Klarnas vd har lyckats med sitt maktspel
På tisdagen lämnade Klarna in en ansökan om att bli listat på en amerikansk börs. Sebastian Siemiatkowski fortsätter på den inslagna vägen som leder till Nasdaq.
Jonas Malmborg
Det här är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
2005 grundade den 22-årige Sebastian Siemiatkowski ett företag tillsammans med två kompisar på Handelshögskolan i Stockholm. 20 år senare sätts bolaget på börsen. Det står klart efter att Klarna under tisdagen lämnade in en preliminär ansökan till Security & Exchange Commission (SEC) om att bli listat på en amerikansk börs.
Nyheten om att Klarna lämnat in formuläret F-1 är egentligen ingen nyhet utan en ren formalitet. Däremot bekräftar det något som vi som följer det kontroversiella bolagets förehävanden redan visste: Nämligen att bolaget verkligen är på väg till börsen, mest sannolikt någon gång under mars-april nästa år.
Det kalla krig mellan Klarnas bägge medgrundare och storägare Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson som utspelat sig de senaste åren och kulminerade vid den extrainsatta bolagsstämman i London i slutet av oktober ska ses i ljuset av dessa noteringsplanerna. Första steget var att Klarna-aktierna stämplades om och bolagets juridiska hemvist ändrades från Stockholm till London. Andra steget var att ändra bolagsordningen och sparka ut Victor Jacobssons representant Mikael Walther ur i styrelsen.
Har lyckats med sitt maktspel
Vd Sebastian Siemiatkowski och styrelseordförande Michael Moritz har lyckats med sitt maktspel. När man nu ger sig ut på “road show” till banker, investerare och analytiker gör man det med en homogen och strömlinjeformad styrelse, befriad från besvärliga minoritetsägare och andra nej-sägare. Manegen på Wall Street är krattad för Klarna – den svenska shopping-banken som säljs in med epitet som fintech, Ai och cashback.
De källor inom och utanför Klarna som jag och mina kolleger på EFN varit i kontakt med uppger att värderingen väntas landa någonstans mellan 25 och 30 miljarder dollar. Det mest intressanta är inte hur pass mycket längre den värderingen är jämfört med de 46 miljarder dollar som Klarna värderades till 2021. Utan snarare hur hög värderingen hade varit om Klarna inte varit synonymt med grundare som bråkar offentligt och en bolagsstämma som mer liknande en maktkupp än ett civiliserat möte med bolagets aktieägare.
Det måste Sebastian Siemiatkowski börja vänja sig vid.
På börsen har nämligen allting ett pris och förtroende räknas i dollar. Det måste Sebastian Siemiatkowski börja vänja sig vid.