Så var rapportperioden för småbolagen
Stora rörelser känns nästan i underkant som kraftuttryck för att beskriva det vi sett under denna rapportperiod. Och det är svårt att hitta en gemensam tråd i det hela. Men denna utläggning ska försöka, eller åtminstone bidra till ökad insikt, med hjälp av de små bolagens rapporter.

Vi kan konstatera att det är ett mycket speciellt läge. Rapporterna vi läst har på det stora hela sett helt okej ut. Bolagen har ju trots allt visat på tillväxt jämfört med samma period förra året.
Men det är som vi alla vet framtiden som är viktig när det kommer till börsen. Och det är nog svårt för alla att förstå var vi kommer hamna med tullarna och ekonomin i kölvattnet av dessa.
Tullosäkerheten kan minska investeringsviljan
Det blir inte lätt att ta beslut för bolagsledningar och styrelser. Något som syns i rapporterna. Återkommande är kommentarer om att kunder väntar med investeringar, att ta beslut och lägga beställningar. Vilket inte är positivt för ekonomin i stort.
Flera bolag som gått väldigt bra i all denna turbulens inför rapportperioden har åkt på stryk när de väl redovisat siffrorna. Vilket ofta blir fallet när bolagen älskas, estimaten och förväntningarna springer i väg och verkligheten sedan kommer i kapp.
Några exempel på det är teknikkonsultbolagen Afry och Sweco som båda var ner kraftigt på rapporterna. Truecaller och Storytel är två andra aktier som gått nästan osannolikt bra inför, men som inte riktigt kunde leva upp till de högt ställda förväntningarna.
Sambandet gäller även åt andra hållet. Exempelvis Munters hade haft en riktigt dyster utveckling på börsen under 2025 och halverats innan rapport. Denna kom sedan in rätt bra och reaktionen därefter var kraftig. Lindab är en annan aktie som hade det tufft in i rapporten, men där det inte såg så illa ut och vi fick ett lättnadsrally.
Tufft för många av konsumentbolagen
Många konsumentnära bolag som Thule, Electrolux, Dometic, RVRC, Mips och Husqvarna har fått åka utför på rapportdagarna. Återhållsamma konsumenter och distributörer till följd av osäkerhet, som kan bli än värre om ekonomin försämras, är inget marknaderna tycker om. Men det finns andra som lyckats betydligt bättre och inte befinner sig i ett lika konjunkturkänsligt läge.
Cloetta och New Wave är några exempel på det. Inte bara i den förbättrade tillväxten och marginalen i detta fall, även i vd-orden kunde man finna optimism. Avanza och Nordnet är två andra bolag beroende av konsumenten som har levererat bra resultat och som till och med gynnats av börsturbulensen.
Just vd-orden har generellt bestått av mycket osäkerhet. Man har nämnt direkta effekter, som om man har försäljning i USA och hur stor andel. Sen vidare då hur mycket som importeras från andra länder in i USA och därmed hur mycket tullarna skulle påverka. Detta gäller bolag övergripande, dock särskilt inom industrin.
Det är dock framför allt svårt att veta något om de indirekta effekterna, vilket många också skriver om. En recession, svagare efterfrågan och generell osäkerhet kan leda till följder som i dagsläget är svåra att räkna på. De kraftiga valutarörelserna vi sett på kort tid skapar också frågetecken, både för bolagen och för analytikerkåren.
Coronavibbar i rapporterna
Prisjusteringar, för att parera ökade kostnader som kan väntas av tullarna, är något som nämnts i rapporterna. Flera tar dessutom upp att man ska se över leveranskedjorna. Det ger lite vibbar av kommunikationen vi såg i samband med och efter corona.
Men det finns ljusglimtar. Många bolag har faktiskt visat på omsättnings- och vinsttillväxt jämfört med förra året. Även i orderingången för vissa bolag som ändå är konjunkturkänsliga som HMS och Engcon har varit positiv.
Dynavox har varit ett av de bolag som gått bäst på rapport. Omsättningstillväxt och marginalförbättring tillsammans med lugnande besked om deras största marknad USA som kanske oroat marknaderna inför. Som nämndes ovan, när oron som kanske gått lite för långt, släpper kan man få ordentliga uppställ.
Flera andra bolag inom medtech och hälsovård har också presenterat bra siffror och fått glatt mottagande på börsen. Exempelvis Medicover och Addlife. Dessa har ingen exponering mot USA och är en generellt defensiv sektor. Ett tema många just nu letar efter.
Rörelser skapar möjligheter
Kontentan är att det är svårare än vanligt att dra några konkreta slutsatser från denna rapportperiod på grund av den väldigt föränderliga värld vi lever i. Knappt riktningen går att ha någon åsikt om.
Börsen är ju som sagt framåtblickande och senaste tiden väldigt volatil. Det är ett prekärt läge just nu men vågar man vara lite optimistisk på lång sikt skapar dessa rörelser stora möjligheter.
Man borde fundera på i vilka bolag som ett värsta scenario redan prisats in men satsa på kvalitetsbolagen med bra uthålliga marginaler som inte befinner sig i en strukturell problemfas. Där kan man nog hitta bra köplägen trots att det kanske känns jobbigt att trycka på köpknappen just nu.
Följ taggar
Finansiella instrument i artikeln
