Trumps svängning: ”En signal – lättnad för investerare”
"Trump Trade" har blivit ett samlingsnamn för den optimism som präglade marknaden under Trumps första tid vid makten. När presidenten i onsdags pausade tullarna väcktes frågan: är den marknadsvänlige Trump tillbaka?



Under sin förra mandatperiod använde Donald Trump börsutvecklingen som ett mått på sin politiska framgång. Men sedan han återvände till makten i januari har han tonat ned marknadens betydelse och kommunicerat att tullpolitiken inte styrs av aktiemarknadens intressen.
Men så kom tullarna. Och världens aktiemarknaderna störtdök av fasa för vad tullsatserna skulle innebära för världsekonomin. Åtminstone fram till i onsdags, när presidenten meddelade att han pausar tullarna i 90 dagar – med undantag för Kina.
Skymtade finansmarknaderna ett eko av den gamla Trump?
Nja, enligt Elisabet Kopelman, SEB:s USA-ekonom.
Räntemarknaden påverkade mer
– Jag skulle tro att han inte är helt obrydd kring vad som sker på aktiemarknaden. Däremot tror jag att han inte bara mäter sin framgång utifrån börsen som han har kommunicerat tidigare, det tror jag fortfarande gäller.
Hon tror i stället att det var en annan marknadsreaktion som vägde tyngre, nämligen de amerikanska långräntorna som fick en brant uppgång i samband med att tullarna annonserades.
– Om man kollade på det över hela veckan så var det inte aktiemarknaden utan obligationsmarknaden som är världens viktigaste marknad som var i gungning, vilket i förlängningen skulle kunna leda till en finanskris.
Enligt uppgifter till Wall Street Journal ska presidenten ha gjort en tydlig åtskillnad mellan recession och depression – tullpolitiken fick inte leda till det sistnämnda.
"Har USA:s bästa för ögonen"
Maria Landeborn, aktiestrateg på Danske Bank, tolkar däremot tullpausen som ett tecken på att Trump inte är helt immun mot marknadens reaktioner.
– Det som är positivt med tullundatagen, och även med att tullarna sköts upp, är att det visar att han lyssnar på marknadsreaktionerna men även på viktiga signaler från företagare och personer runtomkring sig, säger hon.
– Fram tills i onsdags var det bara dåliga nyheter från Vita huset och tonen var väldigt oresonlig men nu känner investerare lättnad och Trump signalerar att han ändå har USA:s bästa för ögonen.
Även norska SEB skriver i en av tre slutsatser att Trump ”inte är tondöv inför vad som händer på finansmarknaderna.”
”Han lyssnar på inflytelserika röster utanför Vita huset, t.ex. Jamie Dimon som varnade för en recession och som nämndes vid namn av Trump efter att 90-dagarsuppehållet hade tillkännagivits”, skriver banken enligt DN.no.
Samtidigt betonar Landeborn att marknaderna även fortsatt kommer att vara på helspänn.
– Sen får vi se vad framtida förhandlingar kommer att resultera i. Risken för bakslag är inte över eftersom att det kommer nya reaktioner hela tiden. Fortsatta utspel från Trump och Kina kommer att vara avgörande för marknadsreaktionerna och ju fortare vi ser hur reaktionerna ser ut desto bättre är det.
Följ taggar

