Kriget om fjälltopparna – Serneke och Selin investerar miljarder
I norra Dalarna satsar de två fastighetsmagnaterna Ola Serneke och Erik Selin från Göteborg mångmiljardbelopp på varsin fjälltopp.
De är konkurrenter men samtidigt samarbetspartners, och nu öppnar Ola Serneke för ett samarbete mellan dem.
Erik Selin, 57, från Balder gillar stabila kassaflöden och satsar på Idre Fjäll, en snart 60-årig fjällanläggning med 27 liftar, cirka 40 nedfarter, samt en stabil och växande ekonomi. Tillsammans med stiftelsen som driver anläggningen satsar Erik Selin 1,5 miljarder kronor i ett gemensamt fastighetsutvecklingsbolag som ska ta Idre mot ännu högre fjälltoppar i visionen ”Idre Fjäll 2037”.
Satsningen innebär bland annat detta:
– Vi ska bygga ett helt nytt område vid vårt sydområde på Idre fjäll. Det handlar om 16 nya nedfarter, nytt boende och servicepunkter. Vi kommer att bygga 3000 nya bäddar och utveckla både skidåkning och sommaraktiviteter, säger Tommy Halvarsson, marknadschef på Idre fjäll, till EFN Finansmagasinet.
Entreprenören Ola Serneke, 52, är äventyrare i själ och hjärta, och ligger bakom såväl skyskrapan Karlatornet som Nordens största multisportanläggning (Prioritet Serneke Arena i Göteborg). Han satsar nu också mångmiljardbelopp på en fjälltopp – men i hans fall blir det på den lilla skidorten Fjätervålen. Det är en mindre skidort som idag bara har 4 liftar, men som också är Dalarnas högsta skidbacke. Där finns en pistad åkyta på hela 400 000 kvadratmeter.
Ola Serneke själv har bilden klar, varför han satsade där:
– Fjätervålen är Dalarnas pärla, en oslipad diamant. Vi har FIS-backar, den högsta fallhöjden och vi har över 1000 meter på högsta punkten i fjällanläggningen, vilket är unikt för att vara Dalarna, säger han.
Fjätervålen är Dalarnas pärla, en oslipad diamant
Så vad blir planen? Är det ett annalkande fjälltoppskrig mellan finanstopparna i görningen?
Ola Serneke har sin strategi klar. Fjätervålen ska växa med 130.000 kvadratmeter, främst byggrätter, som ska användas för att bygga hotell, nya butiker, bostäder och en ny fyrstolslift. Kommer turistunderlaget att räcka?
Serneke tror att det över tid kommer att investeras 4-5 miljarder kronor.
– Det kommer att vara en riktigt fin anläggning som kommer att växa fram här under de närmaste åren.
Idre Fjäll då? Där drivs anläggningen av stiftelsen som investerat tungt i en ny gondollift. Den servar skidåkare på vintern och cyklister på sommaren.
– Sydgondolen har ökat kapaciteten med 3000 personer per timme, och det är en fantastisk upplevelse att komma upp på toppen, säger Tommy Halvarsson.
Han förklarar att Idre Fjäll har ytterligare en usp jämfört med Fjätervålen. Där fortsätter de nämligen sina satsningar på internationella tävlingar såsom världscupen i skicross och även i orientering – något som är viktiga parametrar när man bygger en helhet.
– Vi ser också ett ökat intresse från våra internationella gäster, framförallt från Storbritannien och Tyskland. De knackar på dörren och vill uppleva den fantastiska fjällmiljön som vi har. Trenden med ”coolcation” där man söker ett svalare klimat på semestern, är också något som lockar, säger Tommy Halvarsson.
Man vill bara komma ut i naturen, uppleva tystnaden och att det är mörkt här uppe.
Fenomenet "coolcation" har ökat kraftigt de senaste åren. Turister från varmare länder uppskattar det behagligare klimatet i Norden och vallfärdar för att ta del av skandinavisk natur. I Sverige har det märkts på turistnäringen i så väl fjällen som längs kusterna.
– De internationella gästerna vill uppleva naturen och det som vi själva tar mycket för givet med allemansrätten, att ta del av frisk luft, gott vatten och andra typer av ”soft adventures”. Man vill bara komma ut i naturen, uppleva tystnaden och att det är mörkt här uppe. Att det kunde vara en fördel, det hade man inte kunnat tro, säger Tommy Halvarsson, halvt på skämt.
Ola Serneke och Erik Selin är ömsom konkurrenter, ömsom samarbetspartners. Karlatornet på Hisingen var Ola Sernekes idé, men färdigställdes med hjälp av Erik Selin. Båda har återkommande sagt att de letar efter fler projekt att samarbeta om. Frågan är om de två skulle kunna tänka sig att samarbeta om en satsning i den svenska fjällvärlden?
– Absolut. Erik är en väldigt bra person, både som god vän och som bolagsföreträdare, så absolut. Det är inte omöjligt, säger Ola Serneke kryptiskt och lämnar dörren öppen.
Den här artikel är utifrån ett tv-inslag från tidigare i år, se det här:
LÄS MER: Högsäsong – men inte för Skistar