Uppgörelsen: Där Nordnet breder ut sig blickar Avanza inåt

En gång i tiden såg de ut att bli ett bolag. I dag är de i stället rivaler i kampen om Sveriges – och Nordens – sparare.

Avanza mot Nordnet i kampen om spararna i Sverige och Norden. Foto: Pressbild/EFN
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

År 2013 var det nära. Då stod familjen Dinkelspiels Nordnet och Sven Hagströmers Avanza på tröskeln till en sammanslagning, enligt SvD Näringsliv. Investmentbankirer beskrev det som en ”perfect match”, där ett nytt djur som skulle utmana storbankerna var på väg att födas.

Men planerna föll till slut – efter vad som beskrivits som ett ”maktbråk” där både Claes Dinkelspiel och Sven Hagströmer ska ha insisterat på att ta plats som styrelseordförande.

Drygt ett decennium senare känns en sammanslagning mer avlägsen än någonsin.

I stället har de båda nätmäklarna vuxit till två tunga aktörer, med över två miljoner kunder vardera. Dessutom har deras intäktsströmmar på senare tid gynnats av en volatil börs och riskbenägna småsparare.

Sverige vs Norden

På den just nämnda börsen värderas de dock olika. Nordnet har ett större börsvärde och värderas marginellt högre än Avanza i relation till årets vinstförväntningar. Båda värderas till cirka 21 gånger vinsten som förväntas både i år och nästa, alltså väntas ingen kraftig vinstökning.

Lars-Åke Norling vd Nordnet
Lars-Åke Norling, vd på Nordnet, lyfter fram bankens kommande satsning i Tyskland. Foto: Pressbild
Gustaf Unger vd Avanza
Gustaf Unger, vd på Avanza, tror att marknaden framför allt kollar på intjäning och antalet marknader. Foto: Pressbild

– Skillnaden i marknadsvärde förklaras helt enkelt till största delen av att Nordnet förväntas göra en högre vinst, säger Martin Ekstedt, analytiker på Handelsbanken.

Martin Ekstedt har satt en köprekommendation på Nordnet, medan Avanza får nöja sig med ”behåll”. Enligt honom beror detta främst på att Nordnet är verksamt på flera marknader – utöver Sverige finns bolaget även i Norge, Danmark och Finland.

Jag ser mer uppsida i Nordnetaktien tack vare den goda tillväxtpotentialen utanför Sverige

Avanza, däremot, är enbart aktivt på den svenska marknaden.

– Jag ser mer uppsida i Nordnetaktien tack vare den goda tillväxtpotentialen utanför Sverige, medan Avanza i närtid förblir låsta till den svenska marknaden.

Planer på att expandera

I en intervju med TT 2021 uppgav Avanzas dåvarande vd Rikard Josefson att bolaget var redo för en internationell expansion vid en marknadsandel på 12–15 procent. I dag har Avanza en andel på 7,8 procent av den svenska sparmarknaden, men nuvarande vd Gustaf Unger har satt som mål att bolaget ska finnas på minst en ny marknad senast 2030.

– Avanza har antagit en mer försiktig hållning till internationell expansion, trots vissa påtryckningar från analytiker och investerare. Sedan är det osäkert hur målet ”senast 2030” kommer att falla ut – kommer vi att få se en expansion i närtid via förvärv eller en organisk expansion framåt slutet av den tidsperioden? säger Martin Ekstedt.

Gustaf Unger, vd på Avanza, tror att marknaden framför allt kollar på intjäning och antalet marknader.

"Vår styrka ligger främst i Sverige"

– Jag har inte analyserat deras kvartalsrapport så noggrant, eftersom jag försöker fokusera på vårt eget arbete. Men Nordnet tjänar mer pengar, särskilt på den nordiska marknaden där marginalerna är högre, medan vår styrka främst ligger i Sverige.

Hur ska ni vinna duellen?

– Det är en rolig tävling mellan oss och Nordnet som jag tror är gynnsam för oss båda.

Nach Deutschland

Lars-Åke Norling, vd på Nordnet, framför ett liknande resonemang per mejl och lyfter särskilt fram bankens kommande satsning i Tyskland.

”Jag tror att värderingen har att göra med ett antal olika saker. För det första opererar vi på en större marknad än Avanza. Vi har verksamhet i hela Norden och Avanza finns endast i Sverige, och den nordiska sparmarknaden är över två gånger så stor som den svenska.”

...dubbelt så stor som hela den nordiska

”Nästa år tar vi dessutom klivet in i Tyskland, och den tyska sparmarknaden är ensam mer än dubbelt så stor som hela den nordiska”, skriver han.

Han pekar även på framsteg bland mer förmögna kunder: ”Vi har haft bra framgångar bland kunder som har lite mer pengar att placera, och vi har ett större sparkapital per kund än många av våra konkurrenter.”

"Avanzadödaren"

På senaste tiden har konkurrensen på den svenska marknaden hårdnat. Bland annat har DNB Carnegies Montrose lanserats – en investeringsplattform som i vissa sammanhang kallats en ”Avanzadödare”.

Gustaf Unger tonar dock ner betydelsen av detta.

– Våra stora konkurrenter är de sex stora universalbankerna. Men sedan finns det spelare som försöker kopiera Avanza som SAVR och Montrose, men som än så länge fortfarande står i startgroparna, säger han.

Inte heller Lars-Åke Norling verkar särskilt stressad:

”Konkurrens är inget nytt för oss. Det är bra för spararna att det finns många alternativ att välja mellan, och vi sporras av att det finns gott om bra aktörer inom sparandebranschen”, skriver han.

Börsduellen
År 2013 var det nära att Nordnet och Avanza slogs samman, enligt SvD Näringsliv. Investmentbankirer beskrev det som en "perfect match". Foto: Shutterstock/EFN/Pressbild

Följ taggar

Finansiella instrument i artikeln

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;