USA-krav till G7: Stryk ”rysk aggression”
USA protesterar mot att övriga G7-länder beskriver kriget i Ukraina som ”rysk aggression”, skriver Financial Times.
Både Vladimir Putin och Donald Trump har under de senaste dagarna uttryckt förhoppningar om att välkomna Ryssland tillbaka till samarbetsgruppen för världens största ekonomier.
– Jag skulle älska om de kom tillbaka. Jag tycker det var ett misstag att slänga ut dem, sa Trump i förra veckan.


Enligt Financial Times sätter USA press på Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och Storbritannien inför den tredje årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina.
Vid tidigare årsdagar har G7-länderna som ett tecken på enighet författat ett gemensamt uttalande. 2024 innehöll det bland annat raden "vi uppmanar Ryssland att omedelbart avsluta sitt aggressionskrig och fullständigt och villkorslöst dra tillbaka sina militära styrkor från Ukrainas internationellt erkända territorium".
Ordval som USA nu protesterar emot och begär stryks ur årets uttalande. Enligt Financial Times accepterar USA inte beskrivningen av kriget som "rysk aggression", och regeringen Trump har övergått till att beskriva kriget som "Ukraina-konflikten", enligt uppgifter till tidningen.
Övriga länder kräver att man gör skillnad på Ryssland och Ukraina vad kriget beträffar.
– Amerikanerna blockerar det, men vi jobbar på det och är hoppfulla om att komma överens, säger en av uppgiftslämnarna.
Vill ha Ryssland tillbaka
Ryssland uteslöts ur vad som då kallades G8 efter annekteringen av ukrainska Krim 2014. Trump har kallat det "sunt förnuft" att häva beslutet sedan juni 2020.
I samband med att Donald Trump i förra veckan presenterade planer på att belägga länder med tullar på samma nivå som bland annat momssatser och andra handelshinder sa han att Rysslands president Vladimir Putin "skulle älska att komma tillbaka" och att han anser att Ryssland "bör ha en plats vid bordet", enligt Newsweeek.
– Det är inte en fråga om att gilla Ryssland eller inte gilla Ryssland. Det var G8, sa Trump.
Efter att Donald Trump under de senaste dagarna kallat Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj för diktator och beskyllt Ukraina för att bära ansvar för det pågående kriget ställdes under torsdagen en gemensam presskonferens med Zelenskyj och USA:s sändebud Keith Kellogg in efter ett möte i Kiev som av Zelenskyj beskrevs som positivt.
– Vi har föreslagit de snabbaste och mest konkreta sätten att uppnå resultat, sa Zelenskyj och nämnde även säkerhetsgarantier som ett av samtalsämnena.
