Tidigare vd:n om tiden i Sverige: ”Stökigt”

Norrmannen Anders Onarheim gläds åt DNB:s köp av Carnegie.
Den tidigare vd:n var själv med och förhandlade med Harald Mixs Altor när investmentbanken såldes förra gången.
Finansmannen jobbade i koncernen i totalt 16 år – och minns tillbaka på sin tid i Sverige.
– Det är inte lätt för norrmän att etablera sig i Sverige och heller inte för svenskar i Norge, säger han till EFN Finansmagasinet.

Viktor Sunnemark
Viktor SunnemarkReporter EFN
Anders  Onarheim
Finansmannen jobbade i Carnegie i totalt 16 år – och minns tillbaka på sin tid i Sverige när han var vd för koncernen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 21 okt. 2024, 16:10Uppdaterad: 21 okt. 2024, 16:43

Anders Onarheim gjorde totalt 16 år i Carnegie. Han var främst vd för Carnegies norska verksamhet, Carnegie AS, men var under en kort period också vd i Sverige för hela koncernen.

Det var efter att Carnegieaffärerna avslöjats hösten 2007 och Finansinspektionen straffat banken som Anders Onarheim plockades in från Norge som tillförordnad vd.

– Det var mycket media då och banken hade en stor roll – med mycket uppmärksamhet – i Sverige då. Vi behövde kämpa för att klara oss ur den krisen.

Men Anders Onarheim blev inte långvarig på vd-stolen och flyttade tillbaka till Norge i början av 2008. Sedan, efter att staten tagit över ägandet av Carnegie på nytt 2008 efter nya kriser, såldes investmentbanken till Altor.

– Jag var tillbaka i Norge då, men det var jag och några fler ansvariga som var först med att förhandla med Altor och Harald Mix, med ett särskilt fokus på ägande för medarbetarna. Det var flera processer i gång samtidigt och det är komplicerad sak att sälja en investmentbank.

Skandaler

Men överlag så tycker han det var stökigt i Sverige när han jobbade där.

– Ja, det var stökigt. Med skandalerna som hade varit och så det skedde flera missförstånd under min tid som vd. Det var mycket uppmärksamhet kring mig. Men det är längesedan.

Anders Onarheim gjorde totalt 16 år i Carnegie.

Han blev glad att höra om affären mellan Carnegie och norska DNB som kommunicerades under måndagsmorgonen. Där norrmännen köper investmentbanken för tolv miljarder kronor.

– Det är inte lätt för norrmän att etablera sig i Sverige och heller inte för svenskar i Norge i bankvärlden. Det gör att den här affären kommer gynna många. DNB är en stark bank i Norge med mycket bra position och kommer ha stor nytta för Carnegie.

"Strategisk investering"

Han tror förhandlingarna mellan parterna har gått smidigt till.

– Det tippar jag på. Detta kom inte i en tid av kris eller skandaler, utan det här har varit två starka aktörer som kunnat sätta sig ner och ha goda förhandlingar där båda velat hjälpa varandra, säger han och tror att prislappen var rimligt satt på Carnegie.

– Och för DNB är det en strategiskt investering.

Anders Onarheim lämnade helt och hållet Carnegie 2011 efter att han inte kommit helt överens med den nya ledningen i Sverige. I dag är han bland annat styrelseordförande för bolaget North Energy.

Carnegie
Carnegie säljs för omkring 12 miljarder kronor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Carnegie

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;