Prenumerera

Wall Streets felbedömning: "Nu inser de"

Flera av Wall Streets största spelare välkomnade Donald Trumps valseger.
Drygt två månader efter maktskiftet larmade flera av dem om att den ekonomiska politiken var på väg att få en grundbult i världsekonomin att haverera.

Wall Street
Donald Trump besöker New York Stock Exchange i december 2024. Foto: AP / TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 15 apr. 2025, 23:57Uppdaterad: 16 apr. 2025, 00:03
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Förväntningar om avregleringar och att finansvärldens "animal spirits" skulle härska fick börsen att rusa och nå nya rekordnivåer under perioden mellan Donald Trumps valseger och maktskiftet i Washington den 20 januari.

I stället levererades de högsta tullarna på över 100 år. Debatten inom det republikanska partiet handlar just nu om skattehöjningar för bolag och höginkomsttagare, snarare än de sänkningar Wall Street förväntade sig med Donald Trump i Washington. När de handelspolitiska besluten till slut var på väg att omkullkasta marknaden för amerikanska statsobligationer försökte både JP Morgan-vd:n Jamie Dimon och hedfefondmiljardären Bill Ackman nå ut till Trump med uppmaningar om att byta kurs för att undvika ett stålbad.

Enligt Financial Times sprider sig nu en insikt bland investerare om att marknaden felbedömde presidenten.

– Investering nu är som att satsa på vinnaren i Super Bowl utan att veta vilka som möts eller vilka spelarna är, säger Oaktree Capitals medgrundare Howard Marks till tidningen om den verklighet som råder i jämförelse med vad många räknat med.

Wall Street-profilerna om Trump – då och nu

Jamie Dimon, vd – JP Morgan Chase
22 januari 2025: "Om (tullar) driver upp inflationen lite men det är bra för den nationella säkerheten, må så vara. Jag menar, släpp det"
15 april 2025: "När Liberation Day-tullarna presenterades var de väldigt annorlunda än förväntat. Långt bortom förväntan. Det var en chock för systemet. Det globala systemet, inte bara USA"

Wilbur Ross, industrimagnat och före detta handelsminister under Donald Trump
1 februari 2024: "Hans mod och beslutsamhet är exakt vad vårt land behöver just nu för att rädda Amerika"
6 april 2025: "Det är svårt att hantera osäkerhet. Rädsla för det okända är det värsta för människor och vi befinner oss i en period av extrem rädsla för det okända"

Bill Ackman, grundare av hedgefonden Pershing Square Capital Management
11 oktober 2024: "Jag är starkt övertygad om att en Trump-regering kommer att vara bättre för landet och för världen"
6 april 2025: "Presidenten förlorar förtroendet från företagsledare världen över ... det här är inte vad vi röstade på"

I regeringen Trump beskrivs finansministern Scott Bessent av bland andra Wall Street Journal ha försökt ta de politiska besluten i en mer konventionell riktning med fokus på att tullarna gentemot omvärlden ska ses som ett steg mot förhandlingar om nya handelsvillkor.

"Färdiga med att tillgodose Wall Street"

Handelsministern Howard Lutnick, rådgivaren Peter Navarro och rådgivaren har dragit åt ett annat håll och set tullarna som en mer permanent åtgärd. Med i bakgrunden finns även Stephen Miran, Harvard-ekonom och författare av den plan för att strukturera om den globala handeln som beskrivs bidra till grunden för regeringen Trumps ekonomiska vision. Miran har bland annat lyft 20-procentiga tullar som ett pris för USA:s handelspartner att betala i utbyte mot att skyddas av landets kärnvapen.

Tillsammans med vicepresidenten JD Vance har Scott Bessent utåt varit konsekvent i sina uttalanden om att det är "Main Street" – de amerikanska hushållen – och inte Wall Street som prioriteras av regeringen Trump.

– President Trumps vision är så enkel och samtidigt så kraftfull. Mina damer och herrar, vi är färdiga med att tillgodose Wall Street. Vi kommer att jobba för den arbetande mannen, sa Vance vid republikanernas partikonvent i somras.

Sedan dess har löften om en blomstrande ekonomi för amerikanska låg- och medelinkomsttagare försetts med förbehållet att en period av smärta först är att räkna med. För USA:s finanscentrum har skillnaden på förväntningar och verklighet varit ännu större enligt Joseph Foudy, ekonomiprofessor vid New York University:
– "Liberation Day" var en slags fundamental smäll för Wall Streets tro på och övertygelse om att kunna förutse allt regeringen skulle göra. Nu inser de att allt detta är fundamentalt osäkert och oförutsägbart, säger Stern till Financial Times.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;