OMXS30
OMXSPI
NDX

Analytikern: Styrränta på 2% – sen är det klart

I maj nästa år har vi en styrränta på 2,0 procent.
Det tror Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.
– Nu ska man inte ha foten på bromsen, svensk ekonomi är svagare än vad man räknat med, säger han.

Erik Thedéen. Chef för Riksbanken.
Riksbanken sänkte styrräntan med 50 punkter. Foto: Lisa Mattisson
Publicerad: 7 nov. 2024, 10:07Uppdaterad: 7 nov. 2024, 13:24

Riksbanken slog till med en dubbelsänkning av räntan under torsdagsmorgonen. Det är första gången på över tio år som Riksbanken sänker räntan med 50 punkter.

Den nya räntan ligger nu på 2,75 procent.

Marknaden hade räknat med just en dubbelsänkning och enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson var beslutet väl avvägt.

– Det var rimligt och välavvägt att Riksbanken dubbelsänkte räntan i och med att inflationen är i princip där den ska vara just nu. Den svenska ekonomin är svag i övrigt och behöver den här stöttningen från penningpolitiken, säger han.

Under morgonen kom SCB:s preliminära inflationssiffror som visade att inflationstakten i oktober steg mer än väntat och landade på 1,5 procent. Siffrorna kom efter att Riksbanken tagit sitt beslut om dubbelsänkning på onsdagen. Dock lär inte den ökade inflationen påverkat Riksbankens beslut ändå menar Magnusson.

Torbjörn Isaksson på Nordea instämmer och berättar varför Riksbanken gör som man gör nu:

– Inflationen är under kontroll samtidigt som svensk ekonomi är svagare är väntat. I ett sånt läge ska räntan inte vara på en nivå så att den bromsar ekonomin, därför tar man i med en dubbelsänkning nu. Man kan inte ha foten på bromsen helt enkelt, säger han.

Styrränta på 2,0 procent i maj

Riksbanken håller fast vid sin guidning från september och räknar med att sänka räntan med 25 punkter i december och sen ytterligare ensänkning under första halvåret av 2025, så att styrräntan bottnar på 2,25.

Sen är de klara?
– Vi får se, det kan hända oceaner av grejer tills dess. Som det är nu tror vi på Nordea på en 25 punkters sänkning i december, januari och i maj. Vid räntemötet i mars tror vi alltså att Riksbanken inte gör någonting. Men detta innebär att styrräntan bottnar på 2,0 procent i maj, säger Torbjörn Isaksson.

På onsdagen stod det klart att Donald Trump blir USA:s nästa president, under valrörelsen har han lovat höjda tullar globalt och sänkta bolagsskatter. Enligt Jens Magnusson lär utfallet inte påverka Riksbankens räntebana kortsiktigt men att det inte är omöjligt att det kan komma att påverka längre fram.

– Riksbanken kommer nog hålla i sin plan och lär inte ändra enbart på spekulationer vad en till mandatperiod med Trump kan innebära. De kommer nog avvakta tills det faktiskt börjar hända och det börjar märkas i siffrorna, säger han.

"Kronan lär försvagas"

Under valdagen försvagades den svenska kronan mot dollarn men stärks något på torsdagsförmiddagen och handlas till 10,81 kronor. Med Trump vid rodret spår Magnusson att dollarn kommer stärkas medan euron och då även kronan kommer gå svagare.

– Om kronan försvagas för mycket kan det börja bli ett problem för Riksbanken om de blir rädda att vi ska få tillbaka inflationen. Samtidigt som det kan försvåra för Riksbanken att sänka så snabbt som man har tänkt om Trumps tullar och skattesänkningar trycker upp ränteläget och inflationen i USA.

StyrräntaRiksbanken

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;