Birgitta Ed om middagen med Musk: ”Han är jättespännande”
Svenska Kyrkan har fått en av landets tyngsta lobbyister i tjänst. Birgitta Ed har gjort en poäng av att hon alltid är präst och tagit rollen som statsministerhustru till en ny nivå. EFN Finansmagasinet åkte till en av Sveriges dolda maktplatser. Domkyrkoberget i Strängnäs.
Det finns en historia.
Den är möjligen inte smickrande för landets statsminister men den cirkulerar i alla fall.
Så här går den:
– Vem är det som står bredvid Birgitta Ed?
– Statsministern.
Varför den överhuvudtaget skrivs ut är för att den tydligt illustrerar en sak.
Birgitta Ed är inte vem som helst.
Ett nytt liv
Birgitta Ed har förtjänstfullt varit en stat i staten under hela sitt framgångsrika yrkesliv.
Det jag gör nu är motsatt till mitt tidigare yrkesliv, det är att finnas i rummet här och nu.
Vi hjälps åt att hitta ett epitet som kan sammanfatta hennes värv. Entreprenör? Kampanjgeneral? PR-guru? Opinionsbildare? Allt kan liksom vävas in.
För någon i ärkebiskopens kansli måste det ju ändå vara svindlande.
Här är hon nu i Domkyrkan i Strängnäs.
– Jag tycker att kyrkan tar tillvara på att jag har kommit in i den här världen med det som jag kan och har med mig. Men min kallelse har handlat om att spela en roll i den lilla världen här och nu och inte i den stora. Det jag har gjort tidigare har handlat om långsiktiga strategier och kampanjer för att puffa och påverka åsikter och värderingar i olika riktningar. Jag lyckades bra med det i mitt tidigare liv men det är stor skillnad mot min vardag nu som går ut på att tillexempel möta en familj som är i sorg eller att möta femåringar som kommit till kyrkan för att få ta del av julberättelsen eller att sitta ned i lugn och ro med en ensam människa på ett äldreboende över en kopp kaffe eller att få fira en gudstjänst. Det jag gör nu är motsatt till mitt tidigare yrkesliv, det är att finnas i rummet här och nu. Jag tänker inte längre på vad som ska hända efter det ögonblicket. Det är något fantastiskt. Tycker du att det låter flummigt?
Lika svindlande som hennes inträde kan ha varit för Svenska kyrkan kan det nog vara för tjänstemännen på Rosenbad också. Hon bjuder faktiskt på ett exempel.
– Ulf skulle åka till Ukraina och träffa president Zelenskyj och då blev frågan vad han skulle ha med sig i present. Det går ju inte riktigt att ha med en glasskål till ett land som befinner sig i krig. Som familj skickade vi med Ulf en ikon, som vi köpte och betalade själva och alltså inte staten, med den Heliga Birgitta och jag skrev en text och en bön till hans familj. Tjänstemännen i Regeringskansliet frågade sig om det var lämpligt att ge en religiös gåva och om det var lämpligt att ge det till en jude. Jag svarade att den är från mig och min familj och att det är lämpligt. Det är intressant att det här ens blir en frågeställning i Sverige.
Mitt uppdrag som präst är att vara nära människor och göra skillnad i deras vardag och det kan man göra på många olika sätt men det måste till ett möte.
Med sig från familjen Zelenskyj fick familjen Kristersson Ed en ikon tillbaka på ärkeängeln Mikael.
Mikael är en av ärkeänglarna i Bibeln. Beskyddare av himlen och ledare i kampen mot satan. En stridbar ängel.
Drottningen på Domkyrkoberget
2018 la hon konsultlivet på hyllan för gott.
Vid jul 2022 blev hon prästvigd här i domkyrkan. Hela hennes liv har kretsat kring den geografiska punkten Domkyrkoberget Strängnäs. Låt oss stanna vid det en stund och begrunda det faktum att en människa faktiskt kan växa samman med en plats. Bland de välbevarade trähusen på höjden har hon lekt som barn, här hon jäktat fram som pr-konsult på väg till tåget, direkt in till vänster i domkyrkan är hon döpt, hon har konfirmerats och gift sig i samma kyrka. Ständigt varit en del av livet på Domkyrkoberget. Två av hennes tre barn är döpt här och hon har begravt flera av sina avhållna.
Hur brukade Göran Persson citera Heidenstam?
”Jag längtar hem sen åtta långa år, / i själva sömnen har jag längtan känt. / Jag längtar hem. Jag längtar var jag går / – men ej till människor! Jag längtar marken / jag längtar stenarna där barn jag lekt.”
Men Birgitta Ed behöver inte längta till marken. Hon är i högsta grad en del av den. Nu är hon förvisso komminister men arbetar också halvtid med utveckling av livet på just Domkyrkoberget. Tjänsten kan sägas skräddarsydd för Ed.
