Vinnarna och förlorarna på Trumps seger

På onsdagsmorgonen stod det klart att Donald Trump återigen blir president i USA vilket fick Stockholmsbörsen att lyfta på bred front.
– Om historien upprepar sig lär det bli tomterally så det dånar om det, säger Martin Guri på Kepler Cheuvreux och pekar ut börsens vinnare och förlorare med Trump som president.

Foto: Pressbild
Publicerad: 6 nov. 2024, 14:03Uppdaterad: 6 nov. 2024, 20:27

Världens börser andades ut när utfallet i det amerikanska valet stod klart – Donald Trump blir landets 47:e president. Stockholmsbörsen stiger omkring 1 procent likt övriga börser i Europa och de amerikanska terminerna pekar spikrakt uppåt samtidigt som den amerikanska tioårsräntan klättrar uppåt.

Verkstadsjättarna agerar draglok på Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 med ABB och Atlas Copco i toppen. Enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, är det bland annat verkstadsbolagen som kan komma att gynnas om Trump infriar sina löften om höjda globala tullar och sänkta skatter och pekar även ut amerikanska banker som möjliga vinnare.

– Höjda tullar kommer vara inflationsdrivande och då får man räkna med att räntorna kommer stiga på den amerikanska marknaden. De som gynnas mest av det är den finansiella sektorn i USA när räntorna går upp. Det har ingen direkt påverkan på den svenska sektorn men det är inte omöjligt att storbankerna hänger med uppåt, säger han till EFN Finansmagasinet.

Svenska bolagen som kan bli vinnare

Aktiechefen pekar ut svenska bolag som har mycket verksamhet i USA med både produktion och försäljning som uppenbara vinnare på Trumps löften.

– Några exempel på det är Electrolux, Dometic, Billerud, Husqvarna och SSAB som kan gynnas av högre tullar mot Kina. Om skatterna sänks kan det bidra positivt till industribolagens vinster som i sin tur har en tendens att spilla över på andra bolags värderingar.

Enligt Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, är det svårt att peka ut en specifik sektor som tydlig vinnare eller förlorare då vissa bolag både kan gynnas av sänkta skatter och höjda tullar.

– Just nu går diskussionen att bolag med stor USA-försäljning som exempelvis Skanska, Gränges, Loomis, Munters och Dometic som alla har mer än 50 procent försäljning, kan komma att gynnas av sänkta bolagsskatter. Men än så länge är det spekulationer, sen ska det in i analytikernas estimat och det kommer inte ske förrän man vet om skatterna kommer sänkas eller inte. 

Han understryker den fortsatta ovissheten i väntan på klara besked från Trump kring geopolitiska osäkerheter som kriget i Ukraina och Mellanöstern. Samt hur det kan komma att påverka oljepriset som backar på onsdagen.

– Europa och Sverige hamnar i en politiskt och handelsmässigt dålig situation om tullarna ökar. Särskilt om tullarna mot Kina höjs med 60 procent som Trump har hotat med, då kommer det sätta ökad press på Europa som partner att göra mer mot Kina och de geopolitiska spänningarna kommer öka, säger Martin Guri.

Bolagen som kan bli förlorare

Bolagen som kan stå som förlorare med Trump som president är bolag som har mycket produktion i Sverige och mycket export till USA, menar Guri.

– Allt som är exportrelaterat kan hamna i en mindre gynnsam situation än de som är på insidan som gynnas av lägre skatter. 

Börsen står för en historiskt stark period och enligt Karl Hedberg bör börsuppgången hålla i sig året ut.

– Det är främst för att vi inte kommer se de här drastiska förändringarna förrän nästa år när Trump tillträder. Förhoppningsvis kommer vi se en amerikansk ekonomi som fortsätter växa och styrräntor som fortsätter sänkas. En förväntad god vinsttillväxt i kombination med räntesänkningar bör vara en bra kombination för aktier, säger han.

– Tittar man historiskt så brukar börsen andas ut och spurta efter valet. Så om historien upprepar sig så lär det bli tomterally så det dånar om det. Om de amerikanska börserna ska upp 10 procent till nyår som analytikerna pratat om så lär den svenska börsen följa med upp, tillägger Martin Guri.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;