Leo, 14, drillas till ny klockkung
14-årige Leo drillas redan nu för att en dag ta över.
Framför sig har han sin pappa som styr och sin farfar som la grunden för dagens anrika Nymans Ur 1851.
Men vad betyder lyxklockor i dag och i framtiden – på en marknad där rika, kändisar och till och med kriminella möts?
EFN Finansmagasinet möter tre generationer klockkungar.
Tre välklädda herrar slår sig ner vid bordet: Göran, Olof och Leo Larsson. Tillsammans bär de fem armbandsur – en detalj som speglar familjens passion, som vi kommer att återkomma till.
Olof Larsson, som i dag äger och driver Nymans Ur 1851, tar platsen bredvid sin son Leo Larsson, som står näst på tur att över. Jämte sig har de Göran Larsson – pappa och farfar – som startade familjeföretaget.
Frågan är om Göran Larsson redan 1968 kunde föreställa sig detta? Då var han en kringresande försäljare av Tissotklockor som plötsligt stod utan jobb – men med pengar på fickan och en idé. I Västerås väntade en affär som behövde en ny ägare: Nymans Ur, grundat 1851.
– Jag kunde marknaden riktigt bra. På den tiden fanns det 1 200 stjärnurmakare i Sverige. Jag var den enda som inte var utbildad av dem – jag var affärsman. Och det blev min lycka, säger Göran Larsson.
Firar 30 år
Klockan 19.00 stänger Nymans Urs flaggskeppsaffär på Biblioteksgatan i Stockholm. Då ska alla kunder ut ur de två tunga dörrarna som utgör de rigorösa säkerhetsslussarna som är vägen ut och in ur butiken.
Inne i butiken sitter kunderna utspridda vid försäljarnas bord. Några sippar på kaffe, medan andra lyfter glas fyllda med champagne från butikens eget märke.
Växer man upp i en affär, då växer man upp i själva tänket. Man lever sitt varumärke. Det första man gör när man vaknar är att tänka på klockor. Det är mer en livsstil än ett jobb.
Vid ett av borden spänner en försäljare i svart kostym försiktigt fast en Rolex runt en kunds handled. Kunden gör den klassiska rörelsen av en klockprövare, handen vrids långsamt fram och tillbaka. Blicken flackar mellan försäljaren och klockan. Då och då lägger han handen mot låret för att betrakta urverket från en ny vinkel. Ett svagt leende avslöjar hans tankar – han verkar nöjd.
– Det är väldigt blandat, säger Olof Larsson när han får beskriva vilka som handlar på Nymans Ur.
– Alltifrån den där 18-åringen som vill ha sin första klocka till de som kommer från en annan stad och samlar på klockor och vill köpa sin 30:e.
I butiken börjar de "billigaste" klockorna på omkring 20 000 kronor, medan de dyraste kostar upp till tre och en halv miljon. Familjen säljer cirka 25 000 klockor per år, men de riktigt exklusiva – de som prissätts över miljonen – säljs i enstaka exemplar varje månad.
– Vi uttalar oss aldrig om kunder. Vi berättar aldrig vem eller om nån som köpt, svarar Olof Larsson när han får frågan om att utveckla mer om vilka kunderna är.
Men tillägger:
– Sedan kan jag inte säga att det inte finns kungligheter som bär våra produkter.
Butiken på Biblioteksgatan firar i år 30 år.
Nymans Ur 1851
Nymans Ur 1851 grundades av Johan Fredrik Carlsson, ägs i dag av Olof Larsson och vd är Åsa Sparrmo. I dag består familjeföretaget av totalt två Nymans Ur 1851-butiker – en i Västerås och en i Stockholm – samt klockbutikerna Kroons och Panerai boutique i Stockholm. Familjeföretaget står även bakom smyckesvarumärke Rare Jewelry.
