Singapore på obrutet segertåg – med enkelt recept
Tullar skrämmer världens största exportörer, men Singapores trumfkort är kassaskåpssäker – underskott i handeln med USA. Framgångsresan fortsätter utan avbrott. Fler borde kopiera Singapores ekonomiska strategi.
SINGAPORE. Singapore är den största stjärnan på den världsekonomiska himlen under det senaste halvseklet: från en sunkig och stökig opiumhåla till ett av de rikaste länderna i världen.
Tidigt insåg den store ledaren Lee Kuan Yew (1923-2015) – numera att betrakta som nationalhelgon – att Singapore inget annat har än befolkningen, för här finns ingen järnmalm, skog, olja eller några andra tydliga rikedomar. Däremot kan man raffinera olja som transporterats hit.
Det är med kunskap landet ska växa, vilket har visat sig vara en klok strategi. Universiteten är topprankade och barnens skolresultat fina. Till receptet adderas två ingredienser: bra villkor med stabila regler och låga skatter för inhemska och utländska företag. Och så var det den berömda lag och ordningen där man får böter om man slänger tuggummi på marken (och 2000 Singaporedollar, motsvarande lite drygt 16 000 kronor, om man röker i parken). Nolltoleransen mot brott verkar ha stor folklig uppbackning, dels dokumenterat i forskningsstudier, dels att döma av mina samtal med öborna under årens lopp.
Den enes död blir den andres bröd när Singapore - som så ofta - spelar sina kort rätt
Den ständigt växande globala handeln har så klart gynnat Singapore under lång tid med det fantastiska geografiska läget i Malackasundet, ett av världens mest trafikerade farleder. En fjärdedel av alla världens varor skeppas igenom sundet, och här görs det affärer.
På sistone är det Kinas politiska vägval i mer auktoritär riktning som ändrat förutsättningarna. Fler vill bort från Hongkong, den tidigare så självklara finansiella huvudstaden i Asien. Den enes död blir den andres bröd när Singapore – som så ofta – spelar sina kort rätt och nu särskilt välkomnar finansiella företag, inte minst så kallade family offices, att ta steget från Hongkong till Singapore. För här är det business as usual med stabila spelregler, ett gynnsamt skattesystem, de finaste skolorna och ett mindre auktoritärt styre, även om det inte kan definieras som en klassisk västerländsk demokrati (mer om det nedan).
Egentligen gör Singapore något ganska enkelt
Strategin, att satsa mer på finans, är genial och sannolikt något som gynnar Singapore under lång tid framöver. Dels kan landet ganska lätt ta finansiella marknadsandelar, dels tar man ännu ett steg upp i näringskedjan och bort från att primärt handla med varor, det som utgjorde basen i fas 1 i framgångsresan sedan 1960-talet. Nu tas nästa kliv.
Precis som i alla andra länder är man i dag orolig för Donald Trumps kommande tullar. Alla framgångsrika exporterande länder känner sig hotade, och pyttelandet Singapore har faktiskt det femte största bytesbalansöverskottet i hela världen, räknat i dollar och alltså inte bara i relation till sin storlek. Endast Tyskland, Kina, Japan och Nederländerna ligger före. Det är inte illa för ett land stort som till yta motsvarar cirka 7 procent av Skåne.
Alla som har överskott i handeln med USA ligger i riskzonen. Självklart har handelsnationen Singapore enorma bytesbalansöverskott med de allra flesta länder i hela världen, men faktiskt inte mot just USA. Det där är en välsignelse och kanske kan Singapore diskret fortsätta att vara diplomatiska kompisar med de allra flesta. De jobbar strategiskt och noggrant, men de tummar inte på snabbheten när beslut fattas. Kombon är det inget fel på.
Risker saknas inte heller. En superöppen ekonomi är mer än andra under press om globala handelskrig inleds, alldeles oavsett om den amerikanske presidenten direkt adresserar Singapore eller inte. Och precis som på nästan alla välbärgade platser så har klyftorna mellan de allra rikaste och de mindre bemedlade vuxit, vilket inte tar sig samma uttryck som i västvärlden, framför allt eftersom Singapore är en mindre utvecklad demokrati med uppgifter om viss censur. Politiska val hålls, men det är ett parti PAP, People’s Action Party, som styrt sedan år 1965.
Demokrati?
ChatGPT beskrev tillståndet ganska bra när jag frågade hur man kan karakterisera Singapores politiska styre (och statsvetare får gärna maila mig om beskrivningen behöver kompletteras. Då lägger vi snabbt ut era synpunkter på EFN.se):
”Även om Singapore uppfyller grundläggande kriterier för att vara en demokrati, är den politiska miljön präglad av begränsat utrymme för opposition och stark statlig kontroll. Det är en “demokrati med asiatiska särdrag” där ekonomisk tillväxt och ordning prioriteras framför pluralism och individuell frihet.”
Över till ekonomin. Det är svårt att inte fascineras av framgången. Inget tyder heller på sämre relativa förutsättningar framöver. Tvärtom. Singapore ligger i världstoppen i olika rankingar över näringslivsklimat, skola och kunskap. Detta kombineras med en femteplats i korruptionsindex (ju högre upp, desto mindre korruption). Och som grädde på moset vill folk och företag flytta hit. Det räcker långt. Det är en mer attraktiv och potent cocktail än den lite sötsliskiga nationaldrinken Singapore sling på det klassiska Hotel Raffles.
Egentligen gör Singapore något ganska enkelt som fler länder borde slå sig in på, exempelvis Sverige, att attrahera rätt människor och rätt företag med rätt villkor. Fler kan kopiera kända framgångsrecept, men alltför få känner sig kallade.
LÄS OCKSÅ: ”Rich & famous” lockar massorna till överdådets Monaco