Riksbanken sågar utredningen om amorteringskravet
Riksbanken sågar nu utredningsförslaget om att mjuka upp amorteringskravet och höja bolånetaket.
"Är inte en långsiktig hållbar lösning", skriver Riksbanken i sin stabilitetsrapport.
Det var i början på november som utredningen om lättnader bland bolåneregler presenterades för regeringen.
Utredningen föreslog att bolånetaket ska höjas från 85 till 90 procent och att det skärpta amorteringskravet på 3 procent tas bort. I ett andra steg längre fram, föreslår utredningen att amorteringskravet på 2 procent för lån över 70 procent av bostadens värde avskaffas, och ersätts med ett allmänt amorteringskrav på 1 procent för alla lån över 50 procent av bostadens värde.
Riksbanken sågar förslaget
Riksbanken ställer sig nu kritisk till förslagen:
"Att överlag förändra makrotillsynen på ett sådant sätt att hushållens skuldsättning ökar är inte en långsiktigt hållbar lösning", skriver myndigheten i sin stabilitetsrapport som presenterades under torsdagen.
Riksbanken fortsätter:
"Om makrotillsynen blir mindre strikt kan det leda till att såväl bostadspriser som hushållens skuldsättning åter växer snabbt, särskilt givet att räntor nu faller. En sådan utveckling skulle innebära att de makroekonomiska riskerna ökar och i förlängningen även riskerna för den finansiella stabiliteten", skriver Riksbanken.
"Inte vi som ska ändra lånevillkoren"
Erik Thedéen var under torsdagsmorgonen gäst i SR:s P1 Morgon, och där sa han att trösklarna till den svenska bostadsmarknaden, med höga priser, inte har skapats av regelverket kring bolån, utan av bostadspolitiska beslut.
– Ska man göra något åt det är det riksdag och regering som ska ändra bostadspolitiken och inte vi som ska ändra lånevillkoren, säger han i programmet.
Så är bolånereglerna i dag
Bolånetaket:
När du köper en lägenhet måste du gå in med 15 procent i kontantinsats. Resten, 85 procent, kan finansieras med bolån.
Ordinarie amorteringskravet:
Är lånet över 70 procent av värdet på bostaden, är amorteringskravet 2 procent av lånet per år. Är lånet mellan 50-70 procent av värdet ska du amortera minst 1 procent per år. Under 50 procent av värdet är kravet 0 procent per år i amortering.
Skärpta amorteringskravet:
De hushåll som har lånat mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst ska betala 1 procentenhet mer, alltså 3 procent av lånet per år.