OMXS30
OMXSPI
NDX

Thedéen: "Osäkerheten större än den brukar vara"

Utvecklingen har i stora drag varit som Riksbankens prognoser, men det finns tecken på att konjunkturåterhämtning är något trögare än de räknat med.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240925 Riksbankens chef Erik Thedéen och Åsa Olli Segendorf chef för avdelningen penningpolitik, presenterar Riksbankens beslut om styrräntan under en pressträff på onsdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT / Kod 10030
Erik Thedéen är chef över Riksbanken. Foto: TT
Publicerad: 7 nov. 2024, 10:20Uppdaterad: 7 nov. 2024, 10:31

Det sade riksbankschef Erik Thedéen vid en pressträff på torsdagen, efter att Riksbanken meddelat att styrräntan sänks med 50 punkter till 2,75 procent.

Att konjunkturen tar fart är viktigt i sig men är också en förutsättning för att inflationen ska stabiliseras runt målet på 2 procent, enligt riksbankschefen.

Han konstaterade att räntesänkningarna hittills varit snabba och gradvisa.

Råder storosäkerhet kring utsikterna

Erik Thedéen sade att den största förändringen är den bild som finns av omvärlden, där det finns svaghetstecken på viktiga exportmarknader som visar att industrikonjunkturen har försvagats, inte minst i Tyskland.

Detta skulle kunna påverka den svenska exportindustrin och därmed även ekonomin som helhet.

Även Kinas ekonomi visar svaghet och det råder stor osäkerhet om den ekonomiska politiken i omvärlden.

– Mycket har i stora drag varit i linje med våra prognoser. Den kanske största förändringen är den bild som finns av den internationella ekonomin. Även om data spretar så är det ganska tydligt att USA:s ekonomi alltjämt går starkt. Men på andra viktiga exportmarknader har det kommit tydligare svaghetstecken och det skulle kunna påverka den svenska exportindustrin och den svenska ekonomin i en svagare riktning, säger Thedéen.

Efter presidentvalet i USA är det viktigaste att följa hur det blir med de handelshinder som Donald Trump har aviserat, och vilka reaktioner som kan följa på eventuella tullar.

– Det finns betydande osäkerhet om den ekonomiska politiken i vår omvärld, inte minst i USA där Donald Trump vunnit. Och det viktigaste för svensk ekonomisk politik att följa är förstås de annonserade handelshinder som han har talat om i sin kampanj och det är klart att det är en faktor som skulle kunna påverka den ekonomiska utvecklingen, inte bara hans förslag utan även vad det skulle kunna bli för reaktioner från de länder som drabbas av de här handelshindren, säger Thedéen.

Riksbankschefen noterade också att kronan har försvagats mot främst dollarn, men även euron, men sade att det inte väntas påverka deras penningpolitik.

Han konstaterade att han brukar säga att det råder stor osäkerhet kring utsikterna.

– Men den här gången är osäkerheten större än den brukar vara, säger Thedéen.

Erik Thedéen

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;