Sernekes miljonskulder: "Ingen hemlighet att de hade problem"
Konkursade Serneke Sverige har fått över 100 betalningsanmärkningar sedan i höstas och har flera hundra miljoner kronor i skatteskulder.
Infrakraft är ett av bolagen som saknar betalningar från byggjätten.
– Det är ingen hemlighet att Serneke hade ekonomiska problem, säger Christian Holm Barenfeld, ansvarig för samhällskontakter och kommunikation på Infrakraft.
Tidigare i veckan ansökte Serneke Sverige AB om konkurs vid Göteborgs tingsrätt. Konkursen har drabbat över 550 anställda som alla kommer att sägas upp.
Några officiella uppsägningar har inte gjorts ännu, enligt kommunikationschefen Johan Live, men väntas komma förr eller senare.
– Alla ska fortsatt gå till jobbet, vilket hänger ihop med den statliga lönegarantin. Men vi har ingen produktion, så en del arbetsuppgifter ser kanske annorlunda ut.
Som EFN Finansmagasinet kunde vara först med att berätta valde konkursförvaltaren och Göteborgsadvokaten Jörgen Wistrand att pausa samtliga byggprojekt när han tilldelades uppdraget. Det rör sig om ett 150-tal projekt runt om i Sverige. De stora byggena som sticker ut är bland annat det nya vattenreningsverket i Kalmar och nya handelshögskolan i Göteborg.
– Det är sorgligt, tråkigt och ett tungt besked för alla som jobbar på Serneke. Rent personligt ställs ju hela livet på ändan när man förlorar jobbet, säger kommunikationschefen Johan Live.
"Tvingades dra slutsatsen"
I ett mejl till EFN Finansmagasinet skriver Sernekes Sveriges ordförande Miika Suiminen att det inte fanns något annat val än att ansöka om en konkurs.
– Vi har en lång erfarenhet av att vända verksamheter i krissituationer och hade en tydlig plan för Serneke Sverige AB. Men efter att vi tog över kontrollen av företaget i slutet av november 2024 hade företagets situation försämrats i sådan utsträckning att styrelsen för Serneke Sverige AB, efter att ha arbetat hårt för att hitta lösningar, tvingades dra slutsatsen att det inte fanns någon hållbar väg till finansiell stabilitet, skriver han i mejlet.
I såväl Lund som Borås har det vittnats om att underleverantörer har haft svårt att få betalt för sina tjänster av Serneke Sverige. Enligt Di var bolaget ett av dem med absolut störst kvarstående skattekostnader från pandemin, som vid årsskiftet låg på 379 miljoner kronor.
Enligt Kronofogdens uppgifter från tidigare i veckan hade det också riktats 110 betalningsanmärkningar mot Serneke Sverige sedan i mitten av oktober på totalt 90 miljoner kronor. Hur mycket som betalats sedan dess är inte helt klart.
Störst skuld hade Serneke Sverige till bolaget Infrakraft på 30 miljoner kronor, visade samma uppgifter.
Men enligt Christian Holm Barenfeld, ansvarig för samhällskontakter och kommunikation på Infrakraft, har den största delen av skulden nu reglerats.
– Den stora delen löste sig innan konkursen kom. Men det är ingen hemlighet att Serneke haft ekonomiska problem, säger Christian Holm Barenfeld, som också är aktiv inom Moderaterna i Karlstads kommun.
Serneke Sverige hade skulder till – Serneke
De totala skulderna sammanställs nu av konkursförvaltaren. Ett annat bolag som har betalningsanmärkningar på Serneke Sverige hittas i Alingsås, bolaget Nybergs svets, skriver GP.
Det handlar om två betalningsanmärkningar på cirka elva miljoner kronor. Styrelseordförande i Nybers svets? Ola Serneke, grundare av Serneke.
– Ja, vi har varit en av de som väntat på att få betalt och nu inte får det, skriver Ola Serneke till GP i ett mejl.
Det var förra året som Doxa – där Ola Serneke är en av storägarna – sålde Serneke Sverige till tyska bolagsjätten Mutares, som visar sig ha lämnat lämnat flera konkursade bolag bakom sig, enligt Di.
LÄS MER: Doxatoppens utspel: "Märkligt uttalande"