023 Blir styrelseordförande för Ericsson
Ericssons andra storägare är investmentbolaget Industrivärden, som kontrolleras av Fredrik Lundberg. Han har aldrig profilerat sig som en särskilt politisk person och vad han tycker om Donald Trump vet vi inte. Däremot vet vi att det finns en sak som Fredrik Lundberg avskyr mer än något annat och det är slöseri med aktieägarnas pengar. 43 miljarder i nedskrivna värden är en värdeminskning som gör ont – i synnerhet när den sker i en aktie som Fredrik Lundberg egentligen vill komma ur. Östergötlands Warren Buffett har flera gånger medgivit att Ericsson sticker ut i Industrivärdens portfölj. Det är ett stort innehav som inte riktigt passar in. Han begriper sig på fastigheter, verkstad och skog, men skyr telekom, it och tech. Icke desto mindre, den som känner Fredrik Lundberg vet att han bara säljer en aktie om han får riktigt bra betalt. Och får han inte riktigt bra betalt vill han se förändringar i ledarskapet. Inte i morgon utan i dag. Nu är Jacob Wallenberg och Fredrik Lundberg alltså överens. Bort med Börje Ekholm.
Att göra sig av med Börje Ekholm är ett första steg för Fredrik Lundberg. Nästa steg är att byta ut Industrivärdens 86 miljoner (svårsålda) A-aktier mot lika många (lättsålda) B-aktier. När det är avklarat kan Fredrik Lundberg sitta med fingret berett på säljknappen medan en ny vd rensar upp Ericsson. Det mesta pekar på att det uppdraget går till Jan Carlson, som redan sitter i telekombolagets styrelse. Han fyller visserligen 65 år i år men kan bolaget bra eftersom han varit ledamot sedan 2017 och vet hur man rattar ett internationellt storbolag sedan tiden i Autoliv. Fredrik Lundberg ger sitt stöd till Jan Carlson som vd mot att Jacob Wallenberg godkänner en omstämpling av Fredrik Lundbergs A-aktier. En överenskommelse som både skulle underlätta en försäljning av Industrivärdens Ericssonaktier och knyta telekombolaget närmare Investor. En bra deal, helt enkelt. För alla utom Börje Ekholm.
Följ taggar