För några veckor sedan sålde hon och statsministermaken sitt hus mittemot kyrkan och köpte ett mindre bara ett tiotal meter därifrån. Det borde med andra ord finnas dagar då Birgitta Ed helt enkelt inte alls lämnar Domkyrkoberget. Ulf Kristersson må vara landets statsminister men på Domkyrkoberget i Strängnäs finns bara en drottning.
Domkyrkoberget Strängnäs
Enligt egna uppgifter besöks Domkyrkan av 100 000 besökare årligen. Platsen är föremål för att stärkas som mötesplats med huvudmän som Strängnäs domkyrkoförsamling, Strängnäs stift, Stiftelsen Europaskolan, Kungliga biblioteket, Statens fastighetsverk och Strängnäs kommun som alla verkar på platsen.
Som historisk maktbas är det ingalunda någon nyhet utan redan på 1100-talet huserade en biskop på höjden ut mot Mälaren. Till geografisk landyta kan Strängnäs räkna större delen av Sörmland och Närke.
Tilltänkta ombyggnationer har skapat rabalder och medieuppgifter gör gällande att delar av kulturbyggnader skulle vara hotade.
I anslutning till Domkyrkan går det även att besöka Bo Setterlinds park och Månssons trädgård. Poeten och psalmförfattarens plats är utformad av skulptören Nils Bertil Malmberg.
– I över tusen år har Domkyrkoberget varit en central plats för civilisation, för tro, för utbildning. Vi sitter i en katedral och som sådan är det också en medeltida utbildningsinstitution. Munkarna här bedrev sjukhus härinne. Jag slåss för att det här inte ska bli ett museum utan att Domkyrkoberget ska fortsätta att utvecklas och vara relevant för sin tid. Det finns regler att förehålla sig till i en kyrka men jag kan tycka att det måste finnas fler platser att mötas på härinne. Nu får vi ju inte ens en kopp kaffe. Vägarna här inne är från 1200-talet och då kan man inte bara slänga upp en espressomaskin men på något sätt måste det ju gå?
Jag har bott i Kina och haft mina barn i skola där och jag blir inte kränkt för att de firar nyår dekorerat med drakar och på ett helt annat sätt än vad vi gör. Jag blir i stället glad av det.
Missta dock inte detta. Birgitta Ed räknar sig till de högkyrkliga och i den rollen strävar hon inte efter att till varje pris popularisera kyrkans inre liv. Däremot vill vi hon öka kontaktytorna och hitta relevanta bryggor mellan kyrkan och människor men en kyrka är och förblir ändå en kyrka.
Välkommen till stans bästa lekplats
– Mitt uppdrag som präst är att vara nära människor och göra skillnad i deras vardag och det kan man göra på många olika sätt men det måste till ett möte.
Hon benämner delen vi sitter i som stans bästa lekplats. En del av den gigantiska domkyrkan är inredd som ett minikapell och med stor precision har någon lagt ned sin själ på att ta fram prästkläder, biskopskåpor och alla till sköns tillbehör för att barn ska kunna leka kyrka. Det finns till och med en liten begravningskista för lek. Den är vit.
– Och det är fullsatt i bänkarna, säger Birgitta Ed.
Mycket riktigt är det så. På bänkraderna sitter kramdjur, nallar och andra leksaker.
– Kyrkan är öppen 364 dagar om året och endast stängd efter gravstängningsgudstjänsten på långfredagen. När Jesus dör på korset stänger vi och öppnar ett dygn senare.
Gör som Paulus
Om julen säger Birgitta Ed att det är tydligt att den som kristen högtid samlar oss som nation till både gudstjänst och firande.
– Vi vänder oss till kyrkan och katedralen vid högtider och här var det fullsatt tre gånger den första advent. De som försöker jobba ihjäl sig och som handlar extra mycket till julen hinner även de att komma till kyrkan.
Det är oerhört präglat av kristen etik. Paulus har genomslag kan man säga. Det märks genom att vi anstränger oss, ser om vår nästa och att vi är flitiga och hederliga.
Ändå kan julen ses som en vattendelare och en symbolfråga. SSAB har aktualiserat det med att uppmana sina anställda att inte önska varandra en god jul utan till förmån för den mer sekulariserande frasen trevlig helg.
– Att önska en annan människa en god jul kan aldrig uppfattas som kränkande. Verkligen inte. Jag kan egentligen inte förstå problematiken. Jag har bott i Kina och haft mina barn i skola där och jag blir inte kränkt för att de firar nyår dekorerat med drakar och på ett helt annat sätt än vad vi gör. Jag blir i stället glad av det.
De kristna värderingarna finns starkt rotade i det svenska näringslivet menar Birgitta Ed.
