Skogsbolagens svar på Karl Hedins egen studie

Jägaren och industrimannen Karl Hedins kamp för att kombinera en stark älgstam med få betesskador möter både mothugg och applåder. Några av de stora skogsbolagen avböjer att kommentera, andra välkomnar en mångfald av metoder och studier.

Ossian Grahn
Ossian GrahnReporter EFN
Karl Hedin.
Karl Hedin har tagit upp kampen mot skogsbolagen – som nu svarar. Foto: Tim Westin
Publicerad: 23 okt. 2024, 14:24Uppdaterad: 23 okt. 2024, 14:24
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Som EFN nyligen rapporterade om anser Karl Hedin, en av Sveriges största privata skogsägare, att det går att ha en stark älgstam utan att skogen förstörs av att djuren betar på tallplantorna.

Frågan är kontroversiell eftersom det råder en infekterad strid mellan skogsbolagen och landets jägare. De stora bolagen kräver ofta en stor avskjutning för att minska skadorna och många jägare oroas över risken att bli av med rätten att jaga om de inte uppnår de högt ställda avskjutningsmålen.

Själv äger Karl Hedin 40 000 hektar skog i Sverige och är den nu levande svensk som har fällt flest älgar – i skrivande stund 1 224. Och några betesskador av betydelse har han inte noterat. Till EFN sa han förra veckan:

– Vid kontrollen av stammar innan sågen, eller vid sågningen, är det så få skador i det totala sammanhanget att det blir försumbart, inget att bry sig om. Jag befinner mig i den verkligheten och ser resultatet.

Skogsbolagen svar

När EFN ringer upp de tongivande skogsbolagen för att ställa frågor angående deras tankar om Karl Hedins teorier varierar svaren.

Stora Enso:

– Vi avböjer att kommentera, analysen får stå för dig och vi har ingenting att tillägga, säger Carl Norell, presschef.

Holmen:

– Vi tackar nej till att kommentera, jag tror att det är bättre om du kontaktar SCA och hör om de har något att förmedla, säger Stina Sandell, hållbarhets- och kommunikationschef.

SCA:

– Skadebilden kan variera väsentligt beroende på geografi, men vi har länge haft världens älgtätaste skogar och bara överbetet från klövvilt uppskattas minska skogens klimatnytta med 12 miljoner ton koldioxidekvivalenter och nästan 12 miljarder i ekonomiskt förädlingsvärde varje år. För svenskt vidkommande vore det väldigt värdefullt att med olika metoder, där jakt är ett av verktygen, minska betesskadorna och skapa en bättre balans, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef SCA Skog.

Skogsägarföreningen Södra:  

– Frågan om skog och vilt är flerdimensionell och vi välkomnar studier och inspel som kan ge nya infallsvinklar och belysa komplexiteten, säger, Henrik Andersson, medlemschef.

Karl Hedin
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;