Då är elen som dyrast i dag – chefsekonomens kritik mot systemet

Elpriserna skenar i södra och mellersta Sverige och framåt kvällen ligger kostnaden på över fem kronor per kilowattimme.
– Det är ovanligt högt, absolut, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall. 
Danske Banks chefsekonom Michael Grahn kräver nu förändring.
– Hur kan man bara tillåta att det här sker, säger han.

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonNyhetschef
Från vänster: Jonas Stenbeck på Vattenfall och Michael Grahn på Danske Bank. Foto: TT och Pressbild
Publicerad: 11 dec. 2024, 12:28Uppdaterad: 11 dec. 2024, 15:23
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Elpriserna brukar vara dyrare för de som bor i södra Sverige. 

Enligt statliga Vattenfalls privatkundschef Jonas Stenbeck beror det bland annat på att det blåser generellt väldigt lite i hela Europa just nu, dock har vi gott om vind i norra Sverige vilket bidrar till stora skillnader i priserna.

– Elområdena sitter ihop med kablar och det finns kablar mellan södra Sverige och Danmark och Tyskland. De länderna har just nu höga priser, och eftersom det sker en överföring av el påverkas priserna i närliggande områden. Det blir en dominoeffekt, säger han. 

Då är elen som dyrast i dag

Det syns också i elpriserna. Mellan klockan 16 och klockan 17 kommer priset för el att ligga på cirka 5 kronor kilowattimmen i Stockholm. Ungefär samma priser gäller för södra Sverige. I norra Sverige däremot kommer priserna att ligga på mellan 3 och 4 öre under eftermiddagen och kvällen.

Och tidvis under morgonen kommer elpriserna i elområde 3 och 4 vara över 8 kronor per KWh.

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, säger att den nuvarande situationen är ett problem, både för de vanliga hushållen men också för näringslivet i stort.

– Elpriserna är inte vilken produkt som helst, utan det är en grundbult för hela samhällsekonomin, säger han och pekar på att näringslivet har levt på att Sverige har en god tillgång till billig energi.

– Politiker borde uppmärksamma det här, men i stället så är de i full färd med att diskutera om vi ska ha kärnkraft eller vindkraft på lång sikt.

"Nu får vi i Sverige betala mycket mer"

Michael Grahn pekar också på den EU-förordning som trädde i kraft den 29 oktober i år. Förordningen har kommit till för att se till så att det nordiska elnätet används mer effektivt och ökar driftsäkerheten, men det har tidigare varnats för att det kommer leda till högre elpriser för bland annat svenska konsumenter.

"Svenskar får betala för svagt norsk nät", skrev Hannes Sonnsjö, doktorand i miljö- och energisystem vid Lunds universitet, i slutet på förra året.

Michael Grahn säger att Sverige, sedan förordningen, har legat cirka 25 punkter över de nordiska systempriserna. Och så har det inte sett ut historiskt.

– Nu får vi i Sverige betala mycket mer. Jag tycker det är väldigt märkligt. Det fattas beslut om att vi ska optimera elsystemet för EU:s bästa, men det är uppenbarligen till svenskarnas nackdel. Ändå tycker våra myndigheter att det är okej.  

Jonas Stenbeck på Vattenfall säger att bolaget stödjer den modellen som har införts, men att man också haft vissa synpunkter.

– Modellen skulle kunna anpassas till den nordiska marknaden bättre. Men när det gäller prognoser och utfall så är det för tidigt att uttala sig om det. 

LÄS MER: Bra läge att binda elavtalet inför vintern

LÄS MER: Så blir elpriset i vinter

Elpriser
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;