– Det är oerhört präglat av kristen etik. Paulus har genomslag kan man säga. Det märks genom att vi anstränger oss, ser om vår nästa och att vi är flitiga och hederliga. Kristendomen är hela tiden närvarande som grund i vårt samhälle och särskilt i näringslivet men varför har det blivit svårt att visa att man är kristen i näringslivet? Jag tror att det handlar om att man sätter tron som något för mindre vetande. Det finns ämnen med fakta och forskning som naturvetenskapen och sedan finns tron som är flummig och knepig. Tron börjar att ställa sina frågor när naturvetarens beräkningar tar slut. Men att jag uppträder i kors och prästkläder får jag väldigt mycket positiv respons för. Kanske inte i artikelkommentarer men i privata brev och inlägg.
Tidigare i år blev det tydligt att Stora Enso håller inne på sina betalningar för att dopa resultatet. Är det Paulus som talar då?
– Nej, det är det inte. Det är en missräknad tanke. Så ska det inte vara i svenskt näringsliv.
Missionär eller konsult
Som kampanjgeneral för Ja-sidan i EMU-omröstningen disponerade hon över en budget på runt 500 miljoner kronor. Vad skulle hon göra, Birgitta Ed, om hon fick samma budget för att lyfta kristendomen?
– Tro handlar alltid om människa till människa. I den meningen handlar det inte om några stora resurser utan det handlar om att möjliggöra så många möten som möjligt. Det är på ett sätt inte helt olikt med hur jag har arbetat med kommunikation i hela mitt liv. I Bibeln kan vi läsa att det var herden som mötte en ängel, de var tolv lärjungar till bordet. Det är mötet missionerande handlar om. Det är kommunikation. De arbetade som daglönare och förde det kristna budskapet vidare. Precis som konsulter verkar för att påverka i en riktning.
Birgitta Ed berättar att kyrkan använder samma kommunikativa metoder som de politiska partierna gör i sitt hantverk. Även kyrkan delar ut flygblad, serverar fika på perrongen när pendlarna väntar på sitt tåg.
Just det hantverket som Olof Palme fångar så väl i sitt avslutningstal vid Arbetarpartiets kongress 1975:
”Vi ses igen i Folkets Hus, i studiecirkeln ”Att möta framtiden”, vid möten i arbetarkommunen och facket.
Vi ses igen i futten på byggarbetsplatserna, under rasten kl 9.15. Någonstans mellan mackan och kortleken en stunds politik. Och byggnadsjobbarna är tuffa och kloka.
Vi ses igen efter en timme och 48 minuter – när Gunnar Sträng avslutat ett kort inledningsanförande på en distriktskongress.
Vi ses igen i valstugan – dessa den svenska sågverksindustrins kuttersmycken – vid bråten av valsedlar och broschyrer, med ivriga människor som frågar och skall få svar.
Vi ses igen – i portuppgången med packen med broschyrer. Du tar uppgång A och jag tar uppgång B. Framför Konsum, vid planteringen, på torget, i hörnet mot Storgatan, vid fabriksgrinden kl 7 en kulen morgon, i Stockholms city på tunnelbanestationen med glesa turer och 70-kort.
Vi ses vid Götaplatsen med facklorna och fanorna och sången, med folket från varven och verkstäderna.
Vi ses igen, kamrater, någonstans i skärningspunkten mellan drömmen och slitet, i människors möte till prövande samtal och gemenskap.
Vi ses igen, kamrater. Överallt ute bland människorna, där vi skall vinna valet 1976. Men tack för den här gången.”
– Människor tycker det är toppen att vi är ute i samhället. Vi får väldigt fin respons. Vi är på marknader på lördagarna, ute bland människor i deras vardag för att visa att vi finns för dem. Vi är där för att säga att kyrkan välkomnar er till samtal och vi genomför de samtalen och välkomnar till gudstjänst.
Glöm snacket om en kyrka i kris
Kan du inte önska dig mer resurser?
– Min uppfattning är att Svenska kyrkan har massa resurser. Alla pratar om att kyrkan skulle vara i någon kris men det är ju inte sant. Klart det skulle finnas mer resurser om alla svenskar var medlemmar i kyrkan men vi är en rik kyrka. Det betyder inte att vi gör allting optimalt och jag tycker vi kunde arbeta bättre med ideella krafter.
Jag väcker också mycket ilska och för mig att vara evangelisatör och missionera skyms ibland av den ilskan som baseras på rent hat mot mig för att jag är kvinna, präst och moderat.
– Vi hade en näringslivsfrukost förra veckan med 160 personer här och när vi pratar med dem så säger vi inte att vi behöver pengar utan vi säger att vi behöver dig som individ. Vi behöver vara fler som är ute hos ensamma människor och har man då några timmar över kanske det går att åka till ett äldreboende och dricka kaffe. Det är vad vi behöver och för det kan vi ju inte anställa utan det vi behöver är tid och engagemang. Det ger resultat direkt. Men vi måste bli bättre på att berätta att vi behöver deras hjälp och hur näringslivet kan hjälpa till.
