Prenumerera

Buden trillar in – fem kandidater som kan vara näst på tur

Trots tull- och börsoro har uppköpsbuden fortsatt att trilla in på Stockholmsbörsen, med Fortnox som den största pjäsen och Projektengagemang som den senaste måltavlan. EFN Finansmagasinet har gått igenom den senaste tidens uppköp och listar fem nya budkandidater.

EFN:s Martin Blomgren listar fem möjliga uppköpskandidater. Foto: Lisa Mattisson
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Förra veckan la Sweco ett bud på den mindre branschkollegan Projektengagemang till en rejäl premie om 117 procent på den nedpressade aktien. Samtidigt närmar sig slutet för det stora budet på Fortnox som värderar bolaget till 55 miljarder kronor och innebär en premie på 38 procent om det går igenom.

Den 10 juni är nämligen sista dagen för det liggande erbjudandet och efter att AMF med knappt 6 procent av aktierna i Fortnox har uppgett att de tänker tacka nej, liksom Lannebo Fonder med 1,4 procent, så finns en risk att budet faller ifall fler ägare ansluter sig på upploppet. Rafflande.

Fortnox och Projektengagemang är bara två i en rad av måltavlor som har fått bud på sig det senaste halvåret. Startar vi mätperioden från den genomgång EFN Finansmagasinet gjorde i november i fjol (10 uppköpskandidater) handlar det om åtta lagda bud på ordinarie Stockholmsbörsens listor, plus ett budpliktsbud på Arise som bör dyka upp inom kort eftersom ägaren CA Group har flaggat för det.

Vilka bolag det handlar om, köparna och budpremien framgår av tabellen nedan.

Buddatum

Bolag

Uppköpare

Budpremie

20-nov

Probi

Symrise

42%

15-dec

Abliva

Pharming Tech.

227%

04-feb

Nordic Water Proofing

Kingspan

7%

10-mar

Norva 24

Apax Funds

59%

31-mar

Fortnox

EQT/Olof Hallrup

38%

22-apr

Biotage

KKR

60%

23-maj

Nanologica

Flerie

-18%

04-jun

Projektengagemang

Sweco

117%

Ej klart*

Arise*

CA Group

Ej klart*

* Budpliktsbud väntar

Källa: EFN Finansmagasinet/Infront/bolagen

Spretiga premier när buden kommer av plikt

I genomsnitt har premien legat på nästan 70 procent i de här buden men som synes spretar det rejält, med Abliva och Projektengagemang som sticker ut på den positiva sidan. De klena nivåerna i Nordic Water Proofing och Nanologica, där budet låg under aktuell kurs, kan båda kopplas till de så kallade budpliktsreglerna.

I det första fallet hade köparen Kingspan lagt ett budpliktsbud 2023 och när det nya budet kom i februari i år hade Kingspan redan kommit upp i ett ägande på över 87 procent. I Nanologicas fall gick storägaren Flerie över budpliktsgränsen i fjol i samband med en nyemission och när fler aktier köptes i våras utlöstes budplikten.

Motsvarande gäller för Arise, det vill säga att ett aktieköp från storägaren CA Group nu har utlöst budplikt och därför väntar ett formellt bud inom fyra veckor.

Fakta budplikt

Reglerna kring budplikt för aktier som är upptagna till handel på en reglerad marknad finns i det så kallade Takeover-direktivet. Nasdaq Stockholm utfärdar regler för sin marknadsplats och Aktiemarknadsnämnden tolkar och prövar frågor om dispens från reglerna.

I korthet innebär reglerna att budplikt utlöses när en ägare går över 30 procent av rösterna i ett bolag och då måste ett offentligt erbjudande lämnas till samtliga ägare inom fyra veckor. Budnivån måste minst ligga på det högsta priset som storägaren betalat under de senaste sex månaderna.

Syftet med reglerna är att skydda minoritetsägare i samband med att kontrollen över ett bolag skiftar ägare.

Arise var för övrigt ett av bolagen som fanns med bland budkandidaterna i den ovan nämnda artikeln från november, tillsammans med Dustin, Electrolux, Elekta, MTG, Stillfront, Embracer, Meko, Kambi och Gränges.

I stora drag är argumenten fortfarande giltiga för att de övriga nio ska kunna hamna på någon köpares radar. Med avstamp i utvecklingen sedan dess kommer här ytterligare fem kandidater att lägga till spekulationslistan:

Biogaia: Probi, branschkollegan inom nyttiga bakterier för magen, blev uppköpta nyligen och i Biogaia skedde i våras ett intressant ägarskifte när grundarna Rothschild och Annwall sålde sitt ägande efter nästan 30 år på Stockholmsbörsen. Ny storägare är Schweiz-baserade Anatom Holding som är helägt av familjen Kahane. Kanske vill familjen, liksom de sedan länge är i livsmedelsingrediensbolaget Jungbunzlauer, bli helägare även i Biogaia?

CTT Systems: Flygfuktbolagets stora beroende av Boeing och Airbus tillsammans med en ryckig lönsamhet skymmer ibland kvaliteter som hög eftermarknadsandel och en stark marknadsposition i sin nisch. Möjligen gör sig bolaget bättre i ett större hem, varför inte hos schweiziska konkurrenten och samarbetspartnern Liebherr?

Duni: Storägaren Mellby Gård tycker om Duni mer än vad börsen tycks göra. När Rune och Johan Anderssons ägarbolag la ett budpliktsbud 2023 var de tydliga med att de vill öka ägandet, men inte ta in hela bolaget just då. Sedan dess har Mellby gått från 30 till knappt 51 procent av ägandet medan aktien mest har gått sidledes. Dags att köpa resten och lägga i lådan bland övriga onoterade innehav som Kapp-Ahl, Oscar Jacobson och Roxtec?

Evolution: Lågt värderade vinster och kassaflöden men också en sektor som är en no-go-zon för många institutionella ägare. Samtidigt har en hemlighetsfull amerikansk storägare i form av Kenneth Dart ökat sitt innehav och han brukar inte vara rädd för att gå emot hållbarhetsströmmen. Sitter han på kontoret på Caymanöarna och räknar på ett bud?

Scandi Standard: Den portugisiska storägaren Grupo Lusiaves nafsar kontinuerligt i sig aktier i kycklingbolaget och är tillsammans med Mats Qviberg och hans Öresund, samt Lantmännen, de tre stora spelarna i ägarlistan. Portugiserna har enligt Dagens Industri och Mats Qviberg hintat om ett gemensamt uppköp, som han sagt nej till. Nej till ett gemensamt bud, men ja tack till ett fett bud på hela bolaget?

Finansiella instrument i artikeln

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;