Det smittar nog av sig vid middagsbordet, att man ska ta över. Jag har alltid älskat klockor: mekaniken och designen. Det har alltid varit en del av mitt liv.
Efter att ha köpt Nymans Ur i Västerås i slutet av 1960-talet inledde Göran Larsson sin karriär som klockkung. Han blev involverad i flera andra klockbutiker runt om i landet och blev delägare i Ur&Penn under en period.
Till slut etablerade sig Nymans Ur på Biblioteksgatan i Stockholm 1994.
– Potentialen fanns i Stockholm och det är där utvecklingen sker. Det var ett självklart val för oss, säger Göran Larsson.
Olof Larsson var då 24 år gammal och blev butikschef för den nyöppnade butiken. Att han skulle ge sig in i pappas företag var det inget snack om.
– Växer man upp i en affär, då växer man upp i själva tänket. Man lever sitt varumärke. Det första man gör när man vaknar är att tänka på klockor. Det är mer en livsstil än ett jobb. Det smittar nog av sig vid middagsbordet, att man ska ta över. Jag har alltid älskat klockor: mekaniken och designen. Det har alltid varit en del av mitt liv.
Lyxens lyx – världens fem dyraste klockor
Klockor för stora summor finns det många av, men låt oss titta på världens absolut dyraste.
Graff Diamonds Hallucination, 55 miljoner dollar. Består av totalt 110 karat flerfärgade diamanter.
Graff Diamonds The Fascination, 50 miljoner dollar. Har bland annat en 38,13 karats sällsynt päronformad diamant.
Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010, 31 miljoner dollar. Den dyraste Patek-klockan som någonsin sålts. Den tunga guldklockan togs fram för att hedra märkets 175-årsjubileum 2014.
Breguet Grande Complication Marie Antoinette, 30 miljoner dollar. Tros ha beställts av en beundrare av den franska drottningen, Marie Antoinette.
Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette, 26 miljoner dollar. Gjordes som en gåva till drottning Elizabeth II, för att fira milstolpen för hennes 60-åriga tid vid makten.
Källa: Forbes.
Används för att tvätta pengar
Roger Federer och Björn Borg har länge varit ansikten för Rolex, medan David Beckham och hans fotbollslag Inter Miami är ambassadörer för systermärket Tudor. Genom att använda dessa kändisar och profilierade lag som reklampelare blir målgruppen tydlig: de rika och berömda.
Men lyxklockorna attraherar också en annan grupp: de kriminella. Även i de kretsarna fungerar de som statusmarkörer och är ofta en del av pengatvättsverksamhet.
Kronofogden beslagtar regelbundet exklusiva klockor från kriminella – 2024 rör det sig om beslag för totalt cirka sex miljoner kronor. I fall som rör pengatvätt återkommer ofta klockor från de allra dyraste märkena.
Jonas Bergendahl, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, berättar mer:
– I de större ekobrottshärvorna brukar de misstänkta ha dyra klockor både på sig och hos sig när de grips. Jag upplever att de också ofta har ett stort intresse för produkterna. Sedan är det ett populärt sätt att använda sin brottsvinst, att köpa dyra klockor och på så vis tvätta pengar från kriminell verksamhet.
Fick böta sex miljoner kronor
För fyra år sedan blev detta problem aktuellt för Nymans Ur. Länsstyrelsen kom efter en granskning med svidande kritik mot klockjätten över deras hantering av kontanter och hur de jobbade med kundkännedom. Myndigheten slog fast att bolaget riskerade att utnyttjas för penningtvätt och överträdelserna av regelverket bedömdes vara av synnerligen allvarlig art.
Familjen Larsson höll inte med om myndighetens resonemang och tog strid. De överklagade beslutet så långt det gick, men efter att Högsta förvaltningsdomstolen inte gav något prövningstillstånd blev det klart att bolaget fick böta sex miljoner kronor för sina brister.