Hon känner till alla rykten
Är hon nu Sveriges mäktigaste missionär? Hon har setts som ett av landets skickligaste kommunikatör. Att föra fram ett religiöst budskap är kommunikation. Att locka till frälsning kanske förenklat som att erbjuda ett medlemskap i ett parti?
– Jag skulle ändå inte säga det. Jag väcker också mycket ilska och för mig att vara evangelisatör och missionera skyms ibland av den ilskan som baseras på rent hat mot mig för att jag är kvinna, präst och moderat. Jag vet att det går mycket rykten om mig och Ulf och det är klart att det kan stå i vägen för mig yrkesmässigt.
Musk är jättespännande i och med att han rör sig igenom alla aktuella frågor i samhället inom loppet av några sekunder.
Jag letar efter spår av Birgitta Eds tidigare liv. Försöker skönja tecken på om det här skulle vara nog för henne.
– Efter att ha levt i 56 år så vet jag svaret på den frågan och det är här på Domkyrkoberget som jag ska vara. Att få fira gudstjänst och vara på den här platsen är det finaste jag vet. I år har jag fått förtroende att leda gudstjänsten på julafton. Det är den finaste julklappen för någon som jag som gått här som barn.
Nästa biskop?
Helt plötsligt hörs något som en enkel syndare identifierar som en änglakör. Stämningen i domkyrkan är högtidlig. Själv är jag beskriven som lätt vulgär och frågar därför Ed helt frankt om hon med sin bakgrund inte är ett biskopsämne. Svaret kommer snabbt. Det är kort, koncist och bestämt. Det lyder:
– Nej.
Hon utvecklar sitt svar.
– Jag har sett så mycket av livet redan och därför vet jag vad jag tycker om att göra och det är att vara nära människor och få påverka och rycka ut i deras liv och vardag. Det är vad jag gör och det jag vill göra.
Du längtar inte till huvudkontoret?
– Nej.
Du vill inte bli biskop?
– Nej.
In kommer Johan Dalman
I Strängnäs Domkyrka passerar biskop Johan Dalman förbi. Han har en självlysande aura som direkt går genom rutan vid exempelvis dopen av småprinsar. Vid morgonpromenaderna på Strandbaden om somrarna är han känd för sitt glada skratt och yviga gester. Högtidliga morgnar tar gubbarna ett glas champagne efter morgondoppet.
Han stannar till bredvid oss och deltar en stund i samtalet. Strax ska han hålla sin mässa. Replikskiftet blir givet:
– Ed, nästa biskop?
Dalman:
– Håller jag inte för otroligt. Det kan man absolut tro. Skulle du satsa pengar på det vore det ingen dålig investering. Frågan är vilket stift för alla skulle ju inte funka. Men när jag går i pension här så…
En sak talar emot, flikar hon själv in: Jag vill inte.
Musk i nästa predikning
För några veckor sedan åt hon middag med Elon Musk i Elysee-palatset, på Nobelmiddagen satt hon bredvid kemivinnaren. Livet på Domkyrkoberget, Sagerska palatset och världspolitik. Om Musk har hon att säga:
– Han är jättespännande i och med att han rör sig igenom alla aktuella frågor i samhället inom loppet av några sekunder.
Skulle du kunna använda ditt liv som statsministerhustru i dina predikningar?
– Det skulle jag men jag tror inte jag skulle komma på något skäl att göra det. Jag har predikat om Ukraina strax efter att jag träffade Zelenskyj första gången men det är nog enda gången.
Politisk adel
Begreppet power-par återfinns oftast inom kulturen och definitionen må man tvista om men en enkel lösningen är att föreslå att ett power-par är ett par där varje person har ungefär lika mycket inflytande. Politisk adel är ett annat. Myntat och lanserat av journalisten Anders Isaksson syftar de till att visa hur den absoluta makten hänger samman. Birgitta Eds syster Marita är gift med Carl Bildts bror Nils. Hon är uppvuxen med den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm och hans syster Karin Enström, partisekreterare för Moderaterna. Så där håller det på.
Bägge begreppen funkar liksom här.
Tillsammans med sin gamla parhäst Göran Thorstensson, för övrigt tidigare rådgivare till Carl Bildt, har hon förvärvat Vängården Follökna.
Nu rustas den anrika gården upp. I den ena flygeln håller Torstensson på att bo in sig och i den andra ska statsministerparet inom kort göra samma sak.
LÄS MER: Miljardären byggde en egen by för barnfamiljer
LÄS MER: En svensk apoteksfurste i Florens och hans framgångsrecept