Prenumerera

FI välkomnar skärpta krav på kreditprövningar

EFN granskade i tre poddavsnitt hur låneförmedlare jobbar och hur unga tar lån som de har svårt att betala av.
I poddserien sa Finansinspektion att myndigheten har begränsningar i sina möjligheter att granska kreditgivarna. 
Nu går FI ut med ett uttalande där de ställer sig positiva till EU:s nya konsumentkreditdirektiv – vilket skulle göra att reglerna skärps i Sverige.

Magdalena Kowalczyk granskade i tre delar den ökande skuldsättningen i Sverige.
Publicerad: 24 jan. 2025, 14:49Uppdaterad: 24 jan. 2025, 14:49
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

EFN:s Magdalena Kowalczyk granskade i tre delar den ökande skuldsättningen i Sverige. I poddserien ”Generation Skuldsatt” fick vi dels träffa unga som tagit stora lån till väldigt hög ränta, dels chefer för låneförmedlare som berättade om kreditgivarnas taktiker för att locka till sig nya kunder.

Vittnesmålen i poddserien tecknade en smutsig bransch och den som har huvudansvaret för att se till att branschen fungerar som den ska är Finansinspektionen (FI). Kreditgivarna har visserligen en skyldighet att säkerställa att de inte lånar ut pengar till personer som inte kan betala tillbaka. Men det ligger på FI:s bord att se till att kreditgivarna faktiskt gör det jobbet.

Ärendena lades ned

Magdalena Kowalczyk tittade närmare på två tillsynsärenden som FI väckt mot kreditgivare, för att se hur myndigheten jobbar i fallen. Båda ärendena lades senare ned av FI och utredningen hemligstämplades till en sådan grad att det var omöjligt att få svar på frågor kring hur nedläggningsbesluten fattades.

Till slut fick Magdalena Kowalczyk tag i Anna Hult, senior jurist på Finansinspektionen. Då framgick det att FI anser sig ha begränsningar i sina möjligheter att granska kreditgivare.

– Jag är väl medveten om det och jag har precis som du pratat med både låntagare och framför allt anhöriga till låntagare under många år som har uttryckt sin förtvivlan kring det här. Men det som vi som myndigheter har att följa, det är den lagstiftning och den reglering som vi har. Och det är jättesvårt det här, vi inte kan gå längre än det. Det finns säkert massor som vi önskat man skulle kunna göra, berättade Anna Hult i podden.

FI vill se skärpta regler

I onsdags gav Finansinspektionen sin syn på saken mer i detalj då de släppte ett remissvar på den utredningen om hur EU:s nya konsumentkreditdirektiv kan genomföras i svensk lag. I det svaret skriver myndigheten att man i flera år pekat på de risker som är förknippade med marknaden där lån marknadsförs som ett ”bekymmersfritt” sätt att handla på och där företag beviljar lån till konsumenter som inte kan betala tillbaka.

I det svaret står det också att FI välkomnar att EU:s nya direktiv införs i Sverige:

”Skärpta krav på kreditprövningar för olika former av lån till konsumenter kan minska risken för skuldfällor”, skriver myndigheten.

Magdalena Kowalczyk säger att det blev "smärtsamt uppenbart" hur illa lånemarknaden har fungerat hitills under arbetet med "Generation Skuldsatt."

– Jag välkomnar därför alla insatser och initiativ som stärker konsumentskyddet på låne-och kreditmarknaden.

Anders Dölling, chef för konsumentkreditenheten på FI, säger i pressmeddelandet att utredningen som gjorts föreslår att fler typer av lån och krediter, som fakturaköp, ska omfattas av krav på kreditprövningar.

–  Förslaget ställer också tydliga krav på den information långivare ska inhämta i sina kreditprövningar, innan de beviljar ett lån. Det är välbehövliga skärpningar som kommer att stärka konsumentskyddet och minska risken för att konsumenter hamnar i skuldfällor, säger han.

LÄS MER: Finansinspektionen svar: ”Vi kan inte gå längre”

LÄS MER: S-kravet på ministern efter ”Generation skuldsatt”

Här kan du lyssna på hela poddserien "Generation skuldsatt" på spotify.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;