– I vår värld var det fruktansvärt orättvist, vi gjorde allt för att försöka följa deras lagar och föreskrifter, men ändå åkte vi på straff, säger Olof Larsson.
– När vi väl insåg att de inte ville att vi skulle ta emot kontanter alls, så slutade vi med det. Det var ungefär en procent av vår omsättning, så det var lika bra.
Det förde med sig fler fördelar, säger han vidare.
– Det rensar bort en del klientel som använder mycket kontanter, samt slipper vi det byråkratiska bekymmer som kommer med det.
Vi vill inte främja någon penningtvätt eller ta emot pengar som kommer från 'det hållet'
Nymans Ur har också dykt upp i ett flertal åtal och domar, om hur klockor handlade i butiken förekommer i penningtvättsfall. Men det är inget som Olof Larsson är sugen på att dyka djupare i. Han säger att butiken gör vad de kan för att stoppa den aktiviteten.
– Det blir lätt så när man är ledande inom branschen. Vi gör rigorösa kontroller på "know your client" och kommer de igenom det och betalar med bankkort så är det i så fall bankerna de har lurat. Vi gör så lång kontroll som vi kan. Vi vill inte främja någon penningtvätt eller ta emot pengar som kommer från "det hållet".
Men Olof Larsson förstår däremot att attraktionen efter produkterna. Det är heller inget nytt.
– Det pågår alltid ett förändringsarbete i våra säkerhetsrutiner och vi försöker alltid ligga ett steg före, säger han.
Förr var det i stället rån som var de största hoten mot klockgiganten. I början av 2000-talet blev Nymans Ur i Stockholm rånad hela sex gånger på två år, vilket slutade med att butiken skickade en faktura till dåvarande socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström. Göran Larsson, som styrde då, ansåg att staten inte tog sitt ansvar i brottsbekämpningen.
Bär två klockor
Göran, Olof och Leo. De tre generationerna Larsson ler inför kameran och deras klockor är tydligt synliga på armarna. När det gäller deras privata garderober är de mer hemlighetsfulla. De säger bara att de har ett "enormt klockintresse."
Men det är uppenbart. Olof Larsson bär stolt sina två klockor – en Rolex och en Tudor – på varsin handled, en stil han hållit fast vid i många år.
– Just för män så har det blivit det enda smycke vi kan bära. Alla tjejer har ju två örhängen, då är det viktigt att jag får ha två klockor.
Hans unika stil har smittat av sig. Leo Larsson följer pappans exempel med en klocka på varje handled, medan farfar Göran Larsson håller fast vid det mer traditionella.
– Jag tillhör väl generationen som bara bär en klocka, säger han och skrattar.
Vi är ganska nöjda med det vi har. Men det kan hända nyheter till nästa år, som vi inte kan avslöja riktigt än.
Under förra året omsatte Nymans Ur över 600 miljoner kronor och gjorde ett resultat på över 100 miljoner efter finansnetto. Det är företaget som 14-åriga Leo Larsson en dag ska ärva, men trots sin ringa ålder är han ingen rookie.
– Jag växte upp i klockbutiken. Sedan jag var nio har jag haft ett anställningskontrakt. Jag gick som liten runt i en snygg kostym och fyllde på kaffe och sprang småärenden, säger han.
Och det finns nyheter på gång i familjeföretaget. När frågan om expansion dyker upp, eller om de är nöjda med läget, svarar Olof Larsson:
– Vi är ganska nöjda med det vi har. Men det kan hända nyheter till nästa år, som vi inte kan avslöja riktigt än. Men det kommer att bli väldigt spännande, säger Olof Larsson och drar långt på ordet "väldigt".
Så många "ä:n", alltså?
– Ja, ungefär åtta... Nyheten kommer att börja märkas till våren.
LÄS MER: Rolex petas från F1-cirkusen av LVMH för rekordsumma
LÄS MER: Bakom Kronofogdens dörrar: Kriminellas Rolex för 